Cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău, 4 sfaturi utile

Cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău, 4 sfaturi utile

Jucăriile joacă un rol foarte important în viața copiilor. Alese corect, nu sunt doar simple obiecte care să-i țină ocupați și să-i distreze, ci instrumente cu ajutorul cărora își pot dezvolta abilități esențiale, de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții lor. Cum știi însă care sunt jucăriile potrivite pentru copilul tău? Care sunt criteriile după care te ghidezi? Ți-am pregătit câteva sfaturi care îți vor fi de folos data viitoare când mergi la cumpărături.

Alege jucării de calitate

Calitatea jucăriilor este unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont atunci când faci o alegere. Jucăriile de proastă calitate pot reprezenta un pericol pentru cel mic. Să luăm, de exemplu, o mașinuță realizată dintr-un plastic ieftin, subțire. Se poate strica sau sparge cu ușurință, lăsând în urmă numeroase piese mici pe care copilul le poate înghiți sau bucăți de plastic ascuțite cu care se poate tăia. O jucărie dintr-un plastic mai gros sau din lemn, pe de altă parte, nu este atât de fragilă. 

ADVERTISING

Calitatea jucăriilor influențează și durabilitatea acestora. Cu cât mai bun și mai rezistent este materialul din care sunt fabricate, cu atât mai mult timp vor putea fi folosite. Unul dintre puzzle-urile din lemn pentru copii de la Educlass.ro, de exemplu, îl va distra pe cel mic un timp îndelungat, fără a se rupe, și, când nu mai este pe gustul său, poate fi dăruit mai departe. 

Ține cont de vârsta copilului 

Jucăriile sunt gândite și fabricate astfel încât să se potrivească unei anumite categorii din vârstă. O jucărie destinată copiilor de 8-10 ani nu doar că nu îl va distra pe un copil mai mic, ci poate fi și periculoasă pentru acesta. 

ADVERTISING

În general, jucăriile pentru copii mai mari au mai multe piese mici, sunt mai complicate și necesită un anumit nivel de dezvoltare pentru a le putea folosi. Un joc de construcție complicat, cu sute de piese mici, nu va putea fi folosit de un copilaș de 2-3 ani. Toate acele piese pot fi înghițite sau, în cel mai bun caz, rătăcite fără a fi folosite vreodată. O altă problemă este aceea că se poate transforma într-o sursă de frustrare pentru cel mic și îl poate face să-și piardă complet interesul pentru genul respectiv de jucării. 

Nu uita că și varietatea este importantă 

Este important să-i oferi copilului tău ocazia de a-și descoperi și explora interese noi, iar jucăriile reprezintă o modalitate excelentă de a face acest lucru. Încearcă să ții cont de cele pe care are deja acasă atunci când îi cumperi una noua și să încerci să alegi ceva diferit de fiecare dată.

ADVERTISING

Când este mai mic, poate fi vorba, pur și simplu, de texturi, culori, forme sau sunete diferite. Când este mai mare, poți opta pentru diverse tipuri de jocuri, de la cele de creație până la kituri pentru experimente. 

Ia în calcul și preferințele sale 

Așa cum probabil ai descoperit deja, indiferent de calitatea unei jucării, prețul acesteia sau de cât de interesantă ți se pare ție, dacă celui mic nu i se pare atractivă, nu o va folosi. După cum menționam mai sus, este important să îi oferi ocazia de a încerca diverse tipuri de jucării, dar la fel de important este să știi când și cum să faci asta. 

Dacă deja a primit mai multe seturi de creație, dar nu le-a atins nici măcar o dată, nu insista. Poate că peste câțiva ani își va descoperi o pasiune subită pentru artă sau lucru manual, dar momentan are alte interese. Insistând să-i oferi jucării care nu-i plac și de care nu este atras, nu-l vei face să se răzgândească, ci doar să-i displacă jucăria respectivă. 

Jucăriile potrivite îi pot oferi numeroase momente de distracție copilului tău și îl pot ajuta să învețe lucruri noi fără să-și dea seama. Ține de cont de sfaturile de mai sus data viitoare când vrei să îi oferi o jucărie nouă și în mod sigur vei face alegerea potrivită.