Mica istorie: ziua de 16 aprilie în lume - Revoluția din 1917, Lenin fochist pe locomotivă

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1177 în.Hr.: O eclipsă totală de soare a marcat, conform legendei, ziua când Ulisse s-a întors acasă după îndelungatele sale peripeții și a găsit-o pe Penelopa așteptându-l și țesând o nu mai puțin legendară pânză.

Dar întoarcerea lui Ulisse și răbdarea Penelopei sunt prea frumoase, ca să nu fie povestite mai detaliat.

Legenda spune că, atunci când Ulisse se întoarce acasă, el nu voia să fie recunoscut imediat de Penelopa și s-a deghizat. Între timp, frumoasa Penelopa era căutată de mulți pețitori, care îl credeau mort pe Ulisse, soțul ei. Ca să tergiverseze cererile lor, Penelopa hotărăște să organizeze o întrecere cu arcul pentru a-l alege pe unul din ei. La această competiție a participat incognito și Ulisse, care a câștigat pentru a doua oară mâna Penelopei și i-a ucis pe pețitorii nevestei sale.

Tot legenda povestește că, impresionată de acest fapt, zeița Atena a lungit noaptea următoare, pentru ca tânăra pereche să beneficieze astfel de cea mai lungă noapte a nunții din istorie.

Asta spune legenda. Cât adevăr este în ea, nu știu, întrucât n-am fost de față.

Anul 73Cetatea evreiască Masada este ocupată de oștirile romane, după câteva luni de asalt, ducând la sfârșitul Marii Revolte a Evreilor, povestită cu atâta vervă de istoricul Josephus Flavius.

Anul 1346 – Stefan Dušan „cel Puternic” este încoronat împărat al sârbilor la Skopie, imperiul său ocupând mare parte din peninsula Balcanică și rămânând în istorie ca cel mai mare stat balcanic, cu excepția celui Otoman.

Anul 1520: În Spania, începe Revolta comunităților împotriva domniei regelui Carol Quintul.

Anul 1705: Englezul Isaac Newton este înnobilat, fiind numit cavaler, de către regina Anne, în timpul unei vizite regale la Trinity College din Cambridge. Newton a fost al doilea om de știință care a primit acest titlu, după filosoful Francis Bacon.

ADVERTISING

Despre Newton, se vorbește la superlativ, cu referire la multe domenii, în care a excelat: matematician, fizician, astronom, alchimist, teolog și autor și ceea ce se numea la timpul lui filosof al naturii.

A fost un precursor al iluminismului și o figură cheie în revoluția științelor, aflată în plină desfășurare. Succesul era atât de mare, încât nici clerul, nici altcineva nu-l mai putea opri. Cartea sa de pionierat Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Principiile matematice ale filosofiei naturale), publicată pentru prima dată în 1687, a rămas pentru multă vreme baza oricărui alt studiu în mecanică. 

A avut contribuții fundamentale și în optică, iar în matematică a colaborat cu contemporanii săi pentru perfecționarea calculului infinitezimal, studiat deja anterior de Leibniz.  

În lucrarea sa „Principia” , Newton a formulat legile mișcării și gravitației universale care au constituit multă vreme criteriu de referință în mecanică, până când a apărut teoria relativității, elaborată de un alt titan al științei, Albert Einstein.

Anul 1828: Moare Francisco Goya, pictor, gravor și desenator spaniol.

Goya a fost o persoană de referință nu numai în pictura spaniolă, ci și în cea a lumii. Era un vizionar în artă. După unii autori, tabloul lui „Lăptăreasa din Bordeaux”, realizat prin 1820, prefigura viitorul curent impresionist, care va apărea abia peste o jumătate de secol.

Încă din tinerețe, Goya s-a bucurat de aprecieri. La vârsta de 28 ani, face parte din echipa de pictori care, la Madrid - sub conducerea lui Francisco Bayeu - pregăteau proiectele de goblenuri destinate palatelor regale din Madrid.

ADVERTISING

Dar nu-i plăcea lucrul în echipă. Goya era un geniu unic și dorea să picteze numai după propriile sale idei. Astfel, în anul 1781, pictează altarul bisericii San Francesco el Grande din Madrid, lucrare căreia i-a imprimat propriul său stil, propria viziune și propria tehnică de lucru. Ca inovator, a fost apreciat pentru aceasta.

În anul 1786, devine pictor al Curții Regale, cu o rentă de 15.000 reali pe an. În 1788, noul rege al Spaniei, Carol al IV-lea, îi confirmă atât funcția, cât și renta. Funcția și renta îi conveneau artistului, dar pe rege nu l-a simpatizat niciodată.

Cea mai bună dovadă în acest sens este fără îndoială celebrul tablou reprezentând portretul de grup al familiei regelui. Scriitorul american Ernest Hemingway exclama următoarele la vederea tabloului: "Pe fiecare din aceste chipuri Goya a imprimat disprețul pe care îl nutrește față de respectivele personaje (...) Regele e prea prost pentru a observa că pictorul curții îl condamnă în ochii întregii lumi".

Întregul tablou expune pregnant vanitatea și mediocritatea persoanelor portretizate și însăși figura regelui – așa cum l-a reprezentat, un buhăit plin de el – seamănă mai mult a caricatură decât a portret.

Anul 1844: Se naște scriitorul francez Anatole France, laureat al Premiului Nobel pentru literatură 1921, distincție acordată „în semn de recunoaștere a realizărilor sale literare strălucite, caracterizate noblețea stilului, o profundă empatie umană, grație și un temperament cu adevărat galic".

A fost un scriitor fecund, a abordat toate genurile literare, și-a manifestat și opțiunile politice (de stânga), dar a ajuns celebru și datorită numeroaselor aforisme, care au rămas peste veac. L-aș aminti pe cel exprimat în cartea sa - „Crinul roșu”: „Făcându-ne pe toți egali în fața ei, legea le interzice deopotrivă atât bogaților, cât și săracilor să doarmă sub poduri, să cerșească pe străzi și să fure pâini. Dar numai unii nu se pot stăpâni și încalcă legea”.

ADVERTISING

Iată și altele:

Anul 1846: Atentat eșuat contra regelui Franței Ludovic-Filip I, comis de un oarecare Pierre Lecomte, într-un parc al castelului Fontainebleau. Atentatorul a fost prins, judecat, condamnat și executat la 8 iunie.

Totuși, regele nu a putut rezista tulburărilor sociale ale unor vremuri ce prevesteau evenimentele din 1848 la nivelul întregii Europe și, în cele din urmă, a abdicat.

Anul 1850: Podul suspendat peste râul Maine din Angers, Franța, o construcție solidă și fără semne de uzură, se prăbușește pe neașteptate, în timp ce un batalion de soldați trecerea în pas cadențat peste el.

Cercetările au arătat că a intervenit fenomenul de rezonanță între ritmul cu care mărșăluiau soldații și lungimea de undă proprie corespunzătoare elementelor din construcția podului. Au murit cu acest prilej 226 de militari.

Prăbușirea podului de peste Maine a fost, totuși, învățătură pentru toate armatele din lume, al căror regulament prevede de atunci ca, la trecerea peste poduri, trupa să adopte mersul liber și niciodată unul cadențat, de tipul un-doi, un-doi.

Anul 1869: A apărut, la București, revista „Traian", editată de Bogdan Petriceicu Hașdeu. Revista n-a avut prea mare succes și nici viață lungă, întrucât fondatorul ei, un savant de prestigiu, nu era și un reușit om de afaceri.

Anul 1889: Se naște Charlie Chaplin, actor, regizor, compozitor și producător, vedeta incontestabilă a filmului mut. Strălucita sa carieră a durat peste 75 de ani. A început în epoca victoriană și a filmat până cu un an înainte de a muri, în 1977. A fost unul dintre cei mai iubiți artiști ai cinematografiei mute, dar și unul dintre cei mai controversați.

Chaplin simțea că este dotat de natură să joace numai filme mute. Apariția filmului sonor a fost pentru el semnalul de la care începea declinul. După Dictatorul, un film sonor, dar unde Chaplin se exterioriza tot prin gesticulație și mimică, n-a mai urmat nimic notabil. Cariera de glorie s-a terminat și a demarat inevitabilul coborâș.

Și în viața privată Charlie Chaplin a fost senzațional. Căsătorit de 4 ori și tot de atâtea ori divorțat, Charlie Chaplin a avut nu mai puțin de 11 copii, cel mai mic dintre aceștia, Christopher, fiind născut atunci când tatăl împlinise 77 de ani.

Anul 1896: Se naște Tristan Tzara, scriitor român, de origine evreu, stabilit mai târziu în Franța. A fost unul din fondatorii mișcării culturale dadaiste, care a determinat o revoluție majoră în artele și literatura secolului XX.

Anul 1917: După ani de exil, Vladimir Lenin s-a întors la Petrograd (în prezent Sankt Petersburg), pentru a prelua rolul de lider al revoluției bolșevice. Cu o lună mai înainte, țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la tronul Rusiei.

Totuși, bolșevicii nu veniseră încă la putere, iar Guvernul era informat despre încercările lor de a-l aduce în Rusia pe Lenin, pregătit în străinătate să organizeze o mare revoluție. Pentru a se sustrage controlului de la graniță, Lenin s-a deghizat în fochist și a intrat pe la frontiera ruso-finlandeză în cabina mecanicului de locomotivă al trenului, aruncând cărbuni cu lopata în focar.

În perioada sovietică, respectiva locomotivă devenise piesă de muzeu și se afla garată, ca exponat, pe o linie din gara din Leningradul de atunci. S-ar putea să mai fie tot acolo.

Anul 1925: Comuniștii bulgari au comis, cu ajutor sovietic, un atac cu bombă asupra Catedralei Sfânta Nedelia din Sofia. Peste 150 de persoane au murit, inclusiv politicieni și militari de rang înalt. Catedrala a fost grav avariată.

Anul 1938: Au fost arestați și condamnați la închisoare mai mulți conducători legionari, în frunte cu „căpitanul” Corneliu Zelea Codreanu. Acesta din urmă, arestat fiind, a fost în final asasinat în condiții care au rămas neclare și cu implicații care duc chiar până la șeful statului de atunci, regele Carol al II-lea.

Anul 1940 : A fost descoperit intact mormântul faraonului Amenemopet din dinastia Tanis. Descoperirea i se datorează arheologului francez Pierre Montet și este cu atât mai valoroasă cu cât constituie una dintre puținele necropole ale unor faraoni, nedescoperită și nejefuită de prădători.

Anul 1940: Se naște viitoarea regină Margareta a II-a a Danemarcei, în prezent abdicată, în favoarea fiului său, actualul rege Frederic al X-lea. A domnit fix 52 de ani, abdicând chiar în ziua aniversării sale.

Anul 1943: Chimistul elvețian Albert Hofmann descoperă accidental efectele halucinogene ale LSD-ului, în căutarea unui stimulent circulator.

Anul 1947: Explozia din portul Texas City a unei nave de marfă încărcată cu aproximativ 2.300 de tone de azotat de amoniu a ucis 581 de persoane, a făcut peste 5.000 de răniți, sute de persoane au rămas  fără adăpost, iar daunele provocate se ridicau la 65 de milioane de dolari, sumă uriașă la valoarea din acele vremuri a dolarului.

Forța exploziei a făcut ca, la 16 km distanță, jumătate din ferestrele localității Galveston să fie spulberate. A fost cel mai ucigător accident industrial din istoria Statelor Unite și una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie.

Anul 1953: Regina Elisabeta a II-a lansează iahtul regal HMY Britannia.

Anul 1972: La Cape Canaveral, Florida, a fost lansată naveta spațială Apollo 16, care a aselenizat la 20 aprilie 1972. După explorarea satelitului artificial al Pământului, astronauții au preluat 94,7 kg de mostre de rocă și sol lunar.

Misiunea a prevăzut accesarea pe solul lunar de trei ori: o dată timp de 7,2 ore, altă dată de 7,4 ore și o a treia dată de 5,7 ore. De asemenea, a prevăzut și o activitate extravehiculară în timpul zborului, de 1,4 ore, pe drumul de întoarcere, între Lună și Pământ. A fost, la timpul său, un mare succes,

Anul 2007: Masacrul de la Virginia Tech: un student din Statele Unite a ucis 32 de oameni și a rănit alți 23 înainte de a se sinucide, într-o Universitate din statul Virginia.

Anul 2017: Circa 55 de milioane de turci cu drept de vot sunt chemați la un referendum pentru a spune "da" sau "nu" în privința modificării a 18 articole din Constituție, care ar institui un sistem prezidențial, cu puteri ample pentru cei aleși, în locul actualului model parlamentar.

Prezența la vot a fost de 85,43%. Din aceștia, 51,41% au votat „Da”. iar 48,59% au votat „Nu”.

MEMENTO:

  • Danemarca: ziua națională
  • Ungaria: ziua de comemorare a Holocaustului

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇