Ce putem vedea în luna aprilie la Teatrul Ion Creangă

Ce putem vedea în luna aprilie la Teatrul Ion Creangă

Restricțiile s-au relaxat, așadar teatrele își pot primi spectatorii fără constrângeri. Pentru aceia dintre dumneavoastră cărora le-a fost dor să pășească în sala de teatru, sau care nu au reușit să-și achiziționeze bilete din cauza restricțiilor, Teatrul Ion Creangă a presărat programul lunii aprilie cu cele mai frumoase povești care prind viață fie pe scena de la Sala Mică (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23), fie pe cea gazdă de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1).

Printre mulțimea de titluri își face loc și o premieră al cărei scenariu are la bază una dintre cele mai cunoscute povești ale lui Ion Creangă – Ursul păcălit de vulpe – și se înscrie în rândul spectacolelor din categoria #TICPITIC, care se adresează copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani.

Tot în aprilie pot fi urmărite și spectacolele din categoriile #TICBEBE construite special pentru bebelușii cu vârsta până în 3 ani, dar și cele din #TICJUNIOR, acestea fiind adresate picilor cu vârsta peste 5 ani.

La Teatrul Ion Creangă poți găsi, cu siguranță, un spectacol pe placul celor mici, fie că forma de expresie este nonverbală, sau sunt bazate pe povești din rândul celor universale sau autohtone.

PROGRAM APRILIE 2022

De-a Micul Prinț (4-6 ani)

1.04 & 29.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

În dorința de a aduce filosofia Micului Prinț aproape de copiii între 4 și 6 ani, care abia încep să se plimbe din planetă în planetă, regizoarea Ioana Petre pleacă într-o foarte serioasă călătorie de explorare a celebrului text. Alături de ea, întreaga echipă va cerceta și se va juca, va pune întrebări și va crea labirinturi, pentru ca, la final, să poată deosebi un elefant din burta unui șarpe de o pălărie.

ADVERTISING

Punguța cu doi bani (3-6 ani)

2.04, ora 10:00 & 16.04, ora 17:00,  Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

„Punguța cu doi bani” este o excelentă oportunitate de a redescoperi poveştile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deşi au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă tânără și talentată, care propune o interpretare inedită a binecunoscutului text, spectacolul aduce publicul – copii și adulți deopotrivă – în mijlocul acțiunii. „Încă din foaier pornim în aventură. Alături de cocoș pornim la drum, trecând prin apă și prin foc, în lupta cu boierul, cu vizitiul și bucătăreasa. Când pe drum, când pe lângă drum, în curtea căsuței colorate sau printre copaci, strigând cu toții: Cucurigu, boieri mari, dați punguța cu doi bani!” (Gabriela Dumitru, regizor)

Fata babei și fata moșului (3-6 ani)

2.04, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Competiția între oameni începe încă din primii ani de viață și este mai cu seamă accentuată în familiile în care sunt mai mulți frați. În povestea lui Ion Creangă, această luptă dintre cele două fete se răsfrânge și asupra părinților, iar în general poate fi privită ca o dualitate între bine și rău. Cum se rezolvă toate aceste conflicte aflăm împreună în sala de teatru urmărind un spectacol plin de umor, muzică și dans.

Pernuța somnoroasă (0-3 ani)

3.04, ora 10:00 & 27.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Somnul lin al copiilor este... cel mai dulce somn! Dar toți părinții știu că micuții lor au nevoie de un prieten devotat cu care să împărtășească ritualul poveștilor de noapte bună. Faceți cunoștință cu nimeni alta decât pernuța somnoroasă – o prietenă pufoasă și curioasă, numai bună de strâns în brațe, care ne însoțește peste tot unde ne poartă imaginația sau visele: printre nori și peste valuri, prin tuneluri roz sau peste constelații din voaluri.

ADVERTISING

Magia ghicitorilor (3-6 ani)

3.04, ora 18:30 & 19.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Două universuri diferite, lumea ghicitorilor și lumea trucurilor magice, se intersectează într-un punct: acela al distracției. Rezultatul este un spectacol interactiv și educativ, în care giumbușlucurile alternează cu întrebări care ne hrănesc curiozitatea, ne antrenează logica și ne dezvoltă capacitatea de înțelegere.

Glasul copilăriei (peste 6 ani)

5.04, ora 18:00 & 13.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Privită prin ochii unui copil, o zi petrecută la școală poate părea mai complicată decât ne putem imagina. Cu toții ne confruntăm cu sentimente de frustrare și neputință, iar lipsa de încredere în sine poate eroda personalitatea. Însă de cele mai multe ori, situația nu e chiar așa cum o percepem inițial și cel mai bine este să fim mereu atenți la cei din jur și să conștientizăm că suntem diferiți, adică unici.

Ursul păcălit de vulpe (3-6 ani)

8.04, ora 18:00; 10.04 & 17.04, ora 17:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Una dintre cele mai îndrăgite povești ale lui Ion Creangă, Ursul păcălit de vulpe, ajunge pe scena Teatrului Ion Creangă, într-un spectacol parcă inspirat de timpul prezent în care ni se revelează două teme importante lăcomia și prostia într-un mod anecdotic și plin de haz.

Vom asista la un spectacol în spectacol, căci distinsul vulpoi, personajul nostru principal, lacom și viclean, va da o adevărată reprezentație în ademenirea țăranului și a ursului. Oare care dintre cei doi va fi mai ușor de „cucerit”? Nu în zadar circulă în popor întrebarea „cum a rămas ursul fără coadă?”, iar răspunsul îl veți afla chiar aici în spectacol. Și mai există un amănunt de care trebuie să țineți cont – tot ceea ce veți vedea va fi relatat de un personaj special, un Pește histrionic.

ADVERTISING

Jack și vrejul de fasole (peste 5 ani)

9.04, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”  (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Magicul și necunoscutul sunt două atribute care pot descrie povestea lui Jack – o aventură pentru întreaga familie. Fasolea magică este liantul între lumea noastră – lumea de jos – și lumea magică a căpcăunilor – lumea de sus, elementul magic, născut din creativitate, prin care realitatea este transformată într-o lume de basm. Haideți să descoperim împreună de ce calități avem nevoie pentru a începe explorarea unei lumi necunoscute! 

Hainele cele noi ale împăratului (3-6 ani)

9.04, ora 17:00 & 30.04, ora 10:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Luminăția Sa, măritul Împărat prea bine îmbrăcat și foarte lăudat are tot timpul nevoie de aplauze și complimente. Lui nu-i pasă de regat; toată ziua visează țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Dar când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, împăratului i se pregătește o surpriză.

Prostia omenească (peste 4 ani)

12.04 & 26.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

O interpretare în cheie modernă a celebrei povești scrisă de Ion Creangă acum mai bine de 140 de ani, spectacolul „Prostia omenească” aduce în atenția tinerilor spectatori o lecție de viață, vorbindu-le copiilor despre defecte umane și despre limite.

Amintiri într-o valiză (2-5 ani)

14.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Luând forma unei povești neobișnuite despre un călător teribil de amuzant și despre peripețiile sale extraordinare, spectacolul non-verbal se adresează micuților, dar și părinților, antrenând prin zâmbete imaginația, empatia și creativitatea spectatorilor săi de diferite vârste.

Fără frică (3-6 ani)

15.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

O lecție deschisă despre curaj, încredere și camaraderie, Fără frică ne poartă tocmai în inima unei păduri. În acest loc plin de mister și pericole care pândesc la tot pasul, vom face cunoștință cu Urechilă și Pămătuf, doi iepurași simpatici și sperioși. Însă cei doi au resurse nebănuite de curaj! Și ne vor arăta și nouă cât de ușor ne putem depăși cele mai mari frici atunci când cei dragi au nevoie să fim puternici pentru ei. 

Vrăjitorul din Oz (peste 5 ani)

16.04, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

„Cei mai mulți dintre noi sunt norocoși: indiferent de provocările și dificultățile pe care le depășim zilnic, avem un loc unde ne întoarcem, unde ne simțim confortabil, unde ne simtim iubiți și în siguranță. E foarte ușor să îi înțelegem sentimentele lui Dorothy și nu putem să nu ne bucurăm atunci când, în final, reușește să ajungă acasă.” (Phil Willmott, regizor)

O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin (peste 6 ani)

17.04, ora 11:00, găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1)

Dintr-o mie și una de nopți de povești ale Șeherezadei ne oprim pentru o clipă asupra poveștii lui Aladin – eroul cu stea în frunte prin care ni se dezvăluie o veche profeție: se spune că ce e menit să fie al tău e pus deoparte și va ajunge la tine cândva, cumva. În altă ordine de idei, pregătiți-vă de o aventură extraordinară cu magie, muzică și umor! Și fiți atenți la toate indicațiile noastre, pentru că vom învăța cum să folosim geniul lămpii fermecate astfel încât să ne îndeplinim toate dorințele.

CUTInE (sub 3 ani)

20.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

CUTInE este un spectacol care ne dă posibilitatea tuturor, de la mici la mari și de la mari la mici, să transformăm un spațiu și un obiect în ceea ce ne îndeamnă creativitatea. Vom pune cutie lângă cutie și vom forma prin dans, mișcare și emoție noi construcții: un zid, un tunel, un pod, un labirint, un bloc, o casă – locuri metaforice și locuri fizice pe care le vom explora în joacă în această aventură.

Pinguinii melomani (3-6 ani)

28.04, ora 18:00, Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23)

Au fugit de la circ, au decis să călătorească la Polul Sud și se gândesc să-și înființeze propria orchestră. Recunoașteți descrierea? Pingunel și Pingunica, cei doi mici pinguini melomani – înarmați cu un munte de curaj și vise pe măsură – ne-au pregătit o nouă lecție despre muzică, despre dedicare și despre încredere în propriile forțe. Și mai ales despre prietenie, pentru că în Clubul Pinguinilor Melomani suntem cu toții o mare familie.