Mica istorie: 15 iunie - Ziua când s-a născut Mona Lisa del Giocondo

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1167: A fost întemeiat orașul Copenhaga. Atunci, regele Valdemar al II-lea a donat unei familii de nobili teritoriul, care va deveni acest oraș. Nobilii au ridicat aici primele construcții, dar localitatea a început să se dezvolte abia în secolul al XIV-lea. Iar dezvoltarea trebuie să se fi desfășurat destul de rapid, de vreme ce, în anul 1443, aici a fost declarată capitala Regatului danez.

Anul 1215: Regele Angliei  Ioan Fără de Țară semnează Magna Carta, la RunnymedeAnglia. Documentul urmărea îngrădirea puterii regale, în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii. În timp, Magna Carta s-a afirmat ca reper de bază al vieții parlamentare britanice.

Anul 1389A avut loc lupta de la Kosovo Polje (Câmpia Mierlei). Armata turcă a reușit să înfrângă armata sârbă, condusă de cneazul Lazăr, aliat cu bosniacii și cu macedonenii. Ca rezultat al acestei lupte, vestul și sud-vestul Serbiei au fost supuse Imperiului otoman.

Anul 1479: S-a născut Lisa del Giocondo, model italian din evul mediu. Portretul acestui model comandat de către soțul Lisei, Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo, și pictat de Leonardo da Vinci, a devenit astăzi cea mai celebră operă de artă a Renașterii italiene, expusă în muzeul Luvru din Paris, unde, în inventarul exponatelor, este înregistrată la numărul 1.

Despre Lisa, modelul pe care l-a pictat Leonardo, nu se cunosc prea multe detalii. Se știe că era florentină – născută în Florența – și că s-a căsătorit încă din adolescență cu un comerciant, angrosist de mătăsuri și că ea a fost mama a șase copii.

ADVERTISING

Este foarte probabil că a dus o viață confortabilă, soțul având toate condițiile ca să i-o ofere. Despre căsătorie, putem aprecia că a fost făcută din interes, întrucât soțul era semnificativ mai în vârstă decât ea, așa că a trecut pe planul doi amănuntul privind diferența de vârstă.

Astăzi, Mona Lisa este incontestabil cel mai faimos tablou din lume. El a ajuns să reprezinte un simbol al artei renascentiste, recunoscut la nivel internațional. La începutul secolului al XXI-lea, s-a afirmat în presă faptul că Lisa din acest tablou este cel mai vizionat model pictat din lume.

De notat că în zilele noaste, vin în fiecare an aproximativ 6 milioane de persoane la muzeul Luvru pentru a admira tabloul, ce face parte din patrimoniul național mondial.

Anul 1502: Ultima descoperire a lui Cristofor Columb, realizată în ultima sa expediție: insula Martinica.

Anul 1520: Papa Leon al X-lea îl excomunică pe Martin Luther din Biserica Catolică, după ce Luther a refuzat formal să se dezică de propriile sale scrieri. Mai târziu în același an, Sfântul Împărat Roman Carol al V-lea l-a condamnat pe Luther ca haiduc la Dieta de la Worms. Dar asta n-a împiedicat răspândirea teoriei lui Luther și instituirea în lume a unei noi formațiuni religioase lutheranismul.

Anul 1810: La Burgtheater din Viena are loc prima audiție a uverturii Egmont, compusă de Ludwig van Beethoven. Este superba uvertură interpretată și astăzi frecvent, la o operă care nu a fost scrisă niciodată. Căci singura operă scrisă de Beethoven a fost Fidelio.

ADVERTISING

Anul 1929: Moare Traian Lalescu, membru al Academiei Române, matematician de excepție, dar și pedagog, tot de excepție. Chiar și mulți ani după război, studenții de la Politehnică încă mai foloseau culegerile sale de probleme și „caietele” cuprinzând cursul de geometrie analitică, pe care îl predase.

Traian Lalescu este cunoscut nu numai în țară, dar și în cercurile științifice din străinătate, prin contribuțiile sale în multiple domenii ale matematicii pure și aplicate. Este unul din fondatorii teoriei ecuațiilor integrale. A lăsat numeroase studii în domeniile ecuațiilor funcționale, seriilor trigonometrice, fizicii matematicegeometrieialgebrei și istoriei matematicii.

Anul 1839Charles Goodyear (1800-1860), inventator, a conceput și brevetat vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variațiile de temperatură și prin care capătă proprietăți superioare mecanice și de rezistență chimică.

Vulcanizarea cauciucului a fost una din cheile dezvoltării spectaculoase a automobilului, ale cărui roți nu ar fi ajuns la cunoscutul succes tehnic, fără anvelopele vulcanizate.

Anul 1843: S-a născut Edvard Grieg, cel mai de seamă muzician din școala națională norvegiană și unul din reprezentanții de frunte ai muzicii romantice europene.

Componistica lui Grieg a fost influențată de romanticii germani, ca de pildă Schumann, dar și de tematicile melodice din folclorul poporului său, inclusiv al altor popoare scandinave. El a fost și un apreciat pianist de concert, prezent în fața claviaturii până la sfârșitul vieții sale.

ADVERTISING

Dintre operele de cea mai mare notorietate ale lui Grieg, aș aminti concertul pentru pian opus 16, dar și sfâșietoarea melodie „Cântecul Solveigului” din suita Peer Gynt opus 23, pe care o puteți asculta, transpusă pentru voce și pian:

Edvard Grieg: Solveig's song sung by Anna Kovach soprano

Anul 1848: A fost sfințit drapelul național tricolor românesc, adoptat prin decret la 14 iunie, de către Guvernul revoluționar de la București.

Anul 1848: A doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat a hotărât înființarea unei armate populare române condusă de Eftimie Murgu, introducerea limbii române în administrație și școli, recunoașterea naționalității române și alte măsuri specifice revoluției din 1848.

Anul 1848: A avut loc Marea Adunare de pe Câmpia Filaretului, numită apoi Câmpia Libertății, în timpul căreia s-a depus jurământul pe Constituție al Guvernului Provizoriu instituit cu acest prilej.

Anul 1875: S-a înființat, la BucureștiSocietatea Română Regală de Geografie.

Anul 1889: Moare Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist. Nu este cazul să-mi umflu pieptul în cele de față cu laude ditirambice la adresa celui mai lăudat poet al nostru. Mai curând, aș aminti, ca bizarerie, nu ca altceva, faptul că, după instalarea comunismului la butoanele țării, cel mai de seamă poet al României a fost scos din manualele școlare, exclus de la editare și chiar din biblioteci, pentru câteva articole gazetărești și o poezie care, scrisă în secolul 19, nu se încadra într-un context al secolului XX. Abia după câțiva ani, și-au mai revenit și comuniștii.

Anul 1940Al Doilea Război Mondial: A fost fondat lagărul de exterminare de la Auschwitz, destinat inițial oamenilor politici din Polonia și extins ulterior pentru toți indezirabilii politici sau sociali ai lui Hitler și camarilei sale. Lagărul a devenit simbolul atrocităților comise de autoritățile fasciste  în Europa.

Anul 1970: Începe vizita oficială de două zile a lui Nicolae Ceaușescu în Franța, la invitația președintelui Georges Pompidou. La sfârșitul interviului acordat televiziunii de stat – ORTF – Ceaușescu s-a lăudat în fața gazetarilor că ar fi instaurat La București un regim al echității sociale în toate domeniile, România fiind, sub aspect, superioară chiar și Franței.

Anul 1974: Moare Cristian Vasile, cunoscut interpret de muzică ușoară, posesorul unui inegalabil timbru de tenor, din perioada interbelică. Vocea lui nu este uitată nici astăzi. Ne-a rămas un bogat palmares, mai ales cu tangouri și romanțe, imprimate pe discuri de ebonită, procedeele mecanice cunoscute în epoca antebelică. Nostalgicii muzicii de altă dată le pot accesa pe Internet.

Anul 1977: A fost inaugurat la Paris atelierul lui Constantin Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

În România, nu s-a reconstituit nimic în memoria sculptorului român, decât numai casa memorială din Hobița, Gorj. Îmi permit să amintesc faptul că Brâncuși a plecat spre Paris pe jos, întrucât nu avea bani de drum și refuzase ajutorul unei comisii militare pusă să-i recepționeze o lucrare, fără să se priceapă la așa ceva.

Citez dintr-o scrisoare a lui Brâncuși relatarea modului în care a plecat din fața comisiei: „Am făcut stânga-mprejur, fără nici un salut militar spre marea panică și spaimă a doctorului Gerota, de față... și dus am fost, pomenind de mama lor”.

Anul 1985: La spectacolul organizat de Cenaclul Flacăra la Ploiești a avut loc o busculadă soldată cu cinci morți și mai mulți răniți, fapt care a dus la interzicerea cenaclului inițiat și condus vreme de 12 ani de Adrian Păunescu. Observați nuanța tipic ceaușistă: interzicerea spectacolelor, nu vreo măsură tehnică, menită să evite asemenea accidente în viitor.

Anul 1992: Au fost stabilite relații diplomatice între România și Republica Kârgâzstan, fostă sovietică.

Anul 2002: Lansarea postului de televiziune MTV România. Invitat de onoare la spectacolul inaugural a fost cunoscutul interpret de muzică latino Enrique Iglesias. Postul a funcționat până la 1 martie 2019.

Anul 2004: După alegerile din Slovacia, Ivan Gašparovič a fost învestit oficial în funcția de președinte al Republicii.

Anul 2005Casa Bloomsbury, din Londra, scoate la licitație prima ediție a lucrării autobiografice „Mein Kampf", semnat de Adolf Hitler.

Anul 2005: Compania Microsoft începe comercializarea pentru producătorii de computere a sistemului de operare Windows fără Media Player, conform exigențelor Comisiei Europene.

Anul 2005: Se încheie reuniunea Comisiei mixte, Camerun-Nigeria, pentru rezolvarea diferendului frontalier privind Peninsula Bakassi.

Anul 2019: Moare Franco Zeffirelli, renumit regizor italian de film. A semnat scenariul sau/și regia a numeroase filme, printre care multe opere filmate sau adaptări după cunoscute opere. Mai toate au făcut epocă la timpul lor. Reamintim o  listă, departe de a fi exclusivă:

MEMENTO:

  • Danemarca: Ziua drapelului
  • Statul Idaho din cadrul SUA: Ziua Pionierului
  • Statul Oregon din cadrul SUA: Ziua tratatului (încheiat în 1846 pentru rezolvarea disputelor asupra frontierei)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇