De la 1 septembrie, se redeschid sălile de teatru. Ce au pregătit artiştii şi în ce condiţii se va juca

De la 1 septembrie, se redeschid sălile de teatru. Ce au pregătit artiştii şi în ce condiţii se va juca
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din 1 septembrie este permisă reluarea spectacolelor în interiorul teatrelor, după 5 luni de pauză. Regulile rămân în continuare destul de stricte, astfel că sălile nu vor putea fi ocupate mai mult de 50% din capacitate.

Totodată, redeschiderea va fi posibilă doar în zonele unde procentul de infectări cu COVID-19 din ultimele 14 zile nu depăşeşte cifra de 1,5 la 1.000 de locuitori. Dacă procentul este ridicat și se depășește limita stabilită legal, evenimentele de interior nu vor putea avea loc nici măcar la capacitate redusă.

ADVERTISING

Cum acest indice nu a fost atins la sfârşitul săptămânii, în niciunul dintre judeţele ţării şi nici în Capitală, teatrele din ţară au pregătit redeschiderea.

ADVERTISING

La Iași, s-au făcut simulări și măsurători pentru a afla câți spectatori pot intra în sală, astfel încât să fie respectată distanţa fizică. Actorii vor juca piese ce le permite distanţarea şi vor purta viziere, în timp ce spectatorii vor purta obligatoriu mască, inclusiv cei mici, informează TVR.

"Ne bucurăm să ne întoarcem în sală, şi spectatorii aşteaptă cu nerăbdare lucrul acesta. Cu siguranţă, dacă vom juca în Sala Mare, vor putea încăpea mai mulţi spectatori", a declarat, pentru sursa citată, Daniel Busuioc, directorul artistic al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi.

ADVERTISING

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr rămâne însă în mare parte online, în special pentru spectacolele trupelor din străinătate.

În octombrie singurii care vor juca pe scena festivalului vor fi actorii de la Teatrele Luceafărul din Iași și Tineretului din Piatra Neamț.

"De când am început să jucăm în aer liber, de fiecare dată actorii au avut în recuzita de spectacol viziera, este un element care le permite să se protejeze şi care nu afectează în niciun fel calitatea estetică a spectacolului", a declarat, pentru televiziunea publică, Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului pentru Copii şi Tineret Luceafărul din Iaşi.

Şi Opera Naţională din Iaşi s-a pregătit pentru a-şi primi spectatorii, cu un spectacol dedicat victimelor pandemiei de COVID-19 - Requiemul de Mozart.

Aceleaşi reguli vor fi aplicate de la 1 septembrie şi pentru restaurante, cafenele, cinematografe sau săli de concerte. Pentru evenimentele în aer liber, limita rămâne tot la 500 de spectatori cu locuri pe scaune, la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Cluburile, discotecile și barurile rămân închise.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇