Te-ai gândit vreodată cum ar fi să ai propriul tău colț de Rai chiar la tine acasă? Unul dintre spațiile pe care le poți transforma total, după propriul gust, reprezintă curtea. Procesul de amenajare a terasei casei implică mai multe etape pe care trebuie să le parcurgi, pentru a reuși să îl faci după bunul plac. Trebuie să ai o atenție sporită nu doar la materialele pe care le utilizezi pentru diverse construcții, ci și elementele pe care le alegi pentru umplerea spațiului respectiv. De altfel, există și câteva greșeli pe care ar trebui să le eviți, în procesul de amenajare a unei terase exterioare.
În cele ce urmează, vei descoperi câteva aspecte esențiale de care să ții cont, atunci când te decizi că este momentul să investești în micuța oază de liniște din curtea casei tale. De altfel, vei regăsi o serie de idei și recomandări pentru personalizarea propriului spațiu, dar și elementele pe care să le alegi, în funcție de sezon. După o zi stresantă la muncă, grădina poate fi locul în care te poți odihni, alături de cei dragi. Mai jos, în material, vei regăsi detalii și sfaturi pentru amenajarea acestei zone a proprietății tale.
Cuprins
1. Amenajare terasă casă – ce elemente sunt incluse în acest proces
Atunci când iei în considerare o amenajare pentru terasă în casa ta, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Mai înainte de toate, trebuie să cunoști exact spațiul de care dispui, pentru ca acest proces să fie îndeplinit corespunzător, iar rezultatul final să fie satisfăcător. Există o multitudine de idei dintre care poți alege, atunci când vine vorba despre amenajarea terasei la casă, însă, pentru a avea o adevărată oază de liniște, trebuie să alegi cele mai potrivite elemente.
Elementele incluse în acest proces pornesc de la cunoașterea măsurilor exacte a spațiului respectiv, până la cele mai mici detalii, precum obiectele decorative sau florile care îți vor înfrumuseța zona amenajată. Astfel, înainte de a începe să remodelezi spațiul de care dispui, specialiștii în domeniu recomandă să întocmești o listă cu aspectele evidente (măsurători, obiectele de care dispui la momentul actual pe terasă), dar și ce îți dorești să amplasezi ulterior. În condițiile în care terasa de care dispui are dimensiuni mici, atunci este indicat să te îndrepți spre eficientizarea spațiului, amplasând obiecte compactate, de dimensiuni potrivite, dar care să îți ofere armonia vizuală pe care ai putea să o cauți.
Însă, care sunt elementele de care ai nevoie în acest întreg proces? În primul rând, pentru a începe amenajarea propriu-zisă, trebuie să faci ordine în spațiul respectiv. Să înlături obiectele de care nu mai ai nevoie – dacă, de exemplu, ai un balansoar vechi din lemn și nu îți dorești să îl mai deții, îl poți duce la un centru de colectare și reciclare. Apoi, elementele pe care vrei să le păstrezi trebuie strânse într-un colț și, eventual, acoperite cu o pânză sau rolă din plastic, pentru a nu fi deteriorate sau murdărite în timpul procesului de amenajare și renovare. Odată ce ai făcut acest lucru, poți începe să amenajezi spațiul. În primul rând, trebuie să privești totul în ansamblu și să îți răspunzi la următoarea întrebare: ce elemente trebuie să recondiționez și ce aplic nou la spațiul de care dispun?
Poți începe prin a amenaja gardul terasei tale. Dacă este gard din lemn, asigură-te că materialul este protejat împotriva dăunătorilor și rezistent la condițiile meteorologice. Pe lemn se poate aplica un strat protector special, cu aspect lucios sau mat, care să ofere rezistență în timp și, evident, să fie într-o condiție cât mai bună. Dacă terasa casei dispune și de un spațiu verde, asigură-te că ai un gazon tratat corespunzător, tuns și amenajat în cele mai optime condiții. Acest aspect este important, mai ales atunci când urmează să aduci obiecte de exterior (de exemplu, balansoar, leagăn, fântână sau masa cu scaunele).
În continuare, trebuie să te decizi dacă vei amplasa plăci de pavaj sau pietriș decorativ în zona respectivă. Și acest detaliu este esențial, mai ales dacă dorești ca terasa să fie delimitată într-un anumit mod. De cele mai multe ori, specialiștii din domeniu au recomandat ca terasa să aibă cel puțin o zonă pavată sau amenajată cu lemn tratat pentru exterior, pentru a asigura durabilitate și, de asemenea, să devină un spațiu plăcut ochiului. Amenajarea unei terase exterioare ar trebui să includă un asemenea aspect, mai ales dacă ai în gând să plasezi o masă cu scaune și băncuță de exterior, unde să servești masa sau să te relaxezi cu cei dragi. Pentru a avea o terasă făcută ca la carte, este recomandat să apelezi la specialiști care să te ajute la proiectarea și construcția în sine. De altfel, când vine vorba despre o terasă exterioară, este indicat să iei în considerare și alte aspecte, precum condițiile meteo, timpul petrecut în locul respectiv, dar și scopul real al terasei (utilizare propriu-zisă sau aspect decorativ).
Odată ce ai construcția amplasată, îți rămâne să investești în mobilă special fabricată să reziste în spațiile exterioare și să îți înfrumusețezi zona respectivă. De asemenea, poți lua în considerare și un foișor din lemn, acoperit, dacă dispui de o proprietate generoasă. În continuare, vei descoperi câteva idei de amenajare a unei terase exterioare, dar și elementele pe care le-ai putea alege, în funcție de sezon.
2. Idei de amenajare a unei terase exterioare
O amenajare a unei terase în zona exterioară necesită, de cele mai multe ori, timp și un buget alocat acestui proces. Odată ce ai stabilit perimetrul în care se construiește și amenajează terasa, rămâne să te decizi asupra pieselor de mobilier de exterior, dar și a altor elemente decorative care să bucure ochiul privitorului. Terasa unei case se poate regăsi sub multe forme, iar important este să alegi ceea ce ți se potrivește perfect.
Există terase simple, cu umbrelă, scaune și masă de exterior, terase cu pergolă sau pur și simplu o terasă descoperită, în care să te scalzi în razele soarelui vara. De aceea este important să cunoști, încă de la început, care este scopul spațiului respectiv – distracție cu familia, să servești masa, să stai pe laptop să lucrezi, să te relaxezi sau pur și simplu un spațiu care să se întrepătrundă armonios cu celelalte elemente pe care le ai în jurul ei. În continuare, vei afla ce tipologii de elemente să alegi, pentru amenajarea unei terase exterioare pentru vara și iarnă.
2.1. Ce elemente să alegi pentru amenajarea unei terase exterioare vara
În procesul de amenajare a terasei în zona exterioară trebuie să incluzi anumite elemente, mai ales dacă vei petrece mai mult timp vara, în spațiul acela. Așa cum a fost precizat anterior, trebuie să cunoști scopul precis al zonei respective. De exemplu, dacă lucrezi remote, te-ai putea gândi chiar la amenajarea unei terase exterioare sub forma unui birou de lucru. Însă, acest aspect include ca zona respectivă să fie acoperită sau chiar închisă. Amenajarea biroului într-un spațiu ca acesta poate reprezenta o adevărată provocare, însă nu imposibilă. Atenția cea mai mare trebuie să fie îndreptată spre alegerea pieselor de mobilier – să se potrivească atât cu ideea de zonă de lucru, cât și cu terasa în sine.
De altfel, trebuie să acorzi atenție și zonei din care pornește construcția terasei. În funcție de modul în care este compartimentată casa, deschiderea poate fi din bucătărie, living sau dormitor. Dacă vrei ca amenajarea terasei în curte să fie șic, ai putea opta ca piesele de mobilier să fie în aceleași nuanțe cum se regăsesc, de exemplu, la dormitor. Dacă ai culori pentru dormitor pastelate, atunci ai putea alege să amenajezi terasa abordând această variantă.
Când vine vorba despre amenajarea unei terase exterioare vara, trebuie să ai în vedere poziționarea pieselor de mobilier pentru exterior. Poți opta pentru o masă pătrată sau rotundă, extensibilă sau nu, în funcție de preferințe. De altfel, ai putea opta pentru varianta cu cel puțin patru scaune, mai ales dacă în zilele de vară îți primești prietenii sau rudele în vizită. Pentru a te feri de razele directe ale soarelui, ai câteva opțiuni dintre care poți alege. Fie amplasezi o umbrelă potrivită unei terase, fie alegi ca terasa să fie acoperită (acest aspect ar implica, de la bun început, să fie construită în acest mod). De asemenea, poți alege și varianta unei terase cu pergolă din lemn. La aceasta se poate monta o pânză care să funcționeze sub forma unui acoperiș. Nu doar că vei fi ferit de razele directe ale soarelui, ci vei avea parte și de un impact vizual plăcut.
Dacă vrei ca locul să devină mai confortabil pentru întreaga familie, ar fi recomandat să alegi o canapea de exterior cu șezut moale, în care să te „scufunzi”. De altfel, poți amplasa o masă de grădină, în stil minimalist, dar și câteva scaune care să se potrivească stilului. Pentru delimitarea zonei de restul grădinii, poți alege să utilizezi un gard natural sau un pavaj decorativ, colorat, în funcție de preferințe. De asemenea, poți lua în considerare și amenajarea prispei. Dacă ai o casă bătrânească și vrei să transformi prispa total, poți să o amenajezi în stilul unei terase păstrând, în același timp, un aer tradițional. Printre aceste idei de amenajare a terasei casei se află și varianta montării unei podele din lemn, amplasării unui grătar din piatră, modern, și a unor piese de mobilier de grădină care să aibă ca scop servirea mesei.
În condițiile în care terasa este utilizată pe perioada verii, ar fi indicat să ai și o sursă de apă în apropierea ei. Astfel, ai putea alege să amplasezi o fântână de mici dimensiuni, înconjurată cu flori și alte elemente decorative special create pentru grădină (de exemplu, ornamente în formă de animale). Dacă nu dorești să montezi leduri în fântână, pentru a crea o anumită atmosferă seara, ai putea amplasa lămpi solare sau de veghe, pentru exterior, care să se declanșeze automat atunci când sesizează mișcare.
Tot în zona terasei pot fi amplasate leagăne pentru cei mici, un balansoar cu șezut din material cu spumă de memorie, șezlonguri sau un hamac. De altfel, dacă vrei să fie o adevărată „oază”, asigură-te că plantezi arbori de exterior sau amplasezi ghivece cu flori care să înfrumusețeze spațiul. O altă idee ar putea reprezenta abordarea stilului boho, combinând elemente din lemn și pânze (montate ca perdele), pentru a spori senzația de intimitate.
2.2. Ce elemente să alegi pentru amenajarea unei terase la curte iarna
De altfel, dacă dorești să îți petreci timpul pe terasă pe perioada iernii, este indicat să amenajezi spațiul acoperit și să aibă o sursă de căldură. Amenajarea terasei la curte nu este ușoară, indiferent de sezon, și se recomandă să investești în produse rezistente, care au strat de protecție în fața factorilor externi. Pentru timpul geros există idei de amenajare la terasa din curte, una dintre acestea reprezentând un acoperiș stabil și pereți izolați. Există și varianta unor plase groase, impermeabile, care pot fi montate în orice anotimp.
Dacă terasa este lipită direct de casă, atunci trebuie să te asiguri că zona este îngrădită perfect și ferită de umezeală și temperaturile scăzute. De asemenea, dacă există această posibilitate, poți monta un șemineu de exterior. Este special conceput pentru zona terasei. Însă, pe timpul iernii, trebuie să te alimentezi cu lemne, mai ales dacă vei petrece mai mult timp pe terasa casei.
Pe de altă parte, poți opta și pentru un pavilion pentru grădină care poate fi încălzit cu un calorifer electric. Un asemenea pavilion poate fi utilizat și vara, putând fi ferit în fața insectelor, dar și a razelor soarelui. De asemenea, nu uita ca mobilierul să fie îmbrăcat în huse de protecție, atunci când nu sunt utilizate. Husele le vor proteja în fața factorilor externi. Ca amenajarea terasei din grădină să fie desprinsă din povești, iarna, poți lua în considerare și montarea unui sistem de iluminat pe leduri în jurul acesteia sau chiar în interior.
3. Ce greșeli să eviți în procesul de amenajare a unei terase exterioare pentru casă
Există și o serie de greșeli pe care ar trebui să le eviți, atunci când vine vorba de procesul de amenajare a unei terase exterioare pentru casă. Când abordezi aceste idei de amenajare pentru terasa din grădină, trebuie să te asiguri că piesele de mobilier alese sunt potrivite spațiului. Dacă dispui de un spațiu mic, ideal ar fi să alegi produse care să nu obstrucționeze mobilitatea pe terasă. De exemplu, în locul unei mese pătrate, poți opta pentru una rotundă.
De asemenea, asigură-te că produsele din lemn sunt tratate și le-au fost aplicate produse speciale pentru rezistență în timp. Totodată, asigură-te că vei utiliza dimensiunile perfecte pentru pavaj. Mărimea plăcilor este importantă, în funcție de spațiul de care dispui. De exemplu, la amenajarea terasei de exterior, dacă spațiul este mic, nu ar trebui să folosești plăci de pavaj mari. În caz contrar, spațiul va fi asimilat și mai mic.
În procesul de amenajare a terasei lângă casă este important să utilizezi materiale de calitate și să apelezi la serviciile unui specialist, pentru a monta pavajul și construcția în sine. Deși poate fi un aspect mai costisitor, este esențial ca amenajarea să fie efectuată corespunzător încă de la bun început. Odată ce toate elementele se întrepătrund armonios, nu îți mai rămâne decât să te bucuri de momentele petrecute în terasă, alături de cei dragi.