Schimbare importantă pregătită pentru Campionatul Mondial din 2026

Schimbare importantă pregătită pentru Campionatul Mondial din 2026

Președintele FIFA Gianni Infantino a oferit primele semnale în ceea ce privește o schimbare majoră a formatului Cupei Mondiale de peste 4 ani.

FIFA pare să se fi răzgândit în ceea ce privește formatul CM 2026 găzduit de 3 țări, SUA, Mexic și Canada, prima Cupă Mondială unde vom avea la start 48 de națiuni.

Inițial, se hotărâse ca aceste țări să fie împărțite în 16 grupe de câte 3. Dar acum, în urma multiplelor discuții care au loc la meciurile din ultima fază a grupelor, discuții despre aranjarea unor partide pentru ca o națiune să prindă locul 1 sau 2 la final, așa cum s-a întâmplat de exemplu după Spania - Japonia, FIFA pare să își fi schimbat strategia.

ADVERTISING

Și anume, cele 48 de echipe ar urma să fie împărțite în 12 grupe de câte 4, rezultând 104 partide, cu 40 mai multe decât în varianta actuală. S-ar califica mai departe primele 2 din fiecare grupă, plus cele mai bune 8 locuri 3, după cum scrie Daily Mail.

De asemenea, ar fi mai fi ideea ca, dacă va rămâne sistemul de 16x3, ca în cazul unui rezultat de egalitate, să se mai dea un punct bonus formației care va câștiga o loterie a penaltiurilor, tocmai pentru a nu se încuraja egalurile de salon care ar avantaja o formație sau alta, în funcție de clasament.

ADVERTISING

Pentru ca acest nou format să se implementeze trebuie să aibă loc însă un vot în comitetul de conducere FIFA.

D.A.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!