Spiritul sărbătorii de Crăciun se resimte încă de la începutul lunii decembrie, când vremea se schimbă. Activitatea la locul de muncă se pune pe pauză. Oamenii călătoresc spre casă, spre familii. Economia mondială este într-o continuă creștere grație cumpărăturilor ce se fac în această perioadă. Orașele și casele sunt luminate cu șiruri nesfârșite de beculețe și ghirlande luminoase, oamenii aleg să meargă mai mult la biserică și așa mai departe.
Dacă inițial a început ca o sărbătoare a nașterii lui Iisus Hristos, în timp, pe lângă acest nucleu s-au adăugat și alte valori: iubire, timp de calitate petrecut cu familia, bucuria deschiderii unui cadou, bucuria oferirii unuia, plăcerea colindului, plăcerea decorării bradului și a casei, întâmpinarea lui Moș Crăciun care oferă cadouri copiilor cuminți ce îi cântă o colindă etc. Toate acestea, pornind de la semnificația religioasă, au transformat Crăciunul într-o sărbătoare frumoasă, specială și plină de bucurie pentru toate vârstele.
Cuprins
1. Crăciun fericit – ce face un Crăciun să fie fericit?
Ce anume face un Crăciun să fie fericit a fost o întrebare pe care și cercetătorii și-au pus-o de mult timp. Pentru a încerca să explice emoțiile pozitive care ne învăluie în perioada sărbătorilor, aceștia au demarat studii în speranța de a afla ce face un Crăciun fericit, mai ales pentru că dintre mii de participanți din cadrul acestor studii, 75% au declarat faptul că în perioada Crăciunului se simt mai satisfăcuți cu viața lor, sunt mai fericiți și simt mult mai multe emoții pozitive decât în restul anului.
Nucleul emoției de fericire pe care o trăiesc oamenii provine din faptul că petrec mai mult timp de calitate cu familia și oamenii dragi. Pe lângă acest lucru, implicarea în activități religioase, alături de timpul de calitate petrecut cu familia aduc o creștere substanțială în ceea ce privește starea de bine din perioada sărbătorilor. Acest lucru le-a oferit cercetătorilor încă o dovadă a faptului că relațiile cu cei din jur contribuie foarte mult la obținerea sentimentului de fericire. Se cunoaște deja faptul că relațiile sociale îndeplinesc nevoia de conectare și apartenență, o nevoie umană fundamentală, iar experiențele religioase aduc sens și semnificație în viețile oamenilor, aspecte care sunt foarte importante pentru a fi fericiți.
O altă interpretare ar fi faptul că familia și spiritualitatea sunt aspecte esențiale ale perioadei Crăciunului, iar oamenii care caută să aibă aceste experiențe îndeplinesc așteptările sociale. Așadar, ei se simt fericiți pentru că îndeplinesc aceste așteptări.
În ceea ce privește copiii, curiozitatea și bucuria deschiderii unui cadou în ziua de Crăciun se adaugă la timpul de calitate petrecut în familie sau cu prietenii lor. Pentru majoritatea, un Crăciun fericit înseamnă să primească ceea ce și-au dorit atât de mult în timpul anului. Pe de altă parte, experiența cadourilor nu îi face pe adulți să se simtă mai fericiți din cauza costurilor materiale care vin cu acestea. Pentru ei, un Crăciun fericit înseamnă familie și experiențe religioase.
2. Crăciun fericit spus în franceză și în alte limbi
În fiecare parte a globului se sărbătorește Crăciunul, iar urarea „Crăciun fericit” se spune complet diferit într-un mod interesant care subliniază diferențele culturale, dar, în același timp, evidențiază asemănările între popoare.
Crăciun fericit în franceză – Joyeux Noel!
În Franța se fac multe pregătiri pentru Crăciun. La începutul lunii decembrie sunt câteva zile ale sfinților, însă acest lucru depinde de fiecare localitate în parte. În Provence, pe 4 decembrie se sărbătorește Sfânta Barbara. În această zi se spune că dacă semeni hrișcă sau linte într-un vas de mici adâncimi sau într-o dischetă de bumbac și aceasta încolțește până la Crăciun, atunci vei avea noroc.
În ziua de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, Moș Nicolae merge în orașele din nordul și vestul Franței. Această perioadă este una plină de pelerinaje în Franța. La catedrala Notre Dame este prezentată povestea Nașterii Domnului. În provincii, preoții spun această poveste cu acompaniament muzical în dialecte diferite.
Acasă, familiile împodobesc bradul de Crăciun și fac curățenie până la cele mai mici detalii. Copiii scriu scrisori către Moș Crăciun (Pere Noel, în franceză) pe care le pun în ghetuțe, în cutiile poștale sau chiar la poștă pentru a fi trimise elfilor în Laponia. Ajunul este o întreagă sărbătoare cu ceremonii de tot felul în întreaga țară.
Crăciun fericit în germană - Frohe Weihnachten!
În Germania, pe 1 decembrie începe sărbătoarea calendarelor Advent. Până pe 24 decembrie, în fiecare zi, membrii familiei deschid o cutiuță conform datei în care se află și se bucură de ceea ce găsesc acolo. În prima duminică din decembrie din calendarul lor Advent, oamenii aprind o lumânare. În zonele catolice din Germania, cu 9 zile înainte de Crăciun, oamenii se pregătesc să găzduiască Familia Sfântă.
O persoană ce poartă o torță duce și o imagine a Fecioarei Maria din casă în casă, acolo unde vede lumină la geam. În unele zone, copiii sunt îmbrăcați ca Fecioara Maria și Iisus și merg din casă în casă pentru a aduna bani pentru o cauză nobilă. În Ajunul Crăciunului, familiile împodobesc bradul de Crăciun fără copii. După ce acesta este gata și după ce cadourile pentru copii sunt așeazate sub brad, aceștia sunt chemați să le deschidă și astfel se bucură întreaga familie.
Crăciun fericit în ucraineană - щасливого Різдва (shchaslyvoho Rizdva)!
În Ucraina, până anul acesta, Crăciunul se sărbătorea în data de 7 ianuarie. Conform calendarului Iulian după care se ghidează țara, aceasta fiind data la care s-a născut Iisus Hristos. Anul acesta se va face o excepție din cauza evenimentelor prin care ei trec, iar ucrainienii vor sărbători Crăciunul pe data de 25 decembrie.
Seara de Crăciun se numește Seara Sfântă. Lumânările puse în ferestre îi ajută pe cei nevoiași să găsească un lăcaș unde să cineze. În această seară, cina se servește abia după apariția primei stele pe cer. Aceasta simbolizează cei trei magi. Ucrainienii gătesc 12 feluri de mâncare, fiecare pentru câte unul dintre cei 12 apostoli. Nu mănâncă lactate, carne, în afară de hering, sau grăsimi de origine animală. Dintre cele 12 feluri de mâncare, una dintre ele kutya – amestec de grâu, mac și nuci (în România s-ar asocia cu coliva) – o mâncare ce aduce un omagiu unei persoane dragi care a decedat. Cămașa din grâu este nelipsită din casele ucrainienilor de Crăciun. Ea reprezintă tradiția țării cu privire la agricultură. Aceleași tradiții și obiceiuri de Crăciun se aplică și pentru Rusia. În această țară, Crăciun fericit se spune astfel: С Рождеством (S Rozhdestvom).
Crăciun fericit în chineză - 聖誕節快樂 (Shèngdàn jié kuàilè)!
În China, Crăciunul se sărbătorește tot pe 25 decembrie. Diferența față de alte țări este aceea că locuitorii chinezi nu sunt creștini. Prin urmare, sărbătoarea Crăciunului nu are nicio simbolistică religioasă. Mai specific, chinezii se bucură de Crăciun pentru că pot petrece mai mult timp cu familia. Până nu de mult, nu existau urme ale Crăciunului în China, însă acum se pot vedea brazii împodobiți și luminițele puse la geam în magazine, oamenii bucurându-se de spiritul de sărbătoare. Copiii își așază șosete în geam pentru ca Moș Crăciun (Dun Che Lao Ren în chineză) să le umple de daruri. Restaurantele și multe alte afaceri sunt închise în ziua de 25 decembrie. Se organizează spectacole în orașe, acestea căpătând o atmosferă și o imagine de festival în care toți se bucură de momente frumoase.
Crăciun fericit în sârbă – срећан Божић (srećan Božić)!
În Serbia, Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă, dominată de ritualuri și tradiții. Una dintre acestea presupune ca oamenii să așeze pe podeaua din casele lor paie. Astfel, ei încearcă să creeze ieslea în care s-a născut Mântuitorul. O altă tradiție spune că ești nevoit să guști din fiecare fel de mâncare ce se pune pe masă. Din timpuri vechi, unii sârbi păstrează tradiția de a împodobi un stejar uscat pe care îl țin o singură zi, dar alții împodobesc pomul de Crăciun care este tradițional și în țara noastră.
Crăciun fericit în limba maghiară – boldog Karácsonyt!
În Ungaria, la fel ca în Germania, se aprinde lumânarea de Crăciun din calendarul Advent. Casele se decorează cu luminițe, globuri și alte decorațiuni specifice. În timp ce unii oameni merg din magazin în magazin pentru a achiziționa cadouri pentru familie și prieteni, alții se ocupă de mesele cu diferite feluri de mâncare. La fel ca în țara noastră, copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae cu ghetuțele curate, cei cuminți primind dulciuri, iar cei neascultători o nuia. Se organizează spectacole muzicale ce aștern în văzul și sufletul oamenilor povestea Nașterii lui Iisus.
Crăciun fericit în bulgară – Весела Коледа (Vesela Koleda)!
În Bulgaria, Crăciunul se sărbătoarea conform calendarului Iulian până în 1967. De atunci, țara a trecut la cel gregorian și sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie. Pe 24 decembrie, bulgarii organizează o masă festivă în familie. Aceasta nu trebuie să conțină deloc carne, ci doar legume și leguminoase. Pentru seara de Ajun, se aduce din pădure un buștean gros, care trebuie să ardă toată noaptea. În funcție de ce fel de flacără arde, se poate spune dacă anul următor va fi cu noroc sau nu. Colindele care se cântă în noaptea dintre Ajun și Crăciun au scopul de a alunga spiritele rele.
Crăciun fericit în italiană – Buon Natale!
În Italia, bradul de Crăciun se împodobește pe data de 8 decembrie și se despodobește pe 6 ianuarie. Italienii au în casele lor figurine din lemn sau din lut care reprezintă ieslea și scena nașterii. Mesele de Crăciun sunt umplute cu preparate tradiționale, cina din seara de Ajun fiind cea mai importantă. Deserturile precum panettone nu lipsesc de la masă. În general, Crăciunul în Italia nu diferă de cel în România.
Crăciun fericit în olandeză – Vrolijk Kerstfeest!
În Olanda, sărbătoarea Crăciunului este tot despre familie și oamenii dragi, despre cine festive, decorațiuni care mai de care mai frumoase, brad de Crăciun împodobit într-un mod unic: panglici, nuci, globuri din sticlă, biscuiți, conuri și lumânări. Orașele sunt luminate, brazii din zonele centrale sunt împodobiți și așteaptă oamenii să iasă și să se bucure de sărbătoare.
Crăciun fericit în finlandeză – Hyvää Joulua!
În Finlanda, sărbătoarea de Crăciun este un adevărat eveniment spectaculos. Durează câteva săptămâni bune, începând cu prima duminică din decembrie și încă 13 zile după Crăciun. Copiii folosesc calendare Advent și se bucură de surpriza fiecărei zile. Ziua de 13 decembrie este importantă pentru ei. Sărbătoresc Sfânta Lucia. În această zi, oamenii împodobesc brazii de Crăciun, însă fac această activitate până pe 24 decembrie. Tradiția mai include mult așteptata vizită acasă la Moș Crăciun, în Laponia – în nordul Finlandei. Se primesc foarte multe scrisori în Finlanda care ar trebui să ajungă la Moș Crăciun. În această perioadă, parcul tematic cu motive de Crăciun este foarte populat.
Crăciun fericit în norvegiană – God Jul!
În Norvegia se păstrează aceleași obiceiuri ca în Finlanda. Ceea ce este în plus este o veche superstiție conform cărora există vrăjitoare ce călătoresc în noaptea de Ajun și dacă ascunzi măturile din casă, ele nu te vor vizita.
Crăciun fericit în japoneză – メリークリスマス (Merīkurisumasu)!
La fel ca în cazul Chinei, în Japonia Crăciunul nu are o însemnătate religioasă. Oamenii se bucură de timp cu familia, de cadouri și de mese festive.
Crăciun fericit în spaniolă – Feliz Navidad!
În cea mai mare parte, tradițiile în Spania nu se diferențiază de cele românești. Lucrurile care sunt în plus țin de loterie, cei 3 magi și cele 12 boabe de struguri. Există o mare extragere la loto în perioada Crăciunului. Cu multe luni înainte, oamenii cumpără bilete și bifează numerele. Sărbătorirea celor 3 Regi Magi are loc pe 6 ianuarie, zi ce corespunde cu Boboteaza în România, iar de revelion se mănâncă 12 boabe de struguri pentru noroc.
Crăciun fericit în cehă – veselé Vánoce!
Deși nu sunt foarte mulți creștini în această țară, Crăciunul are o însemnătate aparte. Există un spectacol de Sf. Nicolae în piețele centrale în care personajul împarte dulciuri copiilor cuminți. Spre deosebire de țara noastră, în Cehia copiii îi trimit scrisori lui Iisus. Mesele de Crăciun conțin preparate din crap în mod obligatoriu, iar cina se servește după ce apare prima stea pe cer.
Crăciun fericit în suedeză – God Jul!
În Suedia, sărbătorirea Crăciunului nu diferă față de Finlanda. Nu se pune atât de mult accent pe ideea lui Moș Crăciun și pe vizitele la acesta, însă sărbătoarea Sf. Lucia, decorațiunile cu dulciuri, nuci și lumânări se păstrează.
Crăciun fericit în daneză – glædelig Jul!
În Danemarca, la fel ca în celelalte țări nordice, se păstrează aceleași tradiții de Crăciun.
Crăciun fericit în portugheză – Feliz Natal!
În afara celor 12 stafide care se mănâncă în loc de cele 12 boabe de struguri, sărbătoarea Crăciunului și a Anului Nou nu diferă față de Spania și România.
Crăciun fericit în engleză – Merry Christmas!
În America, inclusiv Canada și America Centrală, Crăciunul este o sărbătoare foarte populară. Casele oamenilor se împodobesc cu foarte multe lumini și decorațiuni, atât pe interior, cât și pe exterior. Moș Crăciun se așteaptă să coboare pe horn până în șemineu și să lase cadourile în șosetele atârnate la gura acestuia. Ca recompensă, acestuia i se pregătesc fursecuri și un pahar cu lapte. Bradul se împodobește cu multe lumini, globuri colorate și ghirlande. Oamenii primesc multe cadouri, se bucură foarte mult de timp petrecut cu familia, organizează mese gustoase cu preparate tradiționale și petrec timp de calitate împreună, acasă sau în vacanță.
În Arabia Saudită nu se sărbătorește Crăciunul, religia islamică fiind foarte mult împotriva acestei sărbători.
3. Crăciun fericit – semnificația sărbătorii pe diferite continente
Dacă am aflat până acum despre cum este sărbătorit Crăciunul în țări din America, Europa și Asia, acum mergem puțin spre Australia și Africa.
3.1. Crăciun fericit – cum arată un Crăciun în Australia?
Pentru australieni, spiritul Crăciunului începe devreme, la sfârșitul lui noiembrie. Specific pentru Australia, se organizează parade cu tematica Moș Crăciun, concerte multe, focuri spectaculoase de artificii, copaci luminați, toate fiind o bucurie. Un aspect interesant este că există o regiune în care bradul se împodobește cu lumini susținute de lumina solară. Asta deoarece în Australia nu există iarna așa cum o știm. Este cald din decembrie până în luna februarie.
La fel ca în foarte multe țări, australienii împodobesc bradul de Crăciun. Diferența majoră este că acesta poate conține scoici sau elemente marine. Crăciunul fiind vara, multe dintre cele pe care le știm despre imaginea acestei sărbători se schimbă complet în Australia. În schimb, casele se decorează la fel ca în SUA: multe luminițe, multe obiecte de decor specifice Crăciunului.
În Australia se cântă colinde, se merge la biserică și se organizează mese în familie, iar spre deosebire de alte țări, masa principală de Crăciun este prânzul. Unii oameni chiar organizează ieșiri la grătar, ca la un 1 mai muncitoresc românesc. În plus, după o asemenea ieșire, sunt persoane care aleg să facă o baie în ocean în ziua de Crăciun.
3.2. Crăciun fericit – cum arată un Crăciun în Africa?
Majoritatea oamenilor de aici sunt creștini, deci sărbătoresc Crăciunul și din motive religioase. Prin urmare, africanii obișnuiesc să meargă la biserică, să cânte colinde, să danseze la anumite spectacole sau atunci când merg la colindat. Fiecare regiune din Africa are propriile tradiții, chiar dacă comunitatea creștină este mare sau mică.
Cinele festive de Crăciun sunt și ele de nelipsit în Africa. Se consumă carne de capră, curcan și vită, din unele regiuni nu lipsesc biscuiții și orezul, iar oamenii se vizitează, își oferă cadouri – deși nu sunt foarte scumpe în multe locuri din cauza faptului că oamenii nu sunt atât de înstăriți peste tot, dar și datorită faptului că în Africa, accentul se pune pe sărbătorirea Nașterii lui Iisus. Atunci când se oferă cadouri, acestea sunt obiecte practice: haine noi, săpunuri, manuale etc. Și în Africa se împodobesc casele și brazii, însă aceștia sunt artificiali.
În concluzie, sărbătoarea Crăciunului este specială pentru fiecare țară în parte. În orice colț al lumii se regăsește cel puțin un aspect care să amintească de Crăciun. Dacă în unele locuri sărbătoarea se bazează pe credință și în altele pe motiv de voie bună, cel mai de apreciat lucru este că oamenii sunt mai fericiți și trăiesc mai multe emoții pozitive decât în oricare altă perioadă a anului.
Tu cum sărbătorești Crăciunul anul acesta? Crăciun Fericit! – în toate limbile pământului.