WWF România a inaugurat, în zona Armeniş, Campusul WeWilder, primul hub rural construit în întregime din lemn cu ajutorul celor mai noi tehnologii.
Campusul este amplasat în cel mai împădurit judeţ al României, Caraş-Severin, locul unde în urmă cu opt ani au fost eliberaţi primii zimbri.
„Într-o livadă de 1,5 hectare, campusul va fi punctul de plecare în experienţe de explorare a naturii şi va găzdui întâlniri pentru echipe în căutarea de idei pentru viitor, într-o colaborare strânsă alături de comunitatea locală. Campusul este format dintr-o clădire principală, pe nume Zâna, şi trei cabane tiny-house”, se menţionează în comunicatul WWF.
Clădirea principală are forma unei şuri, cu un perete mare de sticlă cu privelişte către dealurile Armenişului, fiind acoperită de 17.600 de şindrile realizate manual de către meşteri tradiţionali, familia Popa din Albac, şi de 140 mp de riflaj din fag termotratat şi uleiat, un material rar folosit în finisaje de exterior, dar reprezentativ pentru Caraş „ţara fagului”, realizat de Tecade.
„În interiorul Zânei se află o sală multifuncţională destinată întâlnirilor, colaborării şi servirii mesei.
La mansardă există o bibliotecă, un loc de relaxare, cu volume despre ecologie, hrană şi construcţii sustenabile curatoriate de cea mai verde editură din România, Seneca.
Ansamblul are o bucătărie comunitară, cu rolul de a crea produse din ingrediente locale ecologice.
WeWilder va opera ca agenţie de eco-turism pentru experienţe imersive în natură şi va găzdui în incinta campusului programe transformaţionale pentru organizaţii şi echipe, prilej pentru a conecta cât mai multe dintre serviciile de ospitalitate ale localnicilor. Campusul va putea fi rezervat pentru co-working sau evenimente gastronomice şi vacanţe individuale", notează organizaţia de mediu.
De asemenea, fiecare căsuţă este orientată către un punct cardinal pentru a beneficia de experienţe diferite de lumină şi peisaj: Munţii Ţarcu, peisajul agricol la scară mică al Armenişului sau dealurile cu pajişti şi livezi.
"Căsuţele au un perete-cortină din sticlă, iar înăuntru, canapelele "transformer" permit o configuraţie de cameră dublă sau matrimonială, în funcţie de oaspeţi.
Instalaţiile sanitare sunt gândite astfel încât să consume un volum optim de apă, iar izolaţia termică permite un consum minim pentru încălzire pe timp de iarnă sau răcire pe timp de vară. Ele sunt acoperite cu şindrilă pentru a respecta cultura tradiţională şi pentru a putea în timp să se piardă în peisaj, conform ideei de "arhitectură invizibilă" la care subscrie Campusul.
Designul a fost realizat printr-un proces de co-creaţie, la care au participat arhitecţii Matius Ichim, Krisztina Bokos, Miodrag Stoianov, urbanistul specialist în construcţii de lemn, Ioan Moldovan, Oana Mondoc şi Alina Floroi din echipa WWF ce au coordonat acest proiect zi lumină, zeci de localnici şi experţi din companii ce vor să crească arhitectura sustenabilă în România.
Atelier Vast şi coordonatorul Vlad Rebenciuc au realizat mobilierul de lemn şi o mare parte din operaţiunile de finisaje, cea mai provocatoare etapă pentru proiecte design & build", precizează WWF România.
În luna septembrie, campusul a găzduit, deja, întâlnirea liderilor de inovaţie din zece ONG-uri globale.
"333 de oameni au lucrat să ridicăm campusul. Unii sunt din Armeniş, unii au venit tocmai de la Bucureşti, Iaşi sau Sighetul Marmaţiei, chiar din alte ţări şi au înfruntat arşiţa verii, ploile toamnei şi argila dimprejur ca să ajungem azi aici.
WeWilder este mărturia că fiecare dintre noi, de la societatea civilă şi organizaţii de conservare a naturii, autorităţi sau companii care îşi doresc să lase moştenire o planetă sănătoasă pentru generaţiile următoare, trebuie să inoveze, dar şi să-şi suflece mânecile pentru idealuri care sunt adesea pe hârtie.
Suntem încrezători că prin acest cuib putem multiplica beneficiile de pe urma naturii pentru membrii comunităţii şi generaţiile următoare în comuna Armeniş şi în regiune", a declarat Oana Mondoc, iniţiatoarea proiectului şi manager de Inovaţie şi Dezvoltare Comunitară WWF.
Campusul WeWilder a fost construit în regie proprie de către WWF România şi a fost început datorită unei finanţări de 200.000 de dolari şi de sprijinul Fundaţiei Flex.
Investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 350.000 de euro, dintre care o parte au fost susţinuţi de WWF, o parte de către o investiţie de la Rewilding Europe Capital, iar un procent semnificativ a fost oferit în natură de către companii vizionare, precum: Tehnica Schweiz, Festool, Rothoblaas, Welde, Romstal, Saint-Gobain Glass, Madrugada, Feydom, JDA Consult, WeMat Global, Prima Lighting, Velux şi investiţii private.
WeWilder este ramura de economie verde a WWF Romania în Armeniş, iar scopul său este să creeze beneficii izvorâte din natură pentru localnicii din zonă şi să fie un exemplu pentru alte zone bogate în biodiversitate.
*Toate fotografiile au ca sursă Facebook/WeWilder