Mica istorie: 16 iunie - Ziua când Napoleon învingea pentru ultima dată

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1313: S-a născut Giovanni Boccaccio, poet și scriitor umanist italian. Cu povestirile sale, reunite în  lucrarea „Decameronul”, a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a creat și modelul genului de nuvelă, reluat ulterior, sub diferite  forme, în creația multor scriitori europeni.

Anul 1462:  În noaptea de 16-17 iunie 1462, Vlad Țepeș atacă brusc oștile sultanului Mahomed al II-lea, care trecuseră Dunărea și înaintau spre Târgoviște flămânde și însetate, întrucât Țepeș pustiise totul în calea sultanului și, în retragere, mai otrăvise și fântânile.

În aceste condiții, armata sultanului înainta demoralizată, fără să întâmpine însă rezistența armată a cuiva, până în acea noapte de 16 spre 17 iunie, când s-a pomenit atacată pe neașteptate de oastea lui Țepeș, odihnită și sătulă.

Sursele istorice relatează că Țepeș avea un plan precis, că nu era vorba de o simplă hărțuială între două tabere, ci de un atac concentrat, a cărui țintă era însuși sultanul. Era pregătit să-l ia prizonier chiar pe înaltul padișah. Și poate chiar l-ar fi luat, dacă nu se producea o confuzie - sau poate chiar o trădare, nu este clar - și, în loc să atace cortul suprem, muntenii au năvălit peste cortul unui vizir.

Totuși efectul psihologic al atacului nu era de neglijat. Pierderile umane în tabăra otomană au fost însemnate, iar despre sultan, un cronicar al vremii spune că "a părăsit tabăra în ascuns și în chip rușinos", dând totodată ordin de retragere generală. 

Anul 1567: Regina Maria I Stuart a Scoției este închisă în castelul Loch Leven, din ordinul bunei sale verișoare, rivala ei într-un anumit fel, Elisabeta I a Angliei.

ADVERTISING

Maria Stuart a fost, în cele din urmă, omorâtă prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare și repetate peregrinări prin diferite castele ale regatului, făcute temnițe. Era acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale, Regina Elisabeta I a Angliei.

Acuzațiile severe - și se pare nefondate, sau în cel mai bun caz insuficient fondate - au dus la o judecată severă și la o condamnare pe măsură. Despre sfârșitul reginei Marry prin decapitare, așa cum l-a ordonat nemiloasa sa verișoară, memorialistul Stefan Zweig vorbește ca despre cel mai tragic destin îndurat vreodată în istorie de către un monarh.

Anul 1671: Este executat, chiar sub zidurile Kremlinului, în actuala Piață Roșie*), liderul cazac Stenka Razin, conducătorul unei cunoscute rebeliuni împotriva boierimii și birocrației țariste din sudul Rusiei.

Rebeliunea avea ca scop stabilirea unei republici căzăcești de-a lungul văii fluviului Volga. Cazacii au cucerit importantele centre urbane Saratov și Samara, dar s-au izbit de rezistența acerbă a orașului Simbirsk, ai cărui locuitori i-au pus pe goană.

În acel moment, Razin a făcut greșeala să fugă de pe câmpul de luptă, lăsându-și tovarășii să înfrunte singuri și fără succes trupele ruse.

Totuși, rebeliunea nu s-a încheiat aici. Stenka Razin cu ai lui au reușit să răscoale lumea din regiunile Nijni NovgorodTambov și Penza, ațâțând-o cu proclamații incendiare. Proclamațiile chemau la răscoală generală și au ajuns până - hăt - la Moscova și Novgorod.

Promisiunile lui Razin de eliberare a celor săraci și oprimați precum și de eliminare din viața publică a  reprezentanților puterii țariste au încurajat din nou mulțimea să iasă la luptă. A urmat un nou val de răscoale, înăbușite iarăși de trupele țariste, până când răsculații au început să dea semne de oboseală și, în următoarele șase luni, prestigiul lui Razin a scăzut treptat.

ADVERTISING

Picătura supremă s-a adăugat când s-a aflat în popor că patriarhul Moscovei l-a anatemizat pe Stenka Razin. Atunci, cazacii de pe Don și de pe Volga s-au îndepărtat deodată de el, căci mujicul rus, cel de la talpa țării, este mai întâi de toate credincios. A refuzat să mai fie aliat celui lovit de anatemă.

Acesta a fost sfârșitul. Capul răscoalei a fost preluat de armată, dus la Moscova și, așa cum spuneam la început, supus la cazne aducătoare de moarte chiar în Piața Roșie, sub privirile satisfăcute ale țarului, ale cărui ferestre dădeau exact în respectiva Piață Roșie.

Anul 1723: Se naște Adam Smith, prestigios economist scoțian. Lucrarea sa „Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei” a fost una din primele încercări din lume de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa.

Această lucrare a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comerțul liber și capitalism. A introdus în economie conceptul de mână invizibilă.

Principiile stabilite de Adam Smith și care au stat la bazele științei economice din secolele următoare au fost puternic combătute de teoreticienii socialiști și comuniști, în frunte cu economistul Karl Marx care au încercat să introducă propriile lor scheme de funcționare a mecanismelor economice, menite să elimine inechitățile sociale.

Din păcate pentru ei, experimentarea în mai multe state a acestor scheme a dat greș, cu consecințe economice foarte grave, nereușindu-se eliminarea disfuncțiilor dintre ideile teoretice și posibilitatea de a le pune în practică.

ADVERTISING

Anul 1815: Armata franceză a lui Napoleon Bonaparte a obținut victoria asupra armatei prusace în Bătălia de la Ligny. Dar a fost o victorie a la Pyrrus, respectiv numai pe plan tactic, întrucât strategic nu s-a schimbat radical situația campaniei, așa cum aștepta împăratul.

Dimpotrivă, von Blücher cu prusacii săi a rămas cu suficiente rezerve, ca să-i trimită ducelui de Wellington întăririle necesare pentru ca acesta să-l învingă după două zile pe Napoleon, la Watterloo.

Anul 1864: Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante recunosc statului român, aflat încă în relații de vasalitate cu Sublima Poartă, dreptul de a-și modifica legiuirile interne fără o prealabilă aprobare de la Stanbul.

Anul 1873: Moare Andrei Șaguna, lider al luptei de eliberare națională a românilor din Transilvania, personalitate de mare notorietate în cultura românească.

Anul 1903: Are loc fondarea, la Detroit, a Companiei „Ford Motor Company", de către Henry Ford. Astăzi, la peste un secol de la fondare, Ford Motor Company este o corporație multinațională americană, situată pe locul cinci în lume la producția de automobile.

Ford s-a clasat de asemenea pe locul șapte în topul celor mai mari companii din SUA cu venituri de aproximativ 160,1 miliarde dolari. Astăzi, Ford produce peste 7 milioane de automobile anual (peste 20.000 pe zi) și are aproape 300.000 de angajați în aproximativ 100 de fabrici din întreaga lume.

Succesul lui Ford s-a bazat pe principiul bunei remunerări a angajaților, în condițiile costurilor scăzute de fabricație. Acest principiu a revoluționat lumea automobilelor și a ajuns să fie cunoscut drept "fordism".

Anul 1913: A fost declanșat cel de-Al Doilea Război Balcanic, la care a participat Bulgaria împotriva GrecieiSerbiei și Muntenegrului, acestora din urmă alăturându-se ulterior România și Turcia.

Neputând rezista presiunilor din partea atâtor beligeranți, Bulgaria a fost nevoită să ceară armistițiu, care s-a semnat la 18 iulie. Prin tratatele încheiate la București și la Constantinopol, au fost reglementate atunci importante schimbări teritoriale, una din acestea fiind incorporarea în România a Cadrilaterului, din sudul Dobrogei.

Anul 1936: Se naște Zina Dumitrescu, apreciată creatoare de modă, numită și "mama modei din România". A decedat într-un azil pentru vârstnici, în anul 2019, la 83 ani, ultima supraviețuitoare a unei familii care a fost cândva numeroasă.

Anul 1940Al Doilea Război MondialFranța cere armistițiu, încheiat la 22 iunie cu Germania și, la 24 iunie, cu Italia. Guvernul condus de Paul Reynaud a demisionat. Mareșalul Philippe Petain a preluat conducerea noului guvern francez, aservit Germaniei naziste.

Anul 1958: În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnați la moarte și executați imediat organizatorii revoluției anticomuniste, din 1956, din Ungaria (Imre NagyPal MaleterMiclos Gimes).

Cei executați au fost reabilitați juridic în iunie 1989, iar la 16 iunie 1989 i s-au organizat funeralii naționale fostului prim ministru Imre Nagy.

Anul 1963: A fost lansată nava cosmică Vostok-6, pilotată de Valentina Terescova, prima femeie cosmonaut. Nava spațială a colectat date despre reacția organismului femeii în timpul zborului spațial.

Ca și alți cosmonauți din misiunile Vostok, ea a ținut un jurnal de zbor, a făcut fotografii și a orientat manual nava. Fotografiile efectuate de ea, reprezentând orizontul văzut din spațiu, au fost utilizate ulterior pentru a identifica straturile de aerosol din atmosferă.

Anul 1964: Urmare unor anumite tendințe de destindere, avute în vedere de Ceaușescu, la acea dată, au fost grațiați, în premieră, o serie de deținuți politici din România.

Anul 1977Leonid Brejnev, secretar general al Partidului Comunist, devine președinte al URSS. Avea să se mențină în această funcție până la 10 noiembrie 1982, când s-a stins din viață, lăsând amintirea unui abil negociator, dar a unui conducător stalinist, incapabil de a moderniza statul pe care îl guverna. Acest rol va încerca să și-l asume, mult prea târziu, Mihail Gorbaciov, după anul 1985.

Anul 1977: Moare în SUA Wernher von Braun, inginer german, un om de știință de reală valoare, pionier și vizionar al dezvoltării tehnologiei și zborurilor rachetelor. El este considerat părintele celor două tipuri de rachete cu care încerca Hitler să cîștige războiul – rachetele V-1 și V-2.

Din fericire, nu numai pentru el,  rolul lui în laboratoarele germane l-au sesizat  serviciile de informare americane, chiar în timpul războiului. Printr-o acțiune secretă, a cărei îndrăzneală merită toate aprecierile, Wernher von Braun a fost ajutat să ajungă din Germania în Statele Unite, împreună cu unii colaboratori ai echipei sale științifice.

Atât von Braun, cât și colaboratorii săi din laboratoare au devenit cetățeni ai Statelor Unite.

Anul 1979: Moare Costache Antoniu, reputat actor român. A excelat în teatru, dar a rămas în memoria generațiilor îndeosebi datorită unor filme românești de mare succes la timpul lor, din care aș aminti:

Anul 1983Iuri Andropov devine președinte al URSS, funcție pe care o va ocupa doar 16 luni, până la moartea sa.

Anul 1990: În cadrul unei ședințe de guvern, au fost analizate Manifestațiile din Piața Universității, unde populația capitalei protesta în mod pașnic, revendicând drepturi politice. Președintele Ion Iliescu și Guvernul, condus atunci de Petre Roman, au cerut intervenția armatei și ajutorul propriilor simpatizanți, împotriva manifestanților.

Anul 1991: A fost inaugurat al doilea Pod de Flori peste Prut.

Anul 1995: Un măslin adus din Israel și oferit Papei Ioan Paul al II-lea a fost plantat în gradina Vaticanului pentru a marca prima aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Sfântul Scaun și statul evreu.

Anul 2000: S-a născut Bianca Andreescu, tenismană canadiană de top, de origine româno-chineză

Anul 2004: O echipă de cercetători de la Universitatea din Innsbruck (Austria) a publicat, în revista de știință „Nature", un articol în care anunța realizarea primei „teleportări". Experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spațiu în altul, ci transferarea instantanee a proprietăților fizice ale unui foton către un alt foton, fără a exista nici o cale de comunicare fizică între cele două particule.

Anul 2005:  Are loc  la Târgu Mureș, al IV-lea Congres Internațional de Cardiologie Intervențională.

 Anul 2005: La teatrul „Ariel" din Târgu Mureș are loc premiera națională a unei piese de teatru în limba rromani, „Zurinka". Evenimentul s-a produs, în mod simbolic, de Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO  pentru data de 16 iunie a fiecărui an.

Președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu-Tăriceanu participă la reuniunea Consiliului European de vară. Șeful statului român are o întrevedere cu regele BelgieiAlbert al II-lea. Este prima dată când România și Bulgaria participă, în calitate de observatori, la lucrările Consiliului European.

MEMENTO:

  • Ziua Internațională de Solidaritate cu Popoarele Luptătoare din Africa de Sud – „Ziua Soweto" (proclamată de Adunarea Generală a ONU în memoria victimelor represaliilor rasiste de la Soweto, 16 iunie 1976)
  • Ziua Copilului African (din 1991, la inițiativa Organizației Unității Africane și a UNICEF)
  • Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO
  • Paraguay: Ziua Păcii Chaco (1836)

_ _ _ _ _ _ _ 

*) Denumirea de „Piața Roșie” nu este nouă, ea datează încă din evul mediu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇