La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului

Afis_Sanziene_50x70_v2

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită vineri, 24 iunie 2022, la evenimentul cultural ”La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”. Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene.

În cadrul evenimentului, vizitatorii mari și mici vor învăța multe lucruri despre plante: de la culori și forme, până la proprietățile lor curative, în cadrul unor ateliere care vor fi susținute de studenți ai Universității Naționale de Arte București – Departamentul Arte textile și Design Textil, clasa conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu și de profesorul biolog Gianina – Ionela Marinescu, din Zimnicea, jud. Teleorman. Obiceiurile de odinioară, pe care oamenii le practicau în  ziua de Sânziene, vor fi reconstituite de membrii  Ansamblului Vatra Hărmanului din Brașov.

ADVERTISING

Copii și adulții vor avea ocazia de a participa la atelierul de confecționat coronițe din sânziene. De asemenea, cei care doresc să afle cum se coase și brodează o ie pot participa la atelierul intitulat ”Călători prin tradiții... de vară”.

Și nu în ultimul rând, vizitatorii vor avea are ocazia să își cumpere de la târg, de la meșterii populari prezenți la eveniment produse din registrul țesăturilor și nu numai –  ii, cămăși, ștergare, brâie, marame, trăistuțe, opinci, podoabe și alte accesorii, flori, produse de sezon. 

ADVERTISING

 În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment  pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

ADVERTISING