4 sfaturi simple pentru a face o cafea mai bună acasă

4 sfaturi simple pentru a face o cafea mai bună acasă

Să obțineți maximum din cafeaua dumneavoastră poate părea o sarcină dificilă. S-ar putea să constatați că uneori obțineți o ceașcă de cafea delicioasă, dar alteori rămâneți cu întrebarea ce a mers prost. Din fericire, suntem aici pentru a vă prezenta câteva sfaturi simple care să vă ajute să obțineți maximum de la un aparat de cafea.

Măcinarea cafelei

Pentru a profita la maximum de boabele de cafea, cel mai bine este să le măcinați chiar înainte de a vă face o ceașcă de cafea. Fiind boabe întregi, cafeaua dumneavoastră are o suprafață mult mai mică – ceea ce face mai ușor să rămână proaspătă. Măcinăm cafeaua pentru ca apa să poată extrage mult mai ușor uleiurile din boabe, dar, în acest fel, cafeaua măcinată își eliberează aromele și cafeaua începe să se deterioreze.

Gândiți-vă la o salată de fructe - fructele proaspete într-un bol vor sta destul de bine pe tejghea timp de o săptămână. Odată ce fructele sunt tăiate într-o salată de fructe, însă, veți vedea că prospețimea și crocantul bucăților de fructe dispar. Același lucru se întâmplă și cu cafeaua!

ADVERTISING

Dacă în prezent cumpărați cafea măcinată, simpla achiziționare a unei râșnițe va îmbunătăți rapid calitatea ceștii dumneavoastră de dimineață. Dacă acest lucru nu este în prezent o opțiune - luați în considerare cumpărarea unei cantități de cafea pre-măcinată suficientă pentru a vă asigura câteva săptămâni.

Dozare

După ce v-ați măcinat cafeaua, următorul lucru de care trebuie să țineți cont este doza. Doza se referă la cantitatea de cafea pe care o puneți într-un aparat de cafea, prin care apa va trece apoi pentru a crea doza de espresso. Cheia pentru a obține o cafea bună în mod constant este să vă păstrați metoda cât mai consistentă posibil. Într-o cafenea, acest lucru înseamnă că se cântărește doza pentru a se asigura că au aceeași doză la fiecare priză, cu o precizie de ±0,1 g.

Dacă nu vă puteți cântări doza înainte de a extrage cafeaua, următorul lucru cel mai bun este să dozați cu aceeași rutină de fiecare dată. Acest lucru ar putea însemna să puneți în funcțiune mașina de măcinat pentru o perioadă similară de timp de fiecare dată când vă faceți cafeaua sau să umpleți un aparat de cafea cu același număr de linguri de cafea de fiecare dată. Orice lucru pe care îl faceți pentru a vă asigura că folosiți aceeași cantitate de cafea vă va ajuta să îmbunătățiți consistența extracției și, prin urmare, a ceștii de cafea.

ADVERTISING

Distribuția și tasarea

Înainte de a bloca portafiltrul într-un aparat de cafea și de a prepara doza de espresso, trebuie să ne pregătim doza astfel încât apa să curgă prin ea cât mai uniform posibil. În primul rând, trebuie să distribuim cafeaua - ceea ce înseamnă, în principiu, să nivelăm cafeaua și să încercăm să menținem uniformă și densitatea cafelei din portafiltrul de cafea. Râșnițele noastre aruncă cafeaua în mod egal în mijlocul portafiltrului. Pe măsură ce coșul portafiltrului se umple, cafeaua măcinată se împrăștie încet pe tot coșul. Cu o simplă atingere a portafiltrului pe mână, putem uniformiza și mai mult zațul de cafea.

În cele din urmă, înainte de a introduce portafiltrul în aparat, tasați cafeaua. Cel mai important aspect al tasării este finisarea cu o tasare bine nivelată. În ceea ce privește presiunea de tasare, doriți să apăsați pe zaț până când simțiți rezistență la împingerea mai departe. O apăsare mai puternică de atât nu va avea un efect prea mare asupra extracției, dar o presiune mai mică decât aceasta va face ca apa să găsească un canal, ceea ce va cauza o extracție neuniformă.

ADVERTISING

Dacă vă asigurați că doza de cafea este distribuită în mod egal, va fi mult mai ușor să tasați frumos și drept. În afară de aceasta, așezați ușor tamperul pe cafeaua netamponată, aliniați tamponul cu părțile laterale ale portafiltrului și începeți să apăsați ușor. Pe măsură ce faceți acest lucru, asigurați-vă că mențineți o presiune uniformă pe tamper, astfel încât să nu alunecați și să împingeți mai mult într-o parte decât în cealaltă.

Extragerea shot-ului

Următorul pas pentru a vă îmbunătăți ceașca de cafea este să urmăriți cum se extrage cafeaua și să înțelegeți cum să ajustați echipamentul de cafea dacă extracția nu merge conform planului. Pe măsură ce începeți să extrageți, ar trebui să observați că durează aproximativ 6 sau cam așa ceva secunde înainte de a vedea că espresso începe să curgă din gura de scurgere. Acest lucru se datorează faptului că, în acest timp, pompa împinge apa prin pucul uscat. Odată ce pucul a fost saturat, este mai ușor pentru mai multă apă să curgă prin el și ar trebui să observați că cafeaua curge mai repede pe măsură ce extracția avansează.

Următorul lucru pe care ar trebui să îl urmăriți este ca cafeaua să curgă uniform prin ambele guri de scurgere. Extracția ar trebui să înceapă cu o culoare maro intensă și bogată, dar se va lumina pe parcursul extracției. Extracția ar trebui să se încheie în momentul în care lichidul pare să semene cu apa decolorată - deoarece acest lucru arată că cafeaua a fost extrasă din zaț și că nu faceți decât să treceți mai multă apă printr-un puc de cafea care nu mai are nimic de dat.