Culorile curcubeului: Care sunt, cum au apărut și ce semnifică termenul ROGVAIV

Culorile curcubeului: Care sunt, cum au apărut și ce semnifică termenul ROGVAIV
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curcubeul este unul dintre cele mai uimitoare și frumoase fenomene naturale care pot fi observate pe cer. Acesta apare, de regulă, după o furtună, fiind identificat ușor prin cele șapte nuanțe specifice. Denumirile culorilor curcubeului au luat naștere cu sute de ani în urmă, atunci când a fost folosit și pentru prima dată termenul de Rogvaiv, despre care vom discuta însă mai multe în interiorul articolului. 

Culorile curcubeului nu sunt însă alese la întâmplare – fiecare are o semnificație aparte și transmite un mesaj special celui care îl privește. Suntem siguri că atât cei mici, cât și cei mai mari, se bucură foarte tare atunci când această lumină colorată apare pe cer, iar noi te vom ajuta să afli istoria și semnificațiile din spatele acestui îndrăgit fenomen natural.

În acest articol îți vom dezvălui care sunt culorile curcubeului, vom vorbi despre semnificațiile acestora, dar și despre mesajele ascunse pe care le au. De asemenea, vom vedea cum pot fi folosite acestea în designul interior, astfel încât să te bucuri de o paletă coloristică de acest tip în casa ta.

1. Culorile curcubeului - scurt istoric

Dacă te întrebi câte culori are curcubeul, dar și care sunt acelea, ai ajuns în locul potrivit. Acest fenomen natural este admirat mereu de toată lumea când își face apariția pe cer, însă puțini sunt cei care îi cunosc istoria și care știu exact care sunt nuanțele sale reprezentative.

ADVERTISING

Așadar, cele 7 culori ale curcubeului sunt roșu, portocaliu (orange), galben, verde, albastru, indigo și violet, iar fiecare are câte o frecvență de undă diferită, ceea ce îi conferă o anumită luminozitate și unicitate.

Prima mențiune oficială a acestui fenomen natural apare în scrierile lui Aristotel, în secolul IV. El a descris fenomenul ca fiind un cerc colorat, care apare pe cer, după ploaie. 

Trecând mai departe prin istorie, termenul de "curcubeu" a fost folosit pentru prima dată în secolul al XIII-lea de către englezul Robert Grosseteste, care a descris fenomenul într-un mod unic, adică într-o poezie. Grosseteste a scris că "curcubeul este o bandă de culori aranjate în ordine".

În secolele următoare, culorile Rogvaiv au devenit subiectul principal de dezbatere al mai multor studii, iar în secolul al XVII-lea, fizicianul englez Isaac Newton a descoperit că este vorba despre 7 culori diferite. 

Newton a demonstrat astfel că fiecare culoare are o frecvență de undă diferită și tot el este cel care a împărțit, inițial, curcubeul doar în cinci culori: roșu, galben, verde, albastru și violet.

Cu trecerea timpului, curcubeul a devenit o sursă de inspirație pentru artiști, designeri, dar și pentru oamenii din diverse domenii. Astăzi, în continuare, culorile fascinante ale acestui fenomen natural ne inspiră și ne atrage atenția. Ele sunt folosite în designul anumitor produse, în designul interior, în publicitate și marketing. În cele ce urmează, o să-ți dezvăluim și care este semnificația culorilor curcubeului.

image-136
Foto: Pexels

2. ROGVAIV - de ce sunt 7 culori în curcubeu și ce semnifică ROGVAIV?

Curcubeul este Rogvaiv, adică este format din șapte culori diferite, fiecare dintre ele având propria sa frecvență, nuanță și intensitate. Deși acest fenomen natural minunat a fost studiat în repetate rânduri de-a lungul istoriei, motivul pentru care este are șapte culori a fost subiectul mai multor dezbateri de-a lungul timpului.

ADVERTISING

Una dintre cele mai cunoscute teorii, dar și cea care a rămas valabilă până în ziua de astăzi este teoria lui Isaac Newton, care a insistat asupra acestui număr de culori. El a luat acest model după zilele din săptămână, care sunt 7, după planetele din Sistemul Solar, așa cum erau la vremea aceea, dar și după notele gamei muzicale.

Totuși, deși teoria lui Newton este cea mai cunoscută și acceptată peste tot în lume, există și alte voci care încearcă să explice de ce sunt șapte culori în curcubeu. Unele dintre acestea confirmă însă ideea că numărul șapte are o semnificație simbolică sau spirituală, asemenea omului de știință, iar altele susțin că numărul șapte este doar o convenție sau o coincidență.

Cum arată un curcubeu știm cu toții, însă nu toată lumea știa de ce acesta este asociat cu acronimul ROGVAIV. Această denumire atât de întâlnită reprezintă inițialele culorilor în limba română din care este format curcubeul. Astfel, ROGVAIV se referă la roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet.

image-139
Foto: Pexels

3. Care sunt culorile curcubeului - ordinea culorilor în curcubeu și semnificația acestora

Ordinea culorilor curcubeului a stârnit, de-a lungul timpului, interesul oamenilor de știință, artiștilor, dar și filosofilor, care încercau să-și explice care este sensul acestora și de ce sunt așezate în acest fel. Cea mai validă explicație a rămas însă aceea conform căreia toate culorile curcubeului sunt dispuse în ordinea crescătoare a frecvenței lor de undă, începând astfel cu roșu și terminând cu violet.

Fiecare dintre cele șapte are o semnificație proprie, iar prin combinarea lor formează o paletă minunată și armonioasă nu doar de nuanțe diferite și complexe, ci și de mesaje transmise indirect privitorului. În cele ce urmează îți vom dezvălui ce ascund culorile curcubeului în ordinea în care le vezi pe cer de fiecare dată. 

ADVERTISING

Așadar, vom începe lista cu roșu, care reprezintă pasiunea, energia și forța de viață. Această nuanță este adesea asociată cu iubirea, cu războiul, dar și cu puterea.

Următoarea culoare din curcubeu, portocaliu sau orange, simbolizează căldura, creativitatea și entuziasmul. Este o culoare plină de energie, care atrage atenția celor din jur și stârnește imaginația privitorului.

Galben, cea de-a treia culoare, sugerează optimismul, bucuria și înțelepciunea. Această culoare este asociată, firește, cu soarele, deci, implicit, cu lumina, dar și cu speranța.

Verdele semnifică echilibrul, armonia și încrederea în sine. Este o culoare plină de vitalitate, care evocă natura, dar și împăcarea între persoanele între care există conflicte. 

Albastrul are și el o semnificație foarte profundă. Acesta reprezintă liniștea, pacea și înțelepciunea și este asociat cu cerul, marea, dar și distanța.

În continuare, indigo simbolizează introspecția, intuiția, dar și înțelepciunea. Este o culoare misterioasă, care aduce aminte de spațiul cosmic și de lumea interioară.

Și, nu în ultimul rând, ultima culoare din curcubeu este violetul, care sugerează măreția, spiritualitatea și rafinamentul. Această culoare vibrantă a fost asociată de-a lungul timpului cu nobilimea, dar și cu puritatea.

image-133
Foto: Pexels

4. Câte culori are curcubeul - care este semnificația curcubeului în Biblie și în mitologie?

Dacă până acum am discutat despre de ce curcubeul are 7 culori sau ce înseamnă ROGVAIV, trebuie să mai știi și că acesta a fost privit încă din istorie ca un fenomen natural plin de semnificații spirituale și religioase. Atât în Biblie, cât și în mitologie, curcubeul este asociat cu diferiți zei, dar și cu alte semnificații importante.

În Biblie, spre exemplu, el este descris în Cartea Genezei ca fiind semnul legământului dintre Dumnezeu și Noe. După Potop, Dumnezeu a pus curcubeul pe cer ca o promisiune că nu va mai distruge Pământul cu apă. De atunci, culorile ROGVAIV ale curcubeului au fost considerate un semn de speranță și de legământ între Cel de Sus și oameni.

Trecând mai departe și ajungând în mitologie, trebuie să știi că aici curcubeul a fost asociat cu zeii și cu puterile lor mistice. În mitologia greacă, spre exemplu, acest fenomen natural era privit ca un pod între cer și Pământ, pe care toți zeii îl foloseau pentru a călători între cele două lumi. Ajungând în mitologia nordică, aici curcubeul era direct asociat cu zeul Thor și cu puterea sa de a aduce ploaia și fertilitatea.

Culorile curcubeului erau la fel de importante pe vremuri și în cultura chineză, acolo unde acesta era privit ca o expresie a energiilor yin și yang, care se combină și se completează pentru a crea echilibrul și armonia de care oamenii au nevoie pentru a conviețui cât mai bine împreună. Curcubeul este asociat în această țară asiatică cu ideea de transformare, dar și de regenerare.

Așadar, după cum ai putut vedea deja, semnificația curcubeului în Biblie și în mitologie este una bogată și plină de înțelesuri diferite. În toate aceste tradiții prezentate anterior, dar și în altele, acesta este privit ca un semn al legământului, al speranței și al armoniei dintre oameni și zei. Este un fenomen natural care ne inspiră să căutăm echilibrul și armonia în viețile noastre și care, de cele mai multe ori, are puterea de a ne binedispune imediat ce și-a făcut apariția pe cer.

image-134
Foto: Pexels

5. Ce culori are curcubeul - cum poți crea un curcubeu acasă?

Foarte mulți oameni sunt inspirați de culorile vibrante ale curcubeului, motiv pentru care își doresc să le aducă cumva și în propria locuință. Prima dată trebuie să afli însă care este ordinea culorilor curcubeului, pentru a te asigura că nu dai greș cu nimic, după care poți trece la treabă.

Deci, dacă îți dorești și tu să adaugi o notă de culoare și de optimism în designul interior al casei tale, atunci ar trebuie să iei în considerare crearea unui curcubeu în propria locuință. Acest lucru poate fi realizat prin mai multe modalități, precum utilizarea diferitelor elemente decorative, culori și materiale, astfel încât să te asiguri că obții o atmosferă plină de viață, exact așa cum sunt culorile din curcubeu. În acest capitol, îți vom sugera câteva idei pe care le poți lua în calcul și care te pot ajuta să-ți transformi locuința într-o adevărată oază de relaxare. 

În primul rând, pentru a crea un curcubeu acasă, poți opta pentru perne colorate într-o varietate de culori, care să reprezinte fiecare nuanță discutată deja anterior. Ele pot fi amplasate în living, în dormitor sau chiar și în camera copilului, care se va bucura să vadă așa o gamă variată de culori în fiecare zi. 

O altă idee interesantă pentru a crea un curcubeu acasă este prin utilizarea de tapet, în diferite nuanțe de culori. Această metodă poate fi folosită pentru a crea un perete colorat inedit în camera de oaspeți, pe care să-l accesorizi pe măsură cu diferite elemente decorative care să fie și ele desprinse din context și care să te ajute să obții un cadru de poveste. 

Arta este și ea o modalitate excelentă care te poate ajuta să creezi curcubeul la tine acasă. Acest lucru poate fi realizat prin achiziționarea de picturi sau prin realizarea propriilor creații de artă într-o multitudine de nuanțe, care să fie așezate simetric pe unul dintre pereții camerei unde îți dorești să realizezi acest tip de design. Poți opta pentru crearea a șapte tablouri diferite, fiecare cu câte o culoare a curcubeului sau le poți îmbina după bunul plac. Imaginația nu trebuie să aibă limite, iar rezultatul final te va surprinde probabil și pe tine, mai ales acum, când știi ce înseamnă ROGVAIV și nu ai cum să dai greș.

În plus, ce ai spune dacă completezi decorul camerei de oaspeți cu ajutorul unui covor colorat, în design-ul curcubeului? Uneori, aceasta poate fi fix pata de care ai nevoie într-o încăpere, astfel încât decorul de acolo să fie unul complet. 

image-137
Foto: Pexels

Pentru a finaliza designul spectrului culorilor ROGVAIV din casa ta, poți utiliza și diferite obiecte decorative în nuanțe cât mai aprinse, asemenea celor din curcubeu. Acestea pot fi reprezentate de lămpi, lumânări, draperii, iar lista poate continua la nesfârșit. 

Așadar, crearea unui curcubeu acasă poate fi o metodă minunată de a adăuga un strop de culoare, dar și o atmosferă pozitivă în designul interior al locuinței tale. Utilizarea elementelor decorative, culorilor și materialelor potrivite poate transforma o cameră într-un loc plin de viață și culoare. 

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇