Alex Sipiagin, trompetistul de talie internațională, va cânta cu Big Band-ul Radio România

Alex Sipiagin, trompetistul de talie internațională, va cânta cu Big Band-ul Radio România

Trompetistul de talie internațională Alex Sipiagin – ale cărui albume au fost nominalizate sau au câștigat premii Grammy – este invitat special într-un concert extraordinar de jazz prezentat joi, 9 februarie 2023, ora 19.00, împreună cu Big Band-ul Radio România. Cel mai nou album al său – „Mel’s Vision” – a fost lansat în urmă cu doar câteva zile (26 ianuarie 2023).

Intitulat Wind Dance (Dansul Vântului), evenimentul dirijat de Simona Strungaru va fi însoțit și de un concept vizual inedit semnat de Ioana Halunga: video mapping (proiecții) realizate pe orga Sălii Radio. Concertul pe care Alex Sipiagin îl va susține alături de Big Band-ul Radio va încheia o intensă perioadă de înregistrări pentru materialul primului album înregistrat de ansamblul Radio România cu muzica originală a lui Sipiagin.

ADVERTISING

Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul Misha Tsiganov, contrabasistul Makar Novikov și pe bateristul Sasha Machin.

Alex Sipiagin este un trompetist virtuoz și unul dintre cei mai creativi muzicieni ai scenei jazzului contemporan. Născut în Rusia și stabilit la New York în 1990 - după câștigarea Concursului Internațional Louis Armstrong (sponsorizat de Institutul Thelonius Monk în Washington DC) – Alex Sipiagin a colaborat cu artiști precum Michael Brecker, Chris Potter, Eric Clapton și orchestrele Gil Evans, George Gruntz,  Mingus Big Band, Thelonious Monk Big Band, Dave Holland Big Band etc. 

ADVERTISING

A înregistrat peste 15 albume ca solist și a participat ca invitat la numeroase proiecte conduse de cei mai importanți muzicieni ai scenei mondiale de jazz. Colaborările sale au fost încununate cu numeroase premii, inclusiv un Grammy.

Festivaluri din întreaga lume l-au avut ca invitat pe Alex Sipiagin, unde a concertat alături de nume sonore ale jazz-ului. După 30 de ani petrecuți în New York, s-a stabilit în Italia. Împreună cu grupul său a realizat numeroase turnee mondiale.

În 2003, a înregistrat cu Quindectet-ul lui Michael Brecker și a realizat un turneu cu Sextetul Michael Brecker. A colaborat, de asemenea, cu Eric Clapton, DrJohn, Aaron Neville, Elvis Costello, Michael Franks, Dave Sanborn, Deborah Cox, Gonzalo Rubalcaba sau cu legendarul producător Phil Ramone. 

ADVERTISING

Alex Sipiagin a înregistrat 15 albume solo pentru prestigioasa casă de discuri „CrissCrossJazz”, inclusiv un album cu compoziții și aranjamente proprii – „Balance 38-58” - pentru care a colaborat cu muzicieni notabili precum Eric Harland, David Binney, Adam Rogers și Matt Brewer. 

La finalul anului 2020, a înregistrat un nou album solo intitulat „Upstream”, pentru casa de discuri Positone Label. Acest album reunește compoziții proprii, compoziții ale membrilor trupei sale - Art Hirahara, Boris Kozlov, Rudy Royston - și standarde de jazz de la Charles Mingus, Wayne Shorter și Mulgrew Miller. 

Alex Sipiagin este apreciat și ca profesor universitar: predă la New York University (NYU) și susține cursuri la Conservatorul din Amsterdam (Olanda) sau la Academia de Muzică din Basel (Elveția).

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.


Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.