Alimente recomandate și interzise în dieta pisicii

Alimente recomandate și interzise în dieta pisicii

De fiecare dată când mănânci ceva, pisica ta va fi curioasă și dornică să guste din porția pe care o servești. Însă, oricât de pofticioasă ar fi pisica ta, trebuie să ții cont că anumite alimente nu sunt sănătoase pentru ea, așa că ar trebui să îi stabilești o dietă echilibrată, care poate să includă următoarele produse:

Ce alimente îi poți oferi pisicii tale

Pisicile au nevoie de o alimentație bogată în proteine, iar cea mai importantă sursă este carnea, care le ajută să își mențină organismul sănătos. Însă, pe lângă carne îi poți oferi pisicii tale și câteva gustări pe bază de legume, care o pot ajuta la diverse probleme digestive. Spre exemplu, îi poți amesteca alături de carne și bucățele fierte de dovlecel, morcov sau fasole verde, dar și castravete crud sau mazăre.

ADVERTISING

Totodată, poți pregăti și gustări care să cuprindă cereale, cum ar fi porumb gătit sau bulgărași de mămăligă, ovăz gătit, orez brun sau couscous gătit.

Majoritatea pisicilor nu tolerează gustul dulce, însă, există și feline cărora le place, așa că îi poți oferi pisicii tale diverse recompense din fructe. Îi poți pregăti cubulețe de banană, afine, mere decojite sau pepene verde fără sâmburi.

Însă, cel mai bine ar fi să îi oferi pisicii tale hrană specială, la recomandarea medicului veterinar. Astfel, vei știi cum să alegi un sortiment potrivit, care să cuprindă toți nutrienții necesari pentru o bună dezvoltare, cum ar fi hrana de la brandul Royal Canin pentru pisici.

ADVERTISING

Ce alimente sunt interzise pisicilor

Deși felinele sunt destul de curioase și pofticioase, ar trebui să fii extrem de atent cu alimentația lor. Ar fi indicat să eviți să îi oferi pisicii tale anumite alimente pe care le consumi de obicei, chiar dacă aceasta va încerca să te convingă să împarți porția cu ea. Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să eviți să le oferi pisicii tale!

Laptele 

Deși pisicile iubesc laptele, acesta nu este sănătos pentru sistemul lor digestiv. Studiile au demonstrat că pisicile sunt, de fapt, intolerante la lactoză, iar din această cauză, acestea se pot confrunta cu stări de diaree, vomă sau alte probleme digestive. Același lucru este valabil și în cazul produselor lactate, așa că ar fi indicat să ții departe brânza, smântâna sau cașcavalul.

ADVERTISING

Ouăle crude

Consumul de ouă crude le poate provoca pisicilor intoxicație alimentară. În plus, albușul crud conține o proteină care poate cauza căderea părului și poate afecta sănătatea pielii. Tocmai de aceea este indicat să îi oferi pisicii tale doar bucăți de ou fiert.

Carnea crudă

Atunci când gătești, nu încerca să îi oferi pisicii tale carne crudă, deoarece aceasta conține bacterii periculoase. De asemenea, și grăsimea este inclusă pe lista alimentelor interzise, deoarece poate cauza pancreatită.

Și peștele crud poate fi un aliment periculos pentru pisici, pentru că acesta are în compoziția sa o enzimă care poate cauza probleme neurologice, cum ar fi convulsii sau chiar comă.

Dulciuri

Atunci când mănânci o prăjitură cu ciocolată ar trebui să ai grija ca pisica ta să nu ajungă ușor la ea. Dulciurile și mai ales ciocolata pot provoca intoxicații grave, stări de vomă și diaree. Iar din aceeași categorie fac parte și bomboanele, stafidele, semințele sau nuca de cocos. De asemenea, și cafeina, care este prezentă în anumite dulciuri, poate fi fatală.

Mâncarea pentru câini

Dacă ai acasă și un câine și o pisică, nu încerca să combini mâncarea celor două animale. Hrana pentru câini nu este indicată pisicilor, deoarece nu conține nutrienții necesari, de care are nevoie organismul unei feline.

Atunci când stabilești dieta pentru pisica ta, încearcă să ții cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, astfel încât să eviți alimentele care ar putea fi periculoase pentru aceasta. De asemenea, ar fi indicat să discuți cu medicul veterinar, astfel încât să creezi o dietă cât mai echilibrată, bogată în proteine.