Combinațiile de culori: Cum să combini armonios culorile pentru o viață cu stil

Combinațiile de culori: Cum să combini armonios culorile pentru o viață cu stil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Credinţele legate de simbolistica şi influenţa culorilor asupra existenței umane datează din cele mai vechi timpuri . Ca atare, preocuparea pentru a descoperi combinaţia cea mai potrivită de culori pentru un context anume este una dintre constantele evoluţiei omenirii de-a lungul vremii, fie că vorbim despre combinaţii de culori în aranjamente interioare, în ţinutele vestimentare sau în zona podoabelor şi machiajului.

1. Combinaţii de culori: câte tipuri de culori sunt şi cum pot fi combinate armonios

Specialiştii în teoria culorii au ajuns la concluzia că există mai multe categorii de culori:

TIPURI DE CULORI
Culori primareCulori secundareCulori terţiareCulori caldeCulori reciNonculori
roşuportocaliuchihlimbarroșu albastru alb
albastru verde
verde de primăvară
galben verdenegru
galben violetmagentaportocaliu indigogri
indigovermilion turcoaz maro
turcoazchihlimbar violet
vermilion verde de primăvară 
magenta 
ADVERTISING

Culorile primare sunt cele care nu pot fi descompuse în alte culori, ele stând la baza tuturor celorlalte culori pe care le ştim. Acestea sunt roşu, galben şi albastru.

Culorile secundare sunt culori rezultate prin combinarea culorilor primare, în proporţii diferite. Astfel, din combinaţia de roşu cu albastru obţinem violet, prin combinarea albastrului cu galben, verde, iar prin amestecul de roşu şi galben se va obţine portocaliul.

Culorile terţiare se obţin din combinarea unei culori primare cu una secundară. Astfel, combinarea culorilor albastru şi violet dă indigo, din combinaţia de verde cu galben se obţine verdele de primăvară, iar dacă amesteci portocaliu cu roşu vei obţine nuanţa cunoscută drept vermilion. Chihlimbarul este culoarea rezultată din combinaţia de galben şi portocaliu, din amestecul de roşu şi violet vei obţine magenta, iar pentru turcoaz trebuie doar să combini albastrul cu verdele. 

Dată fiind abundența lor în natură, culorile terţiare sunt practic infinite, iar din combinarea culorilor terţiare în proporţii egale se obţine negrul.

Culorile calde sunt culori cuprinse în jumătatea cercului cromatic de la galben la roşu. Ele includ toate nuanţele de galben, roşu şi portocaliu.

ADVERTISING

Culorile reci sunt culorile care ocupă jumătatea cercului cromatic de la violet până la verde.

Nonculorile sunt culori indispensabile, însă care nu apar pe cercul cromatic, precum alb, negru, gri, şi, mai puţin cunoscut, maro.

mostre de nuanțe de culori

2. Cum realizezi o combinaţie bună de culori

Chiar dacă într-un tabel de culori lucrurile par bine aranjate, atunci când e vorba despre cum alegem culorile cele mai potrivite, sunt câteva lucruri de care să ţinem cont.

  • Ţine cont de complementaritate

Unul din cele mai simple moduri prin care poţi crea o combinaţie reuşită de culori este să aplici principiul complementarităţii.

Acesta implică faptul că o culoare va fi pusă cel mai armonios în valoare de nuanţele opuse ei - de exemplu, albastrul va fi pus în valoare cel mai frumos de nuanţe de portocaliu.

mostre de culori complementare
  • Ţine cont de context

Când vorbim despre alegeri cromatice, contextul este un detaliu mic ce face o diferenţă mare. Asta deoarece, în funcţie de domeniu sau de situaţie, regulile după care alegem să fie combinate culorile se schimbă şi ele.

Culorile sunt alese după nişte reguli atunci când vrem să vopsim bucătăria şi după alte reguli pentru un machiaj de seară.

ADVERTISING
  • Ţine cont de tendinţe

E adevărat, în artă nu mai există atât de multe reguli. Însă, atunci când vine vorba despre combinaţii de culori, este indicat să consulţi tendinţele în domeniu ca să te asiguri că nu alegi o combinaţie deja depăşită.

3. Combinarea culorilor: cum foloseşti combinaţiile de culori în amenajările de interior

Dacă şi tu ai probleme când vine vorba despre combinarea culorilor în amenajarea casei tale, iată ce ar trebui să iei în calcul:

  • Camera pe care o amenajezi

Atunci când alegi să vopseşti din nou o încăpere, un lucru de care să ţii cont este destinaţia acesteia. Specialiştii recomandă ca pentru living sau bucătărie să alegem culori calde, precum galben, portocaliu sau roşu, iar pentru spaţiile private din casă, cum sunt biroul personal, dormitorul ori baia, culori reci - verde, albastru, violet.

pat tablou vază scaun mostre culori
  • Spaţiul de care dispui

Când vorbim despre combinarea culorilor în amenajări interioare, spaţiul disponibil influenţează decisiv alegerea cromatică.

Dacă ai loc generos, te poţi juca în voie cu combinaţii de nuanţe şi texturi. Dacă, însă, dispui de spaţiu limitat, ideală e o combinaţie de culori deschise, în nuanţe pastel, care să te ajute să creezi iluzia unui spaţiu mai amplu.

  • Destinaţia camerei

Dacă amenajezi o cameră pentru un copil sau un adolescent, paleta combinaţiilor de culori posibile va gravita în jurul preferinţelor şi dorinţelor lui de la acea cameră. Pe când dacă eşti în proces de amenajare a primei tale locuinţe, opţiunile sunt limitate doar de imaginaţie şi bugetul de care dispui pentru a pune la punct o casă aşa cum ai visat.

4. Cele mai bune combinații de culori pentru o apariţie cu stil

Moda a avut nu doar rol funcţional, ci şi de exprimare a statutului social şi de înfrumuseţare, aspecte valabile şi astăzi. 

Ai nevoie de câteva trucuri de care să ţii cont în organizarea garderobei:

  • Combină culorile în funcţie de anotimp

Cel mai simplu mod de a avea o garderobă cu stil tot anul este să combini culorile în funcţie de sezon.

Lasă culorile bogate, saturate, pentru sezonul rece, sau foloseşte-te de ele doar ca pete de culoare şi optează pentru nuanţe deschise, pastelate, care să-ţi pună în evidenţă bronzul în sezonul cald. 

mostră culori sezoniale fiecare anotimp
  • Alege culori care te avantajează

Când paleta combinaţiilor de culori e vastă, alegerile vestimentare devin o misiune complicată.

Dacă vrei să alegi combinaţii de culori care să te facă să străluceşti, primul pas este să ai grijă la culorile care te avantajează. Dat fiind că fiecare persoană e unică, atunci când porţi culori care îţi subliniază trăsăturile pui în evidenţă ceea ce te face specială, iar asta nu se va demoda niciodată.

  • Alege culorile în funcţie de context

Atunci când vorbim despre combinaţii de culori, în modă contextul joacă un rol crucial. Pentru a evita gafele stilistice, evită să porţi culori deschise la cununii sau nunţi.

La înmormântări se poartă ţinute cu aer auster, în nuanţe închise, indiferent de anotimp.

Dacă nu cumva trebuie să respecţi un cod vestimentar, evită imprimeurile şi culorile stridente în ţinutele pentru evenimente formale, şi sigur apariţia ta va fi apreciată.

  • Acordă atenţie tendinţelor

Una din cele mai simple modalităţi prin care să te asiguri că porţi combinaţia de culori perfectă pentru momentul respectiv este să iei în calcul tendinţele, aşa că tot ce trebuie să faci este să rămâi la curent cu noutățile şi să descoperi nuanţele care ţi se potrivesc cel mai bine, ca să vezi cum pot fi ele integrate cu succes  în garderoba, locuinţa sau viaţa ta.

5. Machiajul perfect: cum găseşti combinaţia de culori cea mai potrivită pentru tine

mostre culori machiaj

Un domeniu în care alegerile cromatice sunt importante pentru calitatea rezultatului final este machiajul. Pentru a te asigura că ai un machiaj impecabil de fiecare dată, ar trebui să iei în calcul câteva elemente. Iată care sunt ele:

  • Nuanţa pielii

Cel mai important aspect, când discutăm despre alegerea nuanţelor potrivite pentru machiaj, este nuanţa pielii. Tonurile şi subtonurile tenului tău, culoarea ochilor sau a sprâncenelor sunt primele elemente pe care să le iei în calcul atunci când îţi alegi nuanţele pentru machiaj. Alege culori care să-ţi pună în valoare tenul şi combină-le jucăuş, pentru un look impecabil.

mostre culori machiaj ochi
  • Contextul pentru care te machiezi

În machiaj, contextul face deseori diferenţa dintre un machiaj eşuat şi unul memorabil. Dacă te machiezi pentru o ocazie specială, poţi alege culori şi combinaţii mai îndrăzneţe, machiajele de seară fiind prin definiţie spectaculoase. 

Dacă, din contră, ai nevoie de un machiaj de zi, alege nuanţe pudrate şi pasteluri în ton cu ţinuta, care să-ţi ofere o frumuseţe proaspătă. Pentru un machiaj pentru o petrecere formală alege nuanţe şi machiaje clasice, iar pentru o seară în oraş imaginaţia e limita!

femeie machiată
  • Ţinuta

Pentru un aspect stilat, alege subtonuri ale culorii dominante din ţinuta ta sau culori complementare. E valabil mai ales dacă ai o ţinută compusă din piese în print, unde orice culoare în plus riscă să încarce nedorit ţinuta.

Pentru ţinute curate, minimaliste, poţi alege un machiaj mai îndrăzneţ, în culori puternice, care să-ţi pună în valoare atât bunul gust în materie de modă, cât şi personalitatea curajoasă.

  • Anotimpul

Atunci când discutăm despre combinaţii de culori pentru machiaj, trebuie avut în vedere şi anotimpul în care suntem.

Un machiaj de vară, unde pielea e cu câteva nuanţe mai închisă decât în mod natural, va arăta altfel şi va respecta alte reguli cromatice faţă de un machiaj din orice alt moment al anului.

  • Tendinţele în domeniu

Un alt aspect important în domeniul coloristicii, şi în special în zona de make-up, îl reprezintă tendinţele. Pentru un aspect modern şi actual, analizează tendinţele şi alege stilul de machiaj care te pune cel mai bine în valoare, fiind în ton nu doar cu trăsăturile sau garderoba ta, ci şi cu personalitatea celei care îl poartă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇