Tipuri de pantofi sport și avantajele fiecărei perechi

Tipuri de pantofi sport și avantajele fiecărei perechi

Nu îți poți imagina o lume fără pantofi? Dulapul tău e doldora de perechi diverse așteaptă nerăbdătore să le porți pe toate, iar, când ocazia se ivește, îți scoți la înaintare cele mai șic și confortabile modele? Însă ce știm noi, de fapt, despre aceste articole vestimentare?

Istoria pantofilor începe cu mult înaintea erei noastre, cea mai veche pereche descoperită datând încă de dinainte Epocii Bronzului. Descoperite pe actualul teritoriu al Statelor Unite, aceste sandale din coajă de salvie există din anii 7000 sau 8000 înaintea erei noastre. Alte descoperiri importante de încălțăminte sunt cele din piei de vacă și de urs brun de pe teritoriile Armeniei și Austriei. Sigur, asta nu înseamnă că acestea sunt primele încălțări ale omenirii. Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că au existat și alte forme de încălțăminte cu mult înainte de cele descoperite în zilele noastre, însă majoritatea erau confecționate din materiale perisabile, astfel că nu au făcut față trecerii ireversibile a timpului.

ADVERTISING

Pe parcursul timpului, majoritatea civilizațiilor au avut atitudini diferite față de pantofi: grecii antici erau de părere că aceștia sunt inestetici și inutili, iar egiptenii purtau o variantă a papucilor din ziua de astăzi doar pentru etalarea statutului social. Romanii au fost cei care au considerat acoperirea picioarelor o necesitate pentru viața într-o lume civilizată. Pe perioada Evului Mediu, pantofii au suferit o multitudine de transformări, atât pe plan estetic, cât și pe plan al confecționăriiacestora. Pe lângă evoluția acestei industrii, și pe plan social pantofii au trecut prin schimbări notabile: începând cu secolul al XV-lea, atât bărbații, cât și femeile purtau încălțăminte, iar încălțările cu toc, iubite de femeile din ziua de astăzi, erau exclusiv purtate de bărbați pe vremea lui Ludovic al XIV-lea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pantofii din zilele noastre au trecut prin numeroase modificări, iar ceea ce purtăm astăzi este o dovadă a evoluției modei și utilității pe parcursul secolelor. Există o gamă largă de încălțări, de ordinul zecilor chiar, care se folosesc pentru diferite activități, de la mers la sporturi extreme și dans.

Încălțămintea sport se bucură de o varietate de modele, fiind probabil cea mai amplă categorie, datorită mulțimii de sporturi și contexte sportive în care pantofii sunt necesari pentru o desfășurare cât mai bună și mai în siguranță a activității. Iată câteva tipuri populare de pantofi sport și beneficiile pe care acestea le aduc fiecărei utilizări:

ADVERTISING

Pantofii de alergat

Atleții profesioniști optează pentru incaltaminte alergare, deoarece căptușeala acestora atenuează șocul asupra picioarelor atunci când ating pământul. Acest tip de pantofi protejează partea din față și din spate a piciorului, astfel că riscurile de tendinită, fracturi sau de dureri provocate de atelele tibiale sunt semnificativ scăzute.

Încălțămintea pentru ciclism

Dacă practici ciclism de plăcere și îți dorești o pereche de încălțări pe care să o folosești și pentru mers recreațional, atunci poți opta pentru pantofii ciclism cu talpă flexibilă și crampoane scufundate, perfecți pentru dublă utilizare. Cicliștii profesioniști se orientează, în schimb, pentru încălțămintea cu talpă rigidă pentru o mai bună pedalare. Pentru bicicletele de interior sunt recomandate tipurile de pantofi ce se bucură de încadrarea între cele două modele menționate mai sus.

Încălțămintea pentru mers

Dacă te bucură frumusețea și beneficiile mersului pe jos, află că există un tip special de pantofi care absorb șocul suportat de picior și facilitează transmiterea greutății din călcâi în degete. O astfel de pereche de încălțări reduce disconfortul și sensibilitatea pe care piciorul tău le-ar putea suferi pe perioade lungi de mers pe jos.

Bocancii pentru cățărat

Bocancii sau pantofii pentru drumeții sunt concepuți să aibă o talpă cauciucată antialunecare și materialul de așa natură încât să fie impermeabili și termici. Astfel, te vei simți confortabil în drumețiile pe care le faci și vei avea aderență mai bună pe drumurile accidentate, în așa fel încât să te bucuri de o experiență plăcută în mijlocul naturii și să eviți incidentele nefericite.

Alegerea unei perechi de pantofi special concepuți pentru sportul pe care îl practici nu numai că îți va îmbunătăți performanța, însă te va și feri de accidentări și de leziuni care ți-ar putea dăuna pe termen lung.