5 sfaturi pentru alegerea celor mai bune corpuri de iluminat pentru dormitor

5 sfaturi pentru alegerea celor mai bune corpuri de iluminat pentru dormitor

Dormitoarele noastre ar trebui să fie sanctuarele noastre, refugiile noastre, locurile în care prioritizăm odihna mai presus de orice altceva. Dar ele sunt, de asemenea, locul în care citim, facem rebusuri înainte de culcare, ne îmbrăcăm, facem bagajele și poate ne machiem puțin.

Toate aceste sarcini au nevoie de diferite tipuri de iluminat pentru a evita frustrarea, greșelile sau insomnia. Studiile arată că trebuie să acordăm o atenție deosebită iluminatului din dormitor, deoarece acesta ne afectează în mare măsură tiparele de somn.

Din fericire, experții în iluminat s-au gândit cum să rezolve aceste probleme. Iată câteva dintre sfaturile lor pentru a proiecta cea mai bună iluminare pentru dormitorul dumneavoastră.

Descrieți nevoile de iluminare a dormitorului

Luați în considerare funcția atunci când abordați idea de corpuri de iluminat pentru dormitor.

ADVERTISING

Aveți nevoie de iluminat de sarcină pentru biroul dumneavoastră? Poate iluminat de vanitate pentru machiaj? O lumină de accent deasupra zonei de dressing? Este întotdeauna necesar să stratificați corpuri de iluminat în funcție de funcționalitatea spațiului dvs.

Nu uitați să vă stabiliți prioritățile - dormitorul dvs. nu ar trebui să fie dezorganizat. Cele mai bune idei de iluminat pentru dormitor ar trebui să înceapă întotdeauna cu confortul și relaxarea în minte.

Lumină în straturi

Când vine vorba de iluminatul dormitorului, este important să vă stratificați luminile. Ar trebui să aveți o sursă principală, cum ar fi o lumină de deasupra capului, și apoi o iluminare de accent în întreaga cameră, acolo unde considerați că este potrivit.

De exemplu, amplasați corpuri de iluminat de accent la noptieră, astfel încât să nu fie nevoie să vă ridicați din pat pentru a stinge luminile. Unii oameni renunță la lămpile de pe noptieră pentru aplice de perete sau chiar pentru mici lămpi suspendate pentru un aspect industrial. De asemenea, ar trebui să aveți iluminat de lucru la orice birou sau lavoar din dormitor.

ADVERTISING

Observați direcția în care curge lumina. Experții sugerează luminile ascendente, care ar putea include lămpi sau aplice, amestecate cu lumina descendentă departe de ochii noștri. Aceasta din urmă ar putea fi cutii încastrate în perimetru, plafoniere, aplice sau toate cele de mai sus.

Luați în considerare temperatura

Temperatura caldă sau neutră a luminii albe creează un dormitor liniștitor, dar funcțional. În plus, toate luminile ar trebui să aibă aceeași temperatură sau una similară pentru a evita ciocnirile. Experții recomandă o temperatură de culoare între 2.700 și 3.000K, intervalul asociat adesea cu becurile cu incandescență.

Aceștia recomandă becuri cu lumină mai caldă sau mai moale, deoarece temperaturile mai reci pot fi citite ca lumina zilei sau pot da senzația de rece sau clinic. În ceea ce privește LED-urile, cum ar fi lustre LED pentru living sau dormitoare, aveți grijă la ambalaj. Unele vin acum cu opțiuni de reglare a temperaturii.

ADVERTISING

Și nu uitați: nu este sigur să modificați luminile. Nu îndulciți sau schimbați culoarea unor corpuri de iluminat prin învelirea cu o țesătură peste abajur. Acesta este un pericol de incendiu. Folosiți în schimb becuri cu lumină mai slabă în lămpile dvs. 

Luați în considerare lumina principală

În primul rând: Aveți lumini încastrate sau iluminat pe șine? Doriți lumină ambientală? Dacă da, este posibil să aveți nevoie de mai puțină energie de la lumina principală de tavan și să optați pentru ceva mai decorativ. Dacă plafoniera principală este singura opțiune, doriți ceva care să arunce suficientă lumină în mai multe direcții.

În al doilea rând: Luați în considerare înălțimea tavanului. Înălțimile mai mici (2 metri sau mai puțin) vor avea probabil nevoie de un montaj încastrat, în timp ce la 2,5 metri sau mai sus se poate potrivi probabil un montaj semiîncastrat. Unele monturi semi-încastrate sunt orientate mai mult pe orizontală, înghesuindu-se într-o înălțime mai mică a tavanului. Plafoanele mai înalte sau boltite oferă cele mai multe opțiuni; candelabrele și alte lumini mai mari pot intra în joc.

În general, experții preferă monturile semiîncastrate pentru o lampă de tavan principală. Acestea se potrivesc la majoritatea înălțimilor de tavan, aruncă lumina în sus și în jos și creează o strălucire a tavanului.

Înainte de a avansa cu instalarea, luați în considerare ventilatoarele de tavan. Dacă optați pentru unul, acesta va afecta celelalte alegeri de iluminat. Unele ventilatoare au un sistem de iluminat atașat, ceea ce ar putea rezolva două probleme deodată.

Rezolvați problema iluminatului de pe noptieră

Lampa de noptieră este calul de bătaie al luminilor din dormitor. Este lumina pe care o aprindeți când vă pregătiți de culcare și când vă treziți dimineața. Este lumina pe care vă bazați atunci când vă treziți speriat în mijlocul nopții. De asemenea, probabil că este și lampa dvs. de lectură.

Lămpile de masă ar putea fi suficiente dacă aveți spațiu. Dacă lucrați cu un spațiu mic sau nu aveți noptiere, luați în considerare aplice. Acestea sunt disponibile de la cele cu fir la cele cu priză, statice sau cu brațe reglabile.

Renunțați la noptiere și la lămpile de masă și instalați aplice de perete de fiecare parte a patului. Există chiar și lămpi de perete plug-in prietenoase pentru chiriași, pentru viața în apartament. Nu numai că arată elegant, dar vă va economisi câțiva metri de spațiu prețios în dormitor.