Art Safari prezintă „Istoria României în 100 de portrete” la Chișinău.Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu și alte personalități ale culturii române se văd la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în perioada 20 august - 15 septembrie 2024

Istoria-Romaniei-in-100-de-portrete_Art-Safari_Chi

Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est, anunță o nouă expoziție în Republica Moldova: „Istoria României în 100 de portrete”. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 20 august – 15 septembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, și prezintă peste 100 de capodopere și obiecte rare reprezentative pentru cultura română. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României.

Expoziția „Istoria României în 100 de portrete”, prezentată inițial la București în cadrul sezonului recent încheiat Art Safari Taine și Comori, evocă personalități, războaie, răscoale, revoluții, intrigi, premii și inovații românești, printr-o selecție impresionantă de opere de artă și artefacte din patrimoniul a zeci de instituții și colecții private.

„Istoria și cultura, două dintre elementele care stau la baza relației speciale dintre România și Republica Moldova, se combină într-o expoziție eveniment. Figurile emblematice ale istoriei noastre comune sunt prezentate publicului din stânga Prutului cu ajutorul artei. Felicit echipa Art Safari pentru selecția excelentă a lucrărilor valoroase și originale și invit publicul să admire aceste opere, mai ales că finanțarea DRRM permite accesul liber la această expoziție excepțională”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

ADVERTISING

Marii domnitori ai României, de la Ștefan cel Mare la Mihai Viteazul

Secțiunea dedicată celor mai cunoscuți și importanți domnitori români prezintă o serie de piese de tezaur. Piesa de rezistență: un portret de mari dimensiuni al lui Ștefan cel Mare (1438-1504), din colecția Complexului Muzeal Național Neamț / Muzeul de Artă Roman.

Printre cele 100 de opere prezente în expoziție se numără și iconicul portret al lui Tudor Vladimirescu (1780-1821) realizat de Theodor Aman, din colecția Muzeului Național de Istorie a României, o sculptură cu Mircea cel Bătrân realizată de Gabriela Manole Adoc, un portret al lui Neagoe Basarab realizat de Arthur Verona.

Vizitatorii pot admira și un portret al Marițicăi Bibescu (1815-1859) ce poartă o ie din materiale prețioase, realizat de Carol Popp de Szathmári (1812-1887). Considerat primul fotograf din Țările Române, a fost și pictorul şi fotograful Curții domnitoare sub Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei, Alexandru Ioan Cuza şi Carol I. Una din frumusețile valahe, a doua soție a domnitorului Gheorghe Bibescu (1843-1848), Marițica Bibescu era renumită pentru toaletele sale și pentru naturalețea cu care purta orice.

ADVERTISING

Cei mai mari poeți și scriitori ai României, în expoziția de peste Prut

Expoziția include și o secțiune dedicată titanilor literaturii române – Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Bacovia, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu și alții. Mihai Eminescu este evocat prin corespondența dintre Titu Maiorescu și poet, alături de portretul emblematic al acestuia din urmă, realizat la vârsta de 18 ani.

Alte lucrări valoroase: un portret de Ion Grigore cu George Bacovia, din colecția Muzeului Municipiului București, un portret al lui Tudor Arghezi semnat de Corneliu Baba, din colecția Muzeului Municipiului București, un portret al lui Vasile Alecsandri de Mișu Popp, dar și desenele nichetiene în stil Pop art realizate de Mircia Dumitrescu.

Secțiune specială dedicată familiei regale a României

În cadrul expoziției pot fi admirate o multitudine de obiecte, portrete și fotografii ale familiei regale a României. Printre acestea, uniforma de amiral a Regelui Ferdinand, o pereche de epoleți de marină, o ținută de ceremonie din 1921, o mantie ce a aparținut Reginei Maria, dar și o fotografie de presă ilustrând-o pe aceasta cu Ordinul „Carol I”.

ADVERTISING

Marii sportivi ai Românei

Expoziția prezintă și obiecte care au aparținut marilor sportivi români din colecții private. Printre acestea se numără Cupa Davis a lui Ilie Năstase, o minge și o rachetă de tenis de la US Open 2012 care au aparținut Simonei Halep, tricoul oficial al echipamentului național de la Campionatul Mondial din 1994, cu semnătura olografă a lui Gheorghe Hagi, costumul de gimnastică purtat în cadrul competițiilor internaționale de Larisa Iordache, dar și casca de scrimă a Anei Maria Brînză.

Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).

Despre Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Muzeul Național de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituții muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului, cât și al prestigiului științific. Patrimoniul muzeului, constituit inițial din fondurile Muzeului Gloriei Militare și colecțiile de istorie ale Muzeului de Stat de Istorie și Studiere a Ţinutului Natal, s-a îmbogățit an de an cu piese tot mai semnificative și de o reală valoare științifică prin cercetare, donații și achiziții. Muzeul oferă marelui public și expoziții temporare, diverse sub aspect tematic și muzeotehnic, care vin să completeze carențele expoziției permanente și să aducă o contribuție la promovarea culturală a patrimoniului depozitat. De la începutul activității sale, muzeul a organizat peste 650 de expoziții temporare (la sediul său, în afara instituției și în străinătate), axate pe propriile colecții, precum și pe cooperarea cu alte instituții de cultură și cercetare. Mai multe informații: https://www.nationalmuseum.md

Despre Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, are drept misiune elaborarea de strategii, politici, acţiuni, proiecte pentru promovarea şi consolidarea comunităţii de limbă, cultură, religie, spiritualitate şi istorie, care stă la baza relaţiei României cu Republica Moldova.

Despre Art Safari București

Art Safari este un proiect cultural de importanță națională și organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România. Realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educațională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este un proiect strategic național susținut de Ministerul Culturii și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 14 ediții realizate până acum a înregistrat peste 570.000 de vizitatori, având o importanță națională remarcabilă în promovarea patrimoniului românesc. Mai multe detalii pe: www.artsafari.ro