O vacanță altfel: Insula grecească Évia, pentru exploratorul din tine! (Galerie foto)

O vacanță altfel: Insula grecească Évia, pentru exploratorul din tine! (Galerie foto)

Dacă ideea de a-ți petrece vacanța peste hotare doar la plajă, sorbind dintr-un cocteil, nu e totul pentru tine, atunci iată o idee inedită de concediu: Evia.

Nu este o insulă cunoscută – deși ar merita din plin – așa că nu prea vei întâlni turiști. Vei întâlni însă munți, cascade, ape termale și multă istorie. Iar pe seară, mâncare bună și un vin care să-ți lase amintiri, pentru că insula e renumită și pentru podgoriile sale.

A doua insulă ca mărime din Grecia, după Creta, cu o lungime de 175 de kilometri, pe Evia se poate ajunge cu mașina, din Atena, în două ore.

Cea mai faimoasă stațiune de vacanță din Evia este în nordul insulei, Edipsós, cu izvoarele sale termale care se revarsă în mare. În apele calde de aici s-au scăldat în antichitate Plutarh și Aristotel, iar secole mai târziu s-au bucurat de ele Onasis, Callas și Churchill, care s-au cazat la hotelul de lux Thermae Sylla, care există și astăzi.

ADVERTISING

Centrul insulei este montan, cu trecători, poteci și fermecătoare sate pitorești, precum Stení, care reprezintă și cea mai bună zonă pentru drumeții și ciclism montan. Pentru că da, despre asta e vorba aici – despre aventură.

Pe insulă pot fi însă vizitate și multe mănăstiri și biserici, cele mai renumite fiind Biserica Sfântul Ioan Rusul și Mănăstirea Sfântul Cuvios David, unde se află și mormântul Sfântului contemporan Iacov Tsalikis.

Plaje sălbatice, retrase și greu de cucerit

Cei care doresc să înoate pot merge la plajele din regiunea Kárystos, din sudul Eviei.

Plajele lăudate ale insulei sunt Kalamos, pe coasta estică a insulei, la 120 de kilometri de Atena. De fapt, e vorba despre două plaje: Kali, cu ape calme, și Kakia, unde apa e mai potrivită pentru cei care vor ceva adrenalină.

ADVERTISING

Kali are nisip fin, iar în prețul unei băuturi de la bar primești și un șezlong. Cei mai mulți vin cu corturile și rămân aici peste noapte.

O altă plajă ce merită bifată e Thapsa, dar nu e deloc simplu să ajungi la ea, scrie The Crazy Tourist. Vei avea nevoie de un autoturism 4×4 pentru a parcurge drumul neasfaltat din satul Koutorla, circa 10 kilometri. În plus, trebuie să te asiguri că ai tot ce-ți trebuie la tine, pentru că nu vei găsi de unde să cumperi mâncare sau băutură.

Chiar și așa însă, vei uita de orice altceva când vei păși pe nisipul alb și vei vedea apa transparentă. Poți campa și aici și te vei simți în altă lume, spun cei care au încercat experiența.

ADVERTISING

Dacă îți plac plajele sălbatice, atunci ar trebui să mergi și la Chiliadou. Nu se ajunge ușor nici aici, însă drumul cu serpentine e spectaculos. Într-o zonă muntoasă, care-ți dă pe alocuri fiori, vei găsi și trei plaje, printre care și pe aceasta. În trecut era doar plajă pentru nudiști, dar aceștia s-au mutat într-o zonă și mai izolată.

Unele dintre cele ma ciudate structuri, ”casele dragonilor”

În sudul insulei se află și misterioasele ”case ale dragonilor”, 25 de structuri megalitice de neînțeles nici până în ziua de azi. Oamenii de știință nu știu nici acum originea acestor construcții, care au fost ridicate din blocuri și dale enorme de piatră. Structurile se află inclusiv la o altitudine de 1.400 de metri, nu au fundație, iar plăcile clădirilor nu sunt fixate unele de altele cu niciun material.

În interiorul acestor case a fost găsită ceramică datând inclusiv din secolul VIII î.e.n..

Evia mai înseamnă și cascada Drimona, unde apa lovește cu putere de la o înălțime de 620 de metri, într-un peisaj montan demn de o carte ilustrată, castelul Karababa, ridicat de otomani în 1864 pentru a apăra orașul de venețieni, dar și vechiul oraș Eretria, ce include două palate, patru temple, băi, o casă cu mozaic și un teatru din secolul V î.e.n, unul dintre cele mai vechi din Grecia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇