Amenajare baie: Sfaturi și idei în funcție de locuință, dimensiune, stil și utilități

Amenajare baie: Sfaturi și idei în funcție de locuință, dimensiune, stil și utilități

Foarte multă lume comite greșeli în amenajarea băii pentru că se concentrează doar asupra culorilor și mobilierului. Pentru o amenajare reușită din toate punctele de vedere trebuie luate în considerare mai multe criterii.

Dacă urmează să-ți amenajezi baia și ai nevoie de inspirație și sfaturi, citește mai departe și descoperă cum poți amenaja această încăpere ținând cont de dimensiuni, stilul de amenajare, utilități și tipul locuinței, astfel încât să iei cele mai bune decizii.

1. Amenajări băi în funcție de dimensiuni

baie oglindă chiuvetă cabină de duș

Înainte de a face orice demers în ceea ce privește amenajarea băii, este esențial să analizezi spațiul de care dispui. Având în vedere că această încăpere trebuie echipată corespunzător, astfel încât să beneficiezi de toate utilitățile,trebuie să măsori dimensiunile încăperii și să ții cont de câteva reguli pentru o baie funcțională.

1.1. Amenajare baie mică

O baie mică poate fi o adevărată provocare pentru amenajare - prima impresie este că nu încap foarte multe. Ca să amenajezi o baie mică corespunzător, trebuie nu doar ca acesta să arate bine, ci să fie și funcțională.

ADVERTISING

Pentru început, acordă atenție culorilor folosite - dacă utilizezi nuanțe neutre, vei obține o imagine de ansamblu aerisită și desigur, un spațiu primitor. Acest truc e recomandat atât în cazul pereților, cât și al mobilei.

Cât privește spațiile de depozitare, mai exact alegerea mobilierului, dacă nu-ți ajunge spațiul de sub chiuvetă, atunci poți opta pentru câteva etajere, însă ai grijă să nu exagerezi pentru a nu aglomera spațiul.

baie cabină de duș chiuvetă motiv alb
baie cadă chiuvete motiv gri

1.2. Amenajare baie lungă și îngustă

Băile lungi și înguste sunt puțin mai greu de amenajat, însă nimic nu este imposibil dacă depui puțin efort. În majoritatea cazurilor este indicat să optezi pentru o baie cu cabină de duș în detrimentul celei cu cadă, deoarece astfel vei economisi spațiu, însă dacă-ți dorești neapărat cadă, ai grijă ce model alegi. Pentru a eficientiza spațiul, e recomandat să amplasezi chiuveta, vasul de toaletă și etajerele pe același perete în linie dreaptă, astfel încât să ai spațiu suficient de mișcare.

Chiar dacă poate părea dificil și incomod să amenajezi bai într-un astfel de spațiu, rezultatul poate fi chiar unul foarte plăcut, dacă acorzi suficientă atenție modului de amplasare al lucrurilor, dar și culorilor, fiind preferate și în acest caz nuanțele neutre. Pentru a lua decizii cât mai avantajoase pe termen lung, este indicat să descoperi mai multe ponturi pentru o baie mică și îngustă, care să-ți permită să te simți în largul tău și să dispui de toate facilitățile.

baie motiv maro cadă
baie cabina de dus chiuvetă
baie cadă chiuvetă uscător

1.3. Amenajare baie pătrată

Dacă ai o baie pătrată, trebuie să știi că este ușor de amenajat datorită modului perfect în care este porționat spațiul. Într-o baie pătrată ai posibilitatea de a amplasa o cadă exact cum îți dorești și toate piesele de mobilier necesare pentru depozitarea lucrurilor. Desigur, spațiul poate să difere de la caz la caz, dar această variantă este mult mai accesibilă față de băile înguste, unde în general sunt necesare compromisuri.

baie cabina de duș chiuveta oglindă
baie motiv întunecat cabină de duș chiuvetă

1.4. Amenajare baie mare

O baie spațioasă este visul oricărui om - poți opta pentru foarte multe variante de mobilier și poți dispune atât de cadă, cât și de o cabină de duș.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce privește culorile utilizate, poți opta și pentru o paletă complexă, deoarece un spațiu mare chiar îți permite să te joci și să încerci mai multe idei de amenajare. Ai în vedere preferințele și nevoile tale personale și fă alegeri inspirate, care să te bucure de fiecare dată când intri în această încăpere.

baie cadă motiv albastru geamuri
baie ciuvete uscător cadă oglindă mare

2. Idei de amenajare a băii în funcție de stil

Alegerea stilului de amenajare reprezintă o misiune importantă, dar și un aspect pe care trebuie să-l ai în vedere înainte de a face orice fel de achiziții. Un sfat util este ca baia să respecte același stil ca și în restul locuinței pentru a avea o continuitate cu sens. Printre cele mai abordate stiluri de amenajări ale băii se numără cel modern, clasic, rustic și minimalist.

2.1. Amenajare baie modernă

O baie modernă este un spațiu bine amenajat, astfel încât să existe un grad sporit de confort, iar totul să arate impecabil. În cazul băilor moderne sunt prezente spații de depozitare generoase, iar designul este unul minimalist. 

De asemenea, în cazul amenajării unei băi în stil modern e recomandat să optezi pentru forme geometrice, atât pentru decorarea pereților, cât și în ceea ce privește decorațiunile, iar ca materiale preponderente se recomandă sticla și marmura lucioasă, care adaugă o notă de rafinament întregului spațiu.

baie oglindă rotundă chiuvetă

2.2. Amenajare baie rustică

Dacă îți dorești o baie în stil rustic, materialele utilizate trebuie să fie cât mai naturale - la mare căutare sunt elementele de mobilier din lemn, cu detalii care nu sunt foarte finisate, astfel încercându-se încorporarea modului de viață rustic în design.

Pentru un aspect cu adevărat unic, poți opta pentru grinzi de lemn și pereți cu piatră neacoperită, care vor contribui la conturarea unei imagini de ansamblu foarte interesante și primitoare. În cazul alegerii acestui stil, este foarte important să rezonezi cu acesta, astfel încât să reflecte personalitatea ta.

ADVERTISING

2.3. Amenajare baie clasică

Stilul clasic este definit de eleganță și funcționalitate. Mobilierul ales se remarcă prin rafinament. În plus, poți opta pentru oglinzi cât mai mari și pardoseală cu un design deosebit, astfel încât rezultatul final să fie o definiție a bunului gust.

Obiectele sanitare trebuie să fie cât mai impunătoare și masive, iar corpurile de iluminat să fie alese în așa fel încât să completeze perfect încăperea și desigur să o ilumineze adecvat.

baie dreptunghiulară cadă chiuvete

2.4. Amenajare baie minimalistă

Unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare în cazul băilor este cel minimalist, care implică amenajarea unui spațiu aerisit, cu elemente simple și în culori neutre. De asemenea, spațiul trebuie bine iluminat, indiferent dacă vorbim despre lumină naturală sau artificială, iar decorațiunile trebuie să fie cât  mai puține sau chiar deloc pentru a nu aglomera anumite zone din baie precum este chiuveta. Stilul minimalist îți va conferi și impresia de mai mult spațiu, iar menținerea curățeniei în baie va fi mult mai ușor de realizat.

baie mică cadă dulap oglindă patrată
baie motiv alb chiuvete cadă
baie cadă chiuvetă oglindă dreptunghiulară

3. Amenajarea băii în funcție de utilități

Un alt criteriu de care trebuie să ții cont este dacă îți dorești o cadă sau un duș. În cazul unei băi foarte spațioase, pot fi instalate amândouă, însă într-un spațiu redus trebuie făcut un compromis - unii doresc să amenajeze o baie cu duș, alții vor o baie cu cadă.

3.1. Idei de amenajare a băii cu duș

Cabinele de duș sunt preferate cu precădere în cazul unui stil minimalist sau modern de către persoanele foarte active, care au nevoie să se spele des și repede. În majoritatea cazurilor, dușurile sunt preferate în detrimentul căzilor atunci când spațiul disponibil e limitat, dar există și excepții în care această opțiune reprezintă o preferință.

Pentru a alege cabina de duș potrivită, este important să ții cont de forma, mărimea, materialul și modul de închidere a ușilor. În acest fel, vei reuși să faci o alegere avantajoasă și care, desigur, să se potrivească cu restul elementelor din baie.  

cabină de duș fainanță furtun
baie motiv alb chiuveta cabină de duș dulap
baie cabină de duș chiuveta

3.2. Idei de amenajare a băii cu cadă

Dacă spațiul îți permite și îți dorești să utilizezi baia pentru ritualuri de relaxare, atunci o cadă reprezintă cu siguranță alegerea ideală. Acordă atenție formei și dimensiunii pentru ca aceasta să se încadreze perfect și să nu genereze un dezechilibru vizual.

De asemenea, acordă atenție culorii. Deși, în general, căzile albe sunt mult mai populare, în ultimii ani există o cerere crescută și pentru nuanțe precum negru sau maro, care imită piatra sau lemnul. Ai în vedere aceste detalii și vezi ce ți s-ar potrivi cel mai bine.

baie mică dreptunghiulară cadă chiuvetă
baie cadă alba ferestre mari
baie mică cadă oglindă rotundă

4. Amenajarea băii în funcție de locuință

Tipul de locuință joacă și el un rol important în procesul de amenajare al băii - contează dacă locuiești la casă sau la bloc într-un apartament. De obicei, băile de apartament sunt mult mai mici, iar amplasarea tuturor elementelor dorite poate fi o provocare, în  special dacă îți dorești o cadă de dimensiuni mai mari. În schimb, în cazul unei case ai mai multe opțiuni pentru că ai mai mult spațiu la dispoziție.

4.1. Amenajare baie de apartament

Compartimentarea apartamentului joacă un rol important în acest tip de baie. Întrucât planul arhitectural este impus la nivelul întregului bloc pentru o racordare adecvată la sistemul de alimentare cu apă, nu prea poți face multe modificări în ceea ce privește amplasarea obiectelor sanitare.

Pentru a crea totuși o imagine de ansamblu unitară, trebuie să ai în vedere respectarea stilului de amenajare abordat în toată locuința și să faci alegeri în consecință. Dacă există două băi în apartament, e de preferat ca acestea să fie asemănătoare și să te joci doar cu decorul după bunul plac.

baie mansardă chiuvete cabină dde duș

4.2. Amenajare baie la casă

O baie la casă te conduce instant cu gândul la o încăpere spațioasă cu o cadă mare și multe spații de depozitare, astfel încât să ai la îndemână tot ceea ce ai nevoie pentru ritualurile tale de îngrijire și relaxare. Așadar, dacă te numeri printre norocoșii care dețin o baie spațioasă, ai libertatea de a o amenaja fără a face compromisuri.

Pentru a da viață unei încăperi primitoare care te invită la relaxare, caută să ții cont de stilul de amenajare din restul casei și să-ți îndeplinești toate dorințele cu bun gust. Pentru un aspect vizual plăcut e nevoie de un echilibru între toate elementele din baie și paleta de culori folosită.

baie cadă elemente de iluminat motiv alb negru
baie cada dreptunghiulară oglindă dreptunghiulară chiuvetă
baie chiuvete oglinzi rotunde dulapuri
baie motiv abstract chiuvetă oglindă
baie cadă chiuvetă cabină de duș motiv inchis
baie oglindă mare chiuvete cadă cabină de duș

În concluzie, amenajarea unei băi reprezintă un proces care necesită răbdare și atenție la detalii pentru ca rezultatul final să fie unul reușit. Ținând cont de toate aspectele menționate anterior, dar și de preferințele personale, cu siguranță vei reuși să amenajezi baia visurilor tale, indiferent de spațiul sau de bugetul de care dispui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇