Experții spun că, dacă nu se vor lua măsuri, în 50 de ani, Delos, comoara arheologică a Greciei, se va scufunda, pe fondul creșterii nivelului apelor, în condițiile încălzirii globale și a topirii ghețarilor. Ar fi o imensă pierdere, pentru că insula, cu doar 14 – 24 de locuitori, e o legendă în sine.
Înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1990, insula, despre care se spune că ar fi locul de naștere a zeului Apollo, găzduia, în perioada elenistică și apoi cea romană, unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din jurul Mediteranei. Nu e de mirare că grecii o consideră un loc sfânt.
Așadar, înainte ca inevitabilul să se întâmple, fă o excursie de o zi pentru a vedea Terasa Leilor, Sanctuarul lui Apollo sau Districtul Teatrului, principalele obiective de pe insula-muzeu.
Poți ajunge la Delos, una dintre cele mai mici insule din câte există (măsoară doar 5 kilometri), cu feribotul de pe una dintre insulele învecinate (Mykonos, Paros sau Naxos), dar va trebui să te întorci în aceeași zi. Pe Delos nu există nicio unitate de cazare și oricum înnoptarea este interzisă.
Localnicii, dacă vei apuca să îi vezi, îți vor povesti că ei sunt singurii locuitori și, practic, arheologi și îngrijitori ai locurilor sacre.
Așadar, singura ta opțiune va fi să îți iei un bilet dus-întors pentru feribot și să te bucuri de împrejurimi. După ce vizitezi toate atracțiile turistice (sunt multe, nu te lăsa păcălit de mărimea insulei!), vei avea unde să te relaxezi. Vei putea savura o cafea la terasă sau chiar tavernă și vei găsi și câteva standuri de cumpărături pentru a-ți lua și un suvenir.
Ce ai de văzut în Delos
Merită să știi despre Delos că insula a fost abandonată încă din secolul VI. Fiind un loc sacru, dar și cu multe comori comerciale, popoare diverse au atentat la ocuparea sa. Bizantini, slavi, turci au ocupat-o pe rând și, în cele din urmă, locul a ajuns o carieră de piatră. Multe clădiri importante au fost arse, iar multe case s-au dărâmat, lăsate în voia sorții.
Însă ce a rămas merită cu prisosință văzut! Asigură-te că ajungi dimineața devreme pe insulă, ca să poți vedea cele mai importante edificii:
Terasa Leilor este, probabil, cel mai popular obiectiv turistic. Vei găsi aici 5 statui ai unor lei sculptați în marmura de Naxos. Cei pe care îi vei vedea afară, pe terasă, sunt copii perfecte ale originalelor păstrate în muzeu.
Mozaicurile care au supraviețuit timpului se găsesc aproape de Lacul Sfânt. Aceste opere de artă acoperă pământul insulei și te transportă instantaneu în trecut. Surprinzător este faptul că multe din ele sunt aproape intacte, chiar și după atâta vreme.
Muzeul arheologic adăpostește toate comorile descoperite pe această insulă – sculpturi, vase și mozaicuri. Unele dintre acestea sunt, în mod aproape inexplicabil, în stare perfectă. Aici vei găsi și leii originali despre care pomeneam mai sus.
Sanctuarul lui Apollo, o veritabilă comoară arhitecturală, întâmpină acum turiștii așa cum îl întâmpina și pe Zeus în vremurile demult apuse. Se spune că regele zeilor venea aici primăvara pentru a se bucura de peisajele minunate. Inițial, erau construite 4 temple dedicate lui Apollo, dar timpul le-a deteriorat. Se mai găsesc părți din statuia lui Apollo, distrusă și aceasta.
Muntele Kynthos poate fi bătut la picior doar pe o anumită rută, cea care datează încă din perioada antică. Odată ajuns aici, vei putea vedea și înțelege de ce se luptau popoarele pentru acest loc. Măreția peisajelor îți va lua răsuflarea.
Districtul Teatrului este un loc care era considerat, pe vremuri, un cartier al bogaților. Rămășițele caselor cândva luxoase au denumiri primite de la mozaicurile care au supraviețuit – Casa Măștilor, Casa Cleopatrei etc.
Poți merge și la plajă!
Dacă te-ai întrebat dacă poți merge și la plajă în Delos, răspunsul e afirmativ - doar e vorba de Grecia! Trebuie să știi că mica insulă este, practic, împărțită în două: zona istorică și zona modernă.
În cea de-a doua parte a insulei, vei găsi taverne și magazine, dar și plaje unde îți poți lăsa gândurile să zboare către alte timpuri, într-un peisaj mirific. Atenție, însă, nu uita de ora de plecare! Locul este mai degrabă cunoscut pentru comorile istorice decât pentru plaje.