Performanță notabilă reușită de FCSB

Performanță notabilă reușită de FCSB

FCSB este echipa cu cel mai bun procentaj pe teren propriu la meciurile disputate fără spectatori în Liga I după izbucnirea pandemiei de coronavirus, arată un studiu efectuat de Observatorul pentru fotbal (CIES).

Cu un procentaj de victorii de 66,7%, FCSB este urmată la distanţă considerabilă de Universitatea Craiova şi CFR Cluj, ambele cu un procentaj de 53,8%. De remarcat că aceste trei echipe sunt în acest moment pe podiumul Ligii I.

La capitolul procentajului de victorii în Liga I, de la locul 4 în jos sunt FC Viitorul şi Academica Clinceni, ambele cu 53,3%, FC Voluntari (46,7%), Chindia Târgovişte şi Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, ambele cu 42,9%, Politehnica Iaşi (35,7%), Gaz Metan Mediaş şi FC Hermannstadt, ambele cu 30,8%, Astra Giurgiu (25%), FC Botoşani (23,1%) şi Dinamo Bucureşti (15,4%).

ADVERTISING

Lipsa publicului afectează foarte diferit echipele. În ciuda închiderii stadioanelor în urma pandemiei, Atletico Madrid are cel mai ridicat procentaj al succeselor pe teren propriu în rândul echipelor din cele cinci mari campionate ale Europei: 13 din 15 incluzând meciul de duminică împotriva formaţiei Valencia (86,7%).

În eşantionul analizat, două echipe au câştigat toate meciurile de acasă în campionat după izbucnirea pandemiei: campioana Norvegiei Bodo/Glimt (15 victorii în tot atâtea partide) şi echipa scoţiană Glasgow Rangers, la care joacă Ianis Hagi (12).

ADVERTISING

La polul opus, zece echipe n-au obţinut nicio victorie pe teren propriu după 1 aprilie 2020. Printre ele este şi o formaţie din cele cinci mari campionate, gruparea franceză Dijon FCO: 5 egaluri şi 6 înfrângeri în ultimele 11 meciuri disputate cu porţile închise pe stadionul Gaston-Gerard.

În cele 66 de campionate din toată lumea luate în calcul, procentul victoriilor pe teren propriu a scăzut de la 45,1% în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 martie 2020 la 42,0% în perioada 1 aprilie 2020 - 18 ianuarie 2021.

ADVERTISING

În general, lipsa publicului a afectat deci echipele gazdă. Acestea rămân totuşi avantajate în măsura în care continuă să câştige de 1,32 ori mai multe meciuri decât formaţiile oaspete.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇