Vasile Stângă analizează parcursul României la Campionatul European de handbal feminin

Vasile Stângă analizează parcursul României la Campionatul European de handbal feminin

Vasile Stângă, dublu medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice cu echipa naţională de handbal a României, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, comentând locul 12 ocupat de prima reprezentativă feminină la Campionatul European, că un rezultat mai slab nu putea obţine şi că „bomboana pe colivă” ar fi ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Mai rău de atât nu se putea. A fost cea mai slabă prestaţie a echipei României la un turneu de nivelul ăsta. Asta cu toate că s-a tras un semnal de alarmă mai demult că naţionala de fete o ia pe urma naţionalei masculine. Dar uite că nu s-a ţinut cont, iar acum urmările sunt acestea. Bomboana pe colivă ar fi să nu ne mai calificăm nici la Jocurile Olimpice. Dacă jucăm la turneul preolimpic din martie aşa cum am jucat la Europenele astea nu avem nicio şansă de calificare. Părerea mea personală e că ar trebui făcută o analiză rapidă şi serioasă cu toţi factorii de care depinde handbalul feminin, cu toţi antrenorii de ligă naţională. Şi să se ia anumite măsuri, să se facă din nou o selecţie, iar obiectivul principal să fie acest turneu preolimpic pentru că dacă nu ne calificăm la Tokyo va fi un dezastru total”, a spus fostul handbalist.

ADVERTISING

Stângă este de părere că echipa naţională feminină trebuie să înveţe să joace şi fără Cristina Neagu. "Uite că vine un moment în care şi Cristina Neagu a ajuns la o oboseală, la o saturaţie şi nu mai dă randamentul din ultimii ani. Deci şi aici ar trebui gândită o strategie… să vedem cum facem ca echipa naţională să joace şi fără Cristina Neagu. Cu toate că ea ar putea să ne mai ajute câţiva ani buni. Dar tot timpul a existat presiune pe Cristina şi pe naţională. Însă Cristina a suportat această presiune când era în putere, când era în vână, cum se spune. Acum s-a observat şi la ea o lipsă de pregătire, o oboseală, o frică de accidentări. Iar cu toate astea la un loc randamentul ei nu mai e cel cu care ne-a obişnuit", a explicat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă demiterea selecţionerului Bogdan Burcea ar fi utilă pentru redresarea primei reprezentative, Vasile Stângă a răspuns: "Asta trebuie să hotărască ei, cei de la handbal feminin. Ghinionul lui Burcea este că l-a criticat foarte rău pe (Tomas) Ryde când a obţinut acel loc 12 (la CM 2019) … şi uite acum i s-a întors. De aia nu e bine să-l critici pe unul, că apoi te loveşti şi tu de acelaşi lucru. Iar acum o să-l critice alţii pe el. Probabil cei responsabili, cei din Comisia Tehnică de handbal feminin, ar trebui să gândească bine cine să fie antrenor la echipa naţională. Eu nu pot să spun că Burcea e bun sau nu e bun. Poate într-un fel se poate spune că a fost prima lui competiţie mare ca selecţioner, a fost şi situaţia asta nenorocită cu acest COVID, neavând nici pregătire cum trebuie, nici meciuri amicale… toate adunându-se s-a ajuns de am ieşit cum am ieşit de la Europene. Deci cei responsabili trebuie să decidă dacă merită sau nu să mai rămână Burcea".

ADVERTISING

Echipa naţională României a fost învinsă de echipa Olandei cu 35-24 (16-12), marţi, la Kolding, în ultimul său meci din Grupa principală II a Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2020 din Danemarca.

Prima reprezentativă a încheiat turneul pe locul 12, cu o singură victorie, în prima fază a grupelor, şi cinci eşecuri (trei în grupa principală), aceasta fiind cea mai slabă clasare a sa la un Campionat European în 13 participări.

Rezultatele înregistrate de România la EURO 2020 sunt următoarele: 19-22 cu Germania, 28-24 cu Polonia, 20-28 cu Norvegia (în Grupa D), 20-25 cu Croaţia, 24-26 cu Ungaria şi 24-35 cu Olanda.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇