Președintele FIFA spune că nu are "nimic de ascuns". Ce acuze i se aduc lui Gianni Infantino

Președintele FIFA spune că nu are "nimic de ascuns". Ce acuze i se aduc lui Gianni Infantino

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal, Gianni Infantino, vizat de o procedură penală în Elveţia, a dat asigurări, într-o scrisoare adresată federaţiilor membre, că nu are ”nimic de ascuns” şi a deplâns ”prejudiciul considerabil” cauzat lui şi organizaţiei mondiale, transmite AFP

În această scrisoare, expediată pe adresele celor 211 federaţii membre, Infantino doreşte să explice situaţie ”într-o manieră clară şi precisă, având în vedere rezonanţa mediatică pe care a suscitat-o decizia menţionată”.

ADVERTISING

Succesorul lui Sepp Blatter este vizat, începând din data de 30 iulie de o procedură penală în Elveţia, procurorul federal extraordinar apreciind că există ''elementele constitutive ale unui comportament inacceptabil în raport cu întâlnirea dintre procurorul general elveţian, Michael Lauber, preşedintele FIFA şi prim-procurorul cantonului Haut-Valais'', Rinaldo Arnold, amic din copilărie al lui Infantino.

Infracţiunile în acest caz sunt ''abuz de autoritate'', ''violarea secretului funcţiunii'' şi ''împiedicarea unei acţiuni penale''.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întâlnirile, pentru care nu există nicio dovadă scrisă, ''nu au fost în niciun caz secrete şi cu siguranţă nu ilegale'', a subliniat Infantino, care a acuzat că dezvăluirile recente au adus un ''prejudiciu considerabil'' FIFA şi lui însuşi, mai ales că ''aceste plângeri anonime nu au niciun fundament''.

Infantino consideră că nu există ''niciun element tangibil şi nicio bază faptică pentru a susţine această procedură penală, care a fost deschisă fără ca FIFA sau eu să fi fost consultaţi în prealabil pentru a furniza explicaţii'', asigurând, totodată, că nu are ''nimic de ascuns''.

ADVERTISING

Procedura poate justifica deschiderea unei anchete de către Comisia de Etică a FIFA; care are puterea de a suspenda provizoriu preşedintele instanţei, cum a făcut-o în 2015 cu Blatter.

De la anunţul deschiderii procedurii şi până la această scrisoare, Infantino nu a primit ''nicio informaţie'' din partea procurorului Stefan Keller şi nu a fost convocat pentru o audiere, a indicat David Zollinger, unul dintre avocaţii preşedintelui FIFA.

''Însă, presupun că va fi cât de curând'', a adăugat acesta.

Fost procuror, Zollinger a fost membru al Autorităţii de supraveghere a Ministerului public al Confederaţiei Elveţiene (AS-MPC) între 2011 şi 2016, organism care l-a supervizat pe procurorul Lauber, pus şi el în cauză, alături de Infantino.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇