Dacă gătitul este una dintre pasiunile tale, mai mult ca sigur ești deja familiarizat cu marinata, una dintre cele mai eficiente metode de pregătire a cărnii, pentru o textură fină și arome irezistibile. Marinarea cărnii poate dura de la câteva ore până la o noapte întreagă și poate fi preparată în cele mai delicioase moduri, cu ingrediente de tot soiul, menite să aducă un plus de savoare preparatului din carne final.
Și cum suntem în plin sezon al sărbătorilor, în care carnea de porc este vedeta farfuriilor la mesele festive, ne dorim să prepari și tu o marinată pentru carnea de porc ca la carte, în așa fel încât să surprinzi toți pofticioșii din jurul mesei cu talentele tale culinare. În acest sens, am adunat în articolul următor câteva sfaturi utile de care să ții cont pentru a marina carnea de porc într-un mod savuros. Iată ce ai de făcut!
Ține cont de ingredientele cheie ale unei marinade
Rolul marinării nu este doar acela de a condimenta și de a frăgezi carnea de porc, ci și acela de a o hidrata corespunzător. Procesul de marinare este foarte important, căci în momentul în care carnea este supusă tratării termice, se poate usca. De asemenea, importante sunt ingredientele cheie ale marinatei:
- Uleiul, care are rolul de a hidrata carnea;
- Acidul, cu rolul de frăgezire a cărnii;
- Condimentele și ierburile aromatice, cu rolul de redare a unor arome intense.
Măsoară cu atenție cantitatea de lichid
Chiar dacă la prima vedere marinarea cărnii de porc pare simplă, pentru a obține textura și aromele perfecte este nevoie să ții cont de o serie de etape importante, iar cantitatea de lichid este cu siguranța una din ele. Lichidul, adică zeama de lămâie, vinul, oțetul sau orice alte lichide dorești să folosești pentru marinată, trebuie să acopere complet carnea din recipientul în care o pui la marinat. Nu este recomandat nici lichidul în exces, pentru că astfel vei obține o carne mult prea moale.
Nu uita de buzunarele pentru usturoi
Usturoiul va fi întotdeauna unul dintre ingredientele care vor oferi o savoare aparte preparatelor din carne. Așadar, după ce ai ales bucata de carne de porc pe care vrei să o marinezi, ideal ar fi să o crestezi și să-i faci buzunare, pe care să le umpli apoi cu usturoi tăiat mărunt. Poți alege chiar să pisezi usturoiul, pentru o aromă mai intensă a fripturii de porc.
Unge întotdeauna carnea cu ulei
Înainte de a introduce carnea de porc în lichidul pentru marinată este important să o ungi cu ulei. Pe lângă faptul că această etapă va ajuta la hidratarea cărnii, aceasta va căpăta ulterior și o crustă aurie, apetisantă, în momentul în care este gătită.
Folosește condimente din belșug
Condimentele au și ele un rol important în marinarea cărnii de porc. Astfel, în lichidul în care ai scufundat carnea, adaugă un amestec intens de condimente, precum rozmarin, oregano, salvie, cimbru, chimen sau ierburi proaspete aromatice. Chiar și aromele de ceapă și usturoi sunt perfecte în această combinație, așa că poți opta și pentru pudră de ceapă sau usturoi.
Lasă suficient carnea de porc la marinat
Desigur, carnea de porc poate fi marinată și pentru 30 de minute sau două ore, însă dacă dorești să obții o friptură cu adevărat apetisantă și savuroasă, te sfătuim să lași carnea la marinat pentru 24 de ore sau măcar peste noapte, în așa fel încât toate aromele din vas să se întrepătrundă.
Nu folosi vase din aluminiu atunci când marinezi carnea
În general, citricele și zeama de lămâie au tendința de a interacționa cu aluminiul, iar rezultatul va fi un gust neplăcut. Prin urmare, îți recomandăm să folosești recipiente din sticlă, ceramică sau plastic pentru marinarea cărnii de porc.
Sperăm ca sfaturile noastre de marinare să te ajute să prepari cele mai delicioase fripturi din carne de porc, fie că vorbim despre ceafă de porc, coaste, pulpă sau cotlet. Suntem siguri că toți cei prezenți la mesele de sărbătoare se vor înfrupta cu poftă din preparatele cu carne de porc!