Mica istorie: 23 iulie - Ziua când Mihai Viteazul cerea ajutorul întregii creștinătăți, dar nu-l primea de nicăieri

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1601: Mihai Viteazul a dictat (desigur grămăticului său) textul unui memoriu către marele duce al ToscaneiFernando I de Medici, căruia îi cerea ajutor, așa cum le-a mai cerut și altora, în acțiunile desfășurate împotriva numeroșilor săi dușmani.

Este sigur că memoriul era un gest aproape disperat făcut în ceasul al 12 – lea, întrucât, dacă ne referim la data când a fost scris, observăm că era la nu mai puțin de o lună înaintea zilei fatidice de 19 august 1601, când Mihai a fost asasinat de către un detașament de mercenari, în frunte cu ofițerul valon Jacques de Beauri, trimis de generalul Giorgio Basta.

Prezentând motivația pentru care își permite să se adreseze ducelui toscan, Mihai Viteazul trece în revistă o seamă de fapte ale sale, subliniind și lupta antiotomană. Astfel, memoriul se constituie într-un anumit fel și ca o autobiografie a domnitorului, fiind prima autobiografie din literatura română.

Nu mă pot abține să nu redau un citat din încheierea memoriului, care îmi sună ca un ultim strigăt disperat al domnitorului către prietenii săi: „Astfel, rog toată creștinătatea să-mi stea într-ajutor, căci am pierdut tot, și țări, și bogății, și soție, și copilași, și, în sfârșit, tot ce am avut pe lume”.

Parcă i-ar fi șoptit premoniția că, în nici o lună, își va pierde și viața.

Anul 1757: Moare Domenico Scarlatti, compozitor baroc și clavecinist virtuoz italian. Sunt unanim apreciate de melomani sensibilele sale compoziții pentru clavecin, îndeosebi sonatele. Portalul Wikipedia a publicat o listă cu 555 asemenea de sonate, dar se pare că nu sunt chiar toate.

ADVERTISING

De notat faptul că Domenico Scarlatti s-a născut în același an cu giganții muzicii instrumentale clasice,  Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel.

Anul 1829: Inventatorul american William Burt a conceput prima mașină de scris din lume. Era un mecanism rudimentar - nici el nu și-a dat bine seama ce inventase, fiind convins atunci că invenția lui este o nouă tehnologie pentru tipărit, ceva care s-o concureze pe cea a lui Gutenberg.

Perfecționată de succesorii lui Burt într-ale invențiilor, mașina de scris a cunoscut un adevărat secol de glorie, până când interesul pentru acest mod de a scrie s-a prăbușit brusc, odată cu apariția imprimantei și a tastaturii de pe computer.

Imprimanta și tastatura au aruncat în derizoriu atât mașina de scris, cât și o frumoasă profesie dependentă direct de respectiva mașină: cea de dactilografă.

Anul 1851: Moare Constantin Daniel Rosenthal, pictor și revoluționar pașoptist din Țările Române.

Anul 1859: A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, numită, așa cum se intitula în ortografia originală de atunci, „Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu".

Anul 1862: În România, s-a înființat Direcția centrală a poștelor, cu care prilej serviciul național de poștă a intrat în administrația statului.

Anul 1881: La Liège, Belgia, s-a înființat Federația Internațională de Gimnastică, cea mai veche federație sportivă internațională.

Anul 1886: Se naște Walter Schottky, fizician și inventator german. Ca inventator, a excelat în mai multe domenii. Cele mai importante cercetări ale sale sunt cele din domeniul semiconductorilor, care au dus la dezvoltarea redresoarelor din oxid de cupru și mai apoi la construirea tranzistorului.

ADVERTISING

Studiul zonelor de conducție, valență și al zonei interzise la semiconductori a dus la construirea diodei Schottky, un dispozitiv redresor, cu contact punctiform.

Anul 1892: Se naște Haile Selassie I, împăratul Abisiniei (Etiopia de astăzi), în perioadele 1930-1935 și 1941-1974. 

Se considera moștenitorul celei mai vechi dinastii din lume, cu pretinse origini la Solomon, din vechiul Israel, și Makeda, regina din Sheba. La încoronarea lui Haile Selassie, regele George V al Marii Britanii l-a trimis ca reprezentant pe fiul său, prințul Henry, duce de Gloucester. Regele Vittorio Emanuelle al Italiei l-a trimis pe vărul său, prințul de Udine, iar Franța l-a trimis pe mareșalul Franchet D'Esperey.

În 1964, împăratul Haile Selassie I s-a întâlnit la București, cu președintele României de atunci, Gheorghe Gheorghiu Dej, care l-a decorat cu Steaua României.

Anul 1903: Compania americană Ford Motor Company lansează pe piața americană un nou model de automobil,  denumit simplu Modelul A.

Anul 1912: Se naște Moses Rosen, fost șef al Cultului Mozaic din România, decedat în 1994.

Anul 1914: Imperiul austro-ungar, mai exact cancelaria bicefală de la Viena, a emis un ultimatum adresat Serbiei, ca urmare a actului de la Sarajevo, asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand și a soției sale.

Nimeni nu intuia la acea dată dimensiunea consecințelor acestui pas, respectiv izbucnirea Primului Război Mondial și dispariția de pe hartă a celor care l-au provocat.

Anul 1921: A fost semnată Convenția de la Paris (Belgia, Franța, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, precum și Cehoslovacia).

ADVERTISING

Convenția stabilea definitiv statutul Dunării: navigația pe fluviu urma să fie liberă și deschisă tuturor pavilioanelor, în condiții de legalitate, pe tot parcursul navigabil și pe toată rețeaua internaționalizată.

Anul 1942: Este condamnat și executat prin împușcare poetul bulgar Nikola Vaptsarov, lider comunist.

Anul 1951: Moare Philippe Pétain, mareșal al Franței, ajuns personaj de tristă amintire, după ce a condus guvernul marionetă de la Vichy, din zona Franței neocupate, respectiv aservită regimului lui Hitler.

A fost judecat, condamnat și a murit în detenție, la 23 iulie 1951.

Anul 1952: O lovitură de stat militară condusă de Ali Muhammad Naguib și Gamal Abdel Nasser răstoarnă de la putere ultimul rege egiptean Farouk, punând astfel capăt dinastiei domnitoare Muhammad Ali.

Lovitura de stat, evaluată ulterior ca revoluție, a constituit semnalul unor schimbări majore în lumea arabă, în următorii ani și chiar următoarele decenii.

Anul 1955: Moare profesorul Gheorghe Spacu, chimist de renume, profesor universitar, academician.

Anul 1959: Are loc vizita de 9 zile în URSS a senatorului SUA (viitorul președinte) Richard Nixon, cu prilejul deschiderii Expoziției Naționale Americane de la Moscova, dar având în vedere și detensionarea relațiilor între cele două mari puteri. Ah, ce vremuri!

Nixon a fost primit la cel mai înalt nivel de către prim-secretarul sovietic, totodată și prim ministru, Nikita Hrușciov. După opțiunea acestuia din urmă, cei doi și-au concentrat atenția pe un model de bucătărie americană și s-au angajat într-un schimb de opinii improvizat, despre avantajele capitalismului versus cele ale comunismului, în problemele gospodărești. Mai în glumă, mai în serios, evenimentul a rămas cunoscut ca Dezbaterea din bucătărie”.

Anul 1962: „Îngerul Alb” acesta a fost primul mesaj de televiziune prin satelit, transmis din Europa în Statele Unite ale Americii, ca simbol de pace și civilizație.

Anul 1968: Exercitând presiuni asupra guvernului liberal cehoslovac, sovieticii anunță desfășurarea de manevre militare spectaculoase, susținute în imediata apropiere a frontierei cehoslovace, ca replică de forță la ceea ce se numea pe atunci „Primăvara de la Praga”.

Manevrele reprezentau un fel de preambul la ceea ce va demara Uniunea Sovietică în luna următoare a aceluiași an, 1968, când țările „frățești” ale pactului de la Varșovia – mai puțin România – au invadat Cehoslovacia, „la chemarea unui grup de tovarăși cehoslovaci”, și au înlăturat guvernul legitim al țării, instalând altul, anti-liberal și pro-sovietic. 

Anul 1984: Vanessa Williams, prima femeie de culoare deținătoare a titlului „Miss America” din istoria acestor „Miss”, renunță oficial la titlul care o onora, pe fondul unei controverse media în jurul unor fotografii nud, pe care le-ar fi prezentat spre publicare la revista Penthouse.

După peste trei decenii, în septembrie 2015, fostul CEO al concursului Miss America, Sam Haskell, a prezentat oficial scuze publice pentru evenimentele din 1984, când nu și-a îndeplinit rolul de a-i apăra nevinovăția Vanessei Williams.

Trebuie spus că, după scandal, Williams a urmat o carieră de succes ca solistă vocală și actriță. În 1988, ea și-a lansat albumul de debut The Right Stuff, iar apoi Dreamin’ , cu care a atins locul 8 în topul discografiei din Statele Unite, în 1989.

Cu al doilea și al treilea album de studio, The Comfort Zone (1991) și The Sweetest Days (1994), a cunoscut un succes comercial spectaculos, primind mai multe nominalizări la premiile Grammy, inclusiv single-ul numărul unu la melodia ei, „ Save the Best for Last ”, pe care a interpretat-o ​​live la decernarea premiilor Grammy din 1993.

Anul 1986: În capitala britanică, prințul Andrew, Duce de York, fratele mai mic al regelui Charles al III-lea, se căsătorește la Westminster Abbey cu Sarah Ferguson. Mariajul va dura vreo zece ani, până la 30 mai 1996, când cuplul va divorța.

Anul 1991: Banca Națională a României emite norme privind înființarea și funcționarea caselor de schimb valutar, apărute ca urmare a liberalizării leului.

Anul 1995: Americanii Thomas Hale și Alan Bopp au descoperit, independent unul de altul, cometa Hale-Bopp, cu o traiectorie la mare distanță de Soare.

Anul 1999: Prințul moștenitor Mohammed Ben Al-Hassan este încoronat ca rege al Marocului Mohammed al VI-lea, după decesul tatălui său.

Anul 2000: Șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale G-8, au adoptat, în Japonia, Declarația finală de la Okinawa, care își propunea „să atace în profunzime cauzele conflictelor și sărăciei" din lume.

Anul 2022: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară recentul focar de variola maimuței o urgență de sănătate publică de interes internațional, având în vedere numărul cazurilor raportate, ce depășește 17.000 în 75 de țări.

MEMENTO:

  • România:  Ziua presei militare române
  • Egipt:  Ziua națională - Aniversarea Revoluției (1952)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇