Obiective turistice în Sibiu: Ce trebuie neapărat să vizitezi!

Obiective turistice în Sibiu: Ce trebuie neapărat să vizitezi!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sibiul este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase și interesante orașe ale țării noastre. Atracțiile sale turistice îl fac o destinație pentru milioane de oameni în fiecare an. 

Acest oraș are o istorie de aproape 900 de ani și a fost capitala principatului Transilvania în secolele XVII, XVIII, XIX. Sibiul a fost și una dintre Capitalele Culturale ale Europei în anul 2007, împreună cu orașul Luxemburg. 

În acest articol vom prezenta principalele obiective turistice din Sibiu, locurile de lângă Sibiu care merită văzute și orice alt aspect care te va convinge, cu siguranță, să-ți petreci câteva zile în acest oraș superb. 

1. Principalele obiective turistice din Sibiu - ce trebuie să bifezi prima dată când vizitezi orașul

Numele Sibiului provine de la râul Cibin care îl traversează, fiind cunoscut și ca Hermannstadt în limba germană. Este unul dintre cele șapte orașe construite de coloniștii germani în inima Transilvaniei. Centrul orașului păstrează în continuare un pronunțat aspect săsesc, similar cu cel al orașelor din Austria sau Germania.

Sibiul trebuie explorat la pas, ca să te bucuri pe deplin de frumusețile lui. În continuare, vom vedea împreună tot ce trebuie bifat în prima vizită a orașului: 

  1. Podul Minciunilor - poate cea mai emblematică atracție turistică a Sibiului este reprezentată de o simplă pasarelă pietonală din centrul istoric al orașului. I se mai spune și Podul culcat și este un pod construit în anul 1859 deasupra străzii Ocnei, strada ce făcea legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos. Există multe legende legate de această pasarelă, însă cu siguranță cea mai cunoscută spune că orice minciună rostită pe acest pod se va afla până la urmă. Este cel mai vechi pod de fontă de pe teritoriul României deschis traficului pietonal și e inclus în Lista monumentelor istorice din județul Sibiu. 
Sibiu Podul Minciunilor flori
Foto: Unsplash
  1. Muzeul Național Brukenthal - inaugurat acum mai bine de 200 de ani, acest muzeu este, de fapt, un grup de muzee ce au ca punct central colecțiile de artă ale fondatorului Samuel von Brukenthal, cel care a fost guvernatorul habsburgic al Transilvaniei în secolul XVIII. Grupul de muzee Brukenthal include Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Cinegetic “August von Spiess”, Muzeul Farmaciei, Muzeul de Istorie Casa Altemberger, cât și Muzeul de Artă Contemporană. Acest muzeu își deschide anual porțile pentru mai mult de 300.000 de vizitatori, fiind printre cele mai vizitate edificii din țară. 
  1. Muzeul de Istorie - Inclus în Muzeul Național Brukenthal, are la rândul său două subsecții: Muzeul Cinegetic “August von Spiess” și Muzeul de Istorie a Farmaciei. După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, numărul colecțiilor a crescut considerabil. Muzeul are și o grădină unde pot fi admirate specii rare de plante, copaci și arbuști ornamentali. 
  1. Piața Mare - denumită și Piața Centrală, aceasta există din anul 1366 și reprezintă centrul istoric al orașului. În acest loc se țineau diferite târguri, adunări cetățenești, dar și execuții publice. Astăzi în piață pot fi admirate clădiri și case renovate, cu acoperișuri de forme interesante, prevăzute cu ferestre de sticlă denumite „ochii orașului”. Tot aici are loc în fiecare iarnă tradiționalul Târg de Crăciun, considerat cel mai frumos din România și unul dintre cele mai atrăgătoare din lume.
Sibiu Piața Mare Muzeul Brukenthal
Foto: Unsplash
  1. Piața Mică - din Piața Mare poți traversa cu ușurință un culoar îngust care te duce la ceea ce se numește Piața Mică a Sibiului și reprezintă una dintre cele mai vechi străzi ale Orașului de Sus. Această piață datează încă din secolul XIV. Caracteristicile principale ale clădirilor care înfrumusețează această locație sunt, pe lângă ochii acoperișurilor ce se regăsesc și în Piața Mare, logiile semideschise, cu arcade semicirculare, cu deschidere către piață. În această zonă a centrului vei găsi o mulțime de restaurante, cafenele, dar și Podul Minciunilor pe care l-am menționat mai devreme. 
  1. Turnul Sfatului - acum că am vorbit despre cele două piețe, trebuie să vorbim și despre ce le desparte. Turnul Sfatului face legătura între cele mai importante două piețe ale orașului, devenind de-a lungul anilor o emblemă a orașului. Acesta a fost construit în secolul XIII, fiind o poartă de intrare către cea de-a doua centură de fortificații a orașului, primindu-și denumirea de la faptul că era localizat lângă clădirea primăriei. Turnul a fost distrus în timpul cutremurului din anul 1586 și reconstruit doi ani mai târziu. De-a lungul anilor, a suferit numeroase modificări și restaurări care i-au alterat forma inițială. Accesul în turn se face pe baza unui bilet, iar de la ultimul nivel poți avea o privire panoramică asupra orașului, ceea ce îl face una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Sibiu. 
Sibiu Turnul Sfatului
Foto: Unsplash
  1. Pasajul Scărilor - A fost construit în secolul al XIV-lea și făcea parte din a treia centură de fortificații a orașului. Poartă denumirea și de “Zidul cu ace” și a fost restaurat de-a lungul timpului, însă cu păstrarea arhitecturii inițiale, casele ce se află de-a lungul acestui pasaj fiind introduse în Lista de monumente istorice din județul Sibiu. 
  1. Catedrala Evanghelică - este cea mai veche și impresionantă clădire în stil gotic din Transilvania. Catedrala a fost construită la începutul secolului XIV, având o înălțime de 78 metri. Aici a fost depus trupul neînsuflețit al baronului Samuel von Brukenthal. Catedrala este recunoscută drept una dintre cele mai frumoase catedrale din țara noastră și se mândrește cu cea mai mare orgă dintr-un edificiu religios din România. 
  1. Biserica Romano-Catolică - numită și Biserica Iezuiților, se află în Piața Mare a orașului și are hramul Sfintei Treimi. A fost construită între anii 1726 și 1733 și este inclusă în Lista monumentelor istorice a orașului Sibiu. 
ADVERTISING

2. Locuri de vizitat din împrejurimile Sibiului sau de lângă Sibiu

Dacă te afli în Sibiu, cu siguranță vei dori să vezi și alte locuri turistice din zona orașului la care poți ajunge foarte ușor fie cu mașina, fie cu alte mijloace de transport.

femeie privește moară
Foto: Unsplash
  1. Muzeul Astra - acesta este cel mai mare muzeu în aer liber din întreaga Europă, având un decor rural, unde vei putea întâlni creații tradiționale românești, din era pre-industrială a țării noastre, precum și case, construcții sau ateliere. Muzeul se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, ceea ce îl face o locație ideală de vizitat pentru o întreagă zi. Muzeul Astra a prezentat prima expoziție publicului larg în data de 19 august 1905, iar de atunci e vizitat anual de mii de turiști dornici să cunoască mai bine epoca și cultura tradițională a țării noastre. Muzeul dispune de două restaurante și două pensiuni, spațiu de joacă pentru copii, patru parcări, dar și numeroase alei și locuri de popas unde turiștii se pot relaxa în inima naturii. 
  2. Grădina Zoologică din Sibiu - înființată în anul 1929, în pădurea Dumbrava, din inițiativa unui inginer care lucra la Uzina Electrică a orașului, după ce acesta a descoperit câteva vulpi în timpul unor reparații la barajul Sadu. După deschidere, grădinii i-au fost donate mai multe animale sălbatice, printre care și primul urs în anul 1930. Grădina se întinde pe o suprafață imensă, un element special reprezentându-l stejarul bătrân de 600 de ani care străjuiește intrarea. Vizitatorii pot descoperi aici peste 300 de specii de animale sălbatice. 
  1. Castelul de lut Valea Zânelor - aflat la poalele Munților Făgăraș, pe malul râului Porumbacu, la 40 km distanță de Sibiu, complexul de căsuțe pare desprins din basme sau povești. Acest complex are o arhitectură specială, casele fiind construite din lut, paie și nisip. Castelul de Lut a luat naștere în anul 2014, când doi tineri obosiți de gălăgia și aglomerația urbană au hotărât să pună bazele unui concept numit la început “Casa Naturală de Poveste”. Ansamblul reprezintă una dintre cele mai populare atracții turistice din Sibiu, datorită asemănării acestuia cu casele din poveștile cu pitici. Castelul de Lut are două nivele, zece camere, două turnuri și 50 ferestre, și este anual destinația a mii de turiști români și străini. 
  1. Stațiunea Păltiniș - cea mai veche stațiune de schi din țara noastră, inaugurată în anul 1894. Situată la doar 35 km distanță de Sibiu, este o stațiune înființată în mijlocul pădurii de conifere. Păltiniș se află în topul preferatelor împătimiților de sporturi de iarnă, condițiile de schi fiind favorabile aproximativ 5-6 luni pe an. Vara și toamna, turiștii pot lua la pas potecile și cărările de prin pădure și pot admira peisajele naturii. Se poate ajunge cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun ce pleacă din gara municipală a orașului și au stație chiar în stațiunea Păltiniș. 
ADVERTISING

3. Cum arată turismul în Sibiu?

Turismul în orașul Sibiu a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii 20 de ani, motiv pentru care orașul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 2007.

În centrul istoric al orașului vei descoperi multe clădiri și locații istorice, cu ziduri fortificate și recondiționate, ce dau orașului un aspect și un aer medieval. Acest lucru face ca centrul istoric al orașului să candideze la înscrierea în patrimoniul UNESCO. 

Orașul se află în vecinătatea Munților Făgăraș și a stațiunii Păltiniș, două zone binecunoscute pentru practicarea drumețiilor și sporturilor de iarnă.

În ceea ce privește oportunitățile de cazare în orașul Sibiu, aici vei găsi o multitudine de opțiuni de hoteluri și pensiuni, potrivite oricărei preferințe, dar și oricărui buget. 

Sibiul te așteaptă și cu multe muzee interesante, cel mai cunoscut dintre ele fiind Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, dar și lăcașuri de cult istorice precum Biserica Evanghelică Parohială, Catedrala Ortodoxă sau Biserica Romano-Catolică din Piața Mare. 

De asemenea, în fiecare an, în Piața Mare are loc Târgul de Crăciun din Sibiu. Acesta este un eveniment cultural ce a luat naștere în anul 2007, când Sibiul a devenit Capitală Europeană, la inițiativa Ambasadei Austriei în România, împreună cu primăria orașului. Târgul de Crăciun din Sibiu a fost inclus în top 10 al celor mai frumoase evenimente cu tematică de Crăciun din lume, atrăgând anual mii de vizitatori. 

4. Atracții și destinații turistice în Sibiu pentru cei mici

Deși cei mici pot vizita și ei toate monumentele și atracțiile turistice prezentate mai sus, există câteva obiective speciale pentru a le stârni și lor interesul, în funcție de vârsta fiecăruia: 

ADVERTISING
  1. Teatrul de păpuși - are loc la Teatrul Gong, iar printre atracțiile principale se numără piese precum Albă ca Zăpada și cei 7 pitici sau Atelierul de creație “Piticii pricepuți”. Piesele puse în scenă au mai puțin de o oră, pentru a le păstra interesul celor mici, iar vârsta minimă pentru intrarea copiilor este de trei ani. 
  1. Muzeul locomotivelor cu aburi - situat pe strada Dorobanților, muzeul este una dintre cele mai mari atracții din Sibiu. Cei mici pot urca în locomotive, pot privi cum garează o locomotivă, de asemenea pot vizita și depoul de trenuri, accesul fiind gratuit pentru toată lumea. 

Expoziția de dinozauri - în grădina Muzeului de Istorie Naturală, cei mici pot descoperi câteva exponate de dinozauri, fabricate din rășini naturale. Printre exponate se numără un T-Rex și un Triceratops. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇