Un sportiv a fost suspendat timp de 4 ani

Marocanul El Mahjoub Dazza, câştigător în 2019 al maratoanelor de la Praga şi Fukuoka, a fost suspendat timp de patru ani de către Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU) din cauza anomaliilor din paşaportul său biologic, a anunţat vineri organismul responsabil de lupta împotriva dopajului, scrie AFP.

Marocanul de 29 de ani a fost verificat înaintea victoriei sale de la Praga, pe 9 mai 2019, când a fost cronometrat cu timpul de 2h 5:58. Încă şapte controale au fost efectuate până pe 4 noiembrie, cu o lună înaintea noii sale victorii în Japonia, la Fukuoka, pe 1 decembrie, când a încheiat în 2h 7:10.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

”Din cronologia evenimentelor rezultă că variaţiile valorilor PBA (paşaport biologic) fac parte dintr-un scenariu de dopaj”, a concluzionat AIU.

Experţii AIU au indicat că ”anomaliile descrise (…) se datorează manipulării sângelui, mai exact creşterii artificiale a masei globulelor roşii, lucru care s-a întâmplat în primăvara anului 2019”.

Suspendarea de patru ani a lui Dazza a intrat în vigoare la 10 ianuarie 2020, începutul suspendării sale provizorii, el având la dispoziţie 30 de zile pentru a face apel la TAS.