La mare în Bulgaria sau în România? Cât costă o săptămână la Eforie Nord și una la Nisipurile de aur

După invazia turistică de pe litoralul românesc din 2021, în acest sezon mulți au decis să plece la mare în străinătate, fiind nemulțumiți de prețuri, de servicii, căutând să descopere și locuri noi după doi ani de restricții provocate de pandemie.
La mare în Bulgaria sau în România? Cât costă o săptămână la Eforie Nord și una la Nisipurile de aur

În fiecare vară se repetă o dezbatere despre turismul din Bulgaria. De ce foarte mulți români aleg să-și petreacă vacanța în țara vecină și nu pe litoralul românesc.

Motivele sunt multe, dar ceea ce contează cu adevărat e raportul calitate-preț. Cu cât un client obține mai multe servicii și facilități la o sumă cât mai mică de bani, decizia destinației de vacanță e mai ușor de luat.

O comparație între două stațiuni de succes din acest an, una din România și cealaltă din Bulgaria, poate fi de ajutor în ce privește alegerea destinației, dar devine și mai ușor de înțeles unde excelează bulgarii și la ce se pricep românii, în turismul de plajă.

Cazare pentru o săptămână, două persoane, în a doua jumătate a lunii august

Eforie Nord, România. O cameră la un hotel nou din stațiune e 300 de lei pe noapte, adică 2.100 de lei pentru o săptămână, aproximativ 400 de euro.

ADVERTISING

Pe platforma online Airbnb, un apartament cu două camere, într-o vilă, e 169 de lei pe noapte, adică 1.183 de lei, în jur de 200 de euro pe săptămână.

Iar o a treia opțiune e de 80 de lei pe noapte pentru o cameră, adică 560 de lei pe săptămână, puțin peste 100 de euro.

Hotel300Eforie
Eforie Nord, cameră hotel, preț 300 de lei pe noapte - Sursa: AIRBNB

Se observă că există o diversitate de prețuri, dar mai jos de 15-20 de euro pe noapte e greu de găsit ceva curat și cât de cât civilizat.

În ofertele de cazări private, nu la hoteluri, se observă că mulți proprietari nu au experiență în ce privește turismul. Mobilierul e ieftin sau kitsch, nu se oferă un confort, iar imaginile de prezentare nu-i inspiră pe clienți.

Nisipurile de aur, Bulgaria. O cazare acceptabilă începe de la 200 de lei pe noapte, adică în jur 40 de euro. Una în care ai acces la piscină și ești aproape de mare, 450 de lei pe noapte, adică 90 de euro. O săptămână costă 3.150 de lei, adică 630 de euro.

ApPiscina450Bulgaria
Nisipurile de aur, Bulgaria, cameră apartament cu acces piscină, preț 450 de lei pe noapte - Sursa: AIRBNB

În mod vizibil, cazările la Nisipurile de aur sunt mai luxoase, dar și mai scumpe. Observația e că nu sunt cu mult mai scumpe, dar calitatea camerelor, a mobilierului și a priveliștii e, în medie, net superioară.

ADVERTISING

Unde mâncăm și cât plătim? 

Eforie Nord, România. Restaurantul aflat pe primul loc pe platforma TripAdvisor în această localitate e Pescăria lui Matei. Are o notă de 4,5 dintr-un maxim de 5, realizată din 570 de cronici (review-uri) ale clienților.

Cum se sugerează din nume, e o cherhana, iar o masă pentru o persoană e între 71 de lei și 261 de lei. Mulți clienți sunt încântați de terasa care are deschidere la mare, dar sunt și review-uri care spun că au așteptat mult să li se aducă mâncarea.

RestaurantGolfulPescarilorEforie
Restaurant Golful Pescarilor, Eforie Nord - Sursa: TripAdvisor

Restaurantul de pe locul doi din cele 19 listate pe TripAdvisor e Golful Pescarilor care are nota 4 din 5, 267 de cronici dintre care 29 sunt negative.

În Eforie Nord sunt multe posibilități de a lua masa, de la chioșcuri cu șaorma până la terase, dar suferă puternic în ce privește ofertele pentru clasa de mijloc la prețuri accesibile, iar restaurantele de lux, cu servicii înalte, lipsesc cu desăvârșire.

ADVERTISING

Nisipurile de aur, Bulgaria. Pe primele două locuri din stațiune sunt restaurante tip terasă, cu prețuri accesibile, între 60 și 121 de lei un prânz pentru o persoană. E vorba de Krivata Lipa și Staria Dab, specializate în grătare și mâncare tradițională.

StariaDabOldOakBulgaria
Restaurant Staria Dab (La Stejarul Bătrân), Nisipurile de aur - Sursa: TripAdvisor

Sunt 40 de restaurante listate pe TripAdvisor pentru această stațiune. Clienții apreciază prețurile accesibile, servirea rapidă și amabilitatea chelnerilor. Principalele critici sunt legate de modul de gătire și de prezentarea felurilor de mâncare.

Restaurantele de lux nu sunt foarte populare și nu au cronici prea bune.

În Nisipurile de aur oferta de mâncare e mai variată ca la Eforie Nord. Prețurile la restaurante și terase sunt mai mici ca în România, iar serviciile sunt mai bune.

La plajă

Eforie Nord, România. Plaja din această stațiune a fost refăcută și mărită în suprafață. Unii turiști s-au plâns că trebuie să facă sute de metri până să ajungă la mare, dar față de înghesuiala din anii trecuți, acum lucrurile arată mult mai bine.

Prețurile mici și plaja refăcută sunt principalele motive pentru care stațiunea Eforie Nord a avut din plin turiști pe tot parcursul sezonului.

PlajaEforieNord1
Pe plajă, Eforie Nord - Sursa: YouTube

Prețul de închiriere al unui șezlong este de 20 de lei (4 euro) pe zi. Există baruri pe plajă și posibilitatea de a practica sporturi nautice, de asemenea se poate juca volei sau fotbal.

Nisipurile de aur, Bulgaria. Plaja este mai îngustă decât cea de la Eforie, dar e foarte curată. Există zone în care poți să folosești propriile accesorii, șezlong, cearceaf, umbrelă, fără a fi nevoit să plătești.

Închirierea unui șezlong e între 2,5 și 7,5 euro, în funcție de zonă. Se pot practica sporturi nautice, dar sunt puține locuri unde se pot desfășura jocuri cu mingea pe nisip.

GoldenSandsBulgaria
Pe plajă la Nisipurile de aur, Bulgaria - Sursa: bTravel / YouTube

Atmosferă

Eforie Nord, România. Stațiunea a trecut printr-o perioadă de transformare. În acest sezon e mult mai curată, are spații de promenadă, iar cei care caută zone de liniște și relaxare le pot găsi.

Din păcate, sunt încă multe construcții improvizate, neterminate sau părăsite. 

Nisipurile de aur, Bulgaria. Marele avantaj al acestei stațiuni e că pădurea se întâlnește cu plaja. Orașul e pe o coastă, iar de la mare începe imediat urcușul. Sunt multe zone de plimbare, faleza e lungă, iar seara, indiferent cât de cald a fost în timpul zilei, se răcorește. Bogăția de vegetație e un plus, iar cei care caută liniștea pot alege o cazare umbrită, mai departe de plajă.

InfografieBulgariaRomania

O vacanță pentru două persoane la Eforie Nord, cu o cazare civilizată, mâncare și bani pentru plajă, costă în medie, între 3.500 de lei. Nu a fost luat în calcul transportul.

O vacanță pentru două persoane la Nisipurile de aur, cazare, mâncare, bani pentru plajă, costă în medie, 5.000 de lei. Nu a fost luat în calcul transportul, pentru Bulgaria, fiind sensibil mai mare.

Deși în România se poate programa o vacanță la mare mai ieftină ca în Bulgaria, în țara vecină calitatea serviciilor, a restaurantelor și locurilor de relaxare e net superioară. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇