Importanța vizitelor regulate la veterinar pentru sănătatea animăluțului tău

Importanța vizitelor regulate la veterinar pentru sănătatea animăluțului tău

Îngrijirea unui animal de companie reprezintă o mare responsabilitate, care implică, de asemenea, și vizite regulate la medicul veterinar. Dacă ai adoptat un câine, iar acesta este energic și are poftă de mâncare, nu înseamnă că nu ar trebui să mergi cu el la un control periodic. Alegerea unui cabinet veterinar este un lucru esențial, așa că asigură-te că optezi pentru o clinică potrivită, unde să poți apela mereu cu încredere la serviciile medicului veterinar, pentru ca animalul tău de companie să fie îngrijit corespunzător. În plus, iată alte câteva motive pentru care ar trebui să mergi constant cu animalul tău de companie la veterinar!

ADVERTISING

Pentru prevenție

Este important să mergi regulat cu animalul tău de companie la medicul veterinar, pentru a discuta despre metodele de prevenție, cum ar fi vaccinarea. Fiecare animal are propria schemă de vaccinare, așa că trebuie să te asiguri că pisica sau câinele tău au primit toate serurile necesare, care îi pot proteja împotriva anumitor afecțiuni.

Pe lângă vaccinare, trebuie să iei în calcul și importanța tratamentelor antiparazitare, care pot să reducă semnificativ riscul îmbolnăvirii animalului tău de companie. Căpușele și puricii pot provoca afecțiuni grave, așa că este important să îți protejezi câinele sau pisica de astfel de paraziți cu tratamente speciale.

ADVERTISING

Sfaturi despre nutriție

În cazul animalelor de companie, obezitatea poate fi o problemă extrem de gravă, care poate duce la apariția multor altor afecțiuni, cum ar fi cele cardiace, sau cele locomotorii. Tocmai de aceea, este important să îi oferi animalului tău de companie o cantitate corectă de hrană, potrivită pentru vârsta și talia sa. Iar pentru o dietă echilibrată, ar fi indicat să discuți periodic cu medicul veterinar, care îți poate explica detaliat care sunt nevoile nutriționale ale unui animal și cum ar trebui să fie porțiile de hrană.

Îngrijirea dentară

Atât pisicile, cât și câinii, se pot confrunta cu boli dentare, care le pot provoca atât un disconfort constant, cât și probleme cu inima sau rinichii. Însă, poți preveni apariția unor astfel de probleme mergând regulat cu animalul tău de companie la medicul veterinar, pentru curățarea dinților. În plus, medicul veterinar îți poate oferi sfaturi privind îngrijirea danturii animalelor, și îți poate arăta cum poți face acest lucru și acasă, cumpărând periuțe și paste speciale din magazinele cu produse pentru animale.

ADVERTISING

Monitorizarea comportamentului animalului

Uneori, animalele ne pot transmite prin diferite schimbări de comportament că ceva nu este în regulă cu starea lor de sănătate. În cazul în care câinele tău devine brusc agitat sau letargic, sau dacă refuză să mănânce, aceste schimbări ar trebui să te pună pe gânduri, pentru că ar putea fi primele semne ale unei afecțiuni. Așa că o vizită la medicul veterinar ar putea fi o idee bună pentru stabilirea unui diagnostic corect.

O îngrijire adecvată pentru animalele în vârstă

Pe măsură ce înaintează în vârstă, animalele de companie ajung să se confrunte cu mai multe probleme de sănătate. Tocmai de aceea, este important să mergi cu câinele sau cu pisica ta la medicul veterinar, în mod regulat, pentru a-i face toate analizele și pentru a-i îmbunătăți viața.

Prin controalele de rutină poți descoperi boli sau afecțiuni care încă se află în stadiul incipient. Iar în astfel de cazuri, metodele de tratament sunt mult mai variate și mai puțin costisitoare, cum ar fi administrarea suplimentelor sau urmarea anumitor diete. 

În plus, pe baza analizelor de sânge, medicul veterinar poate compara valorile obținute, înainte și după tratamentul prescris de el. În acest fel, medicul va știi dacă medicamentele sau suplimentele funcționează și dacă animalul tău de companie poate continua să le ia.

Așadar, controalele regulate la medicul veterinar au rolul de a preveni posibilele afecțiuni ascunse de care animalul tău de companie poate să sufere. Există cazuri în care anumite boli sau afecțiuni se manifestă mult prea târziu, iar atunci posibilitățile de recuperare sunt reduse. Tocmai de aceea este indicat să îți alegi un medic veterinar și să apelezi cu încredere la serviciile sale medicale, ori de câte ori este nevoie.