Max Verstappen este noul campion mondial în Formula 1 după cel mai dramatic final din istorie

Max Verstappen este noul campion mondial în Formula 1 după cel mai dramatic final din istorie

Tânărul pilot olandez Max Verstappen a devenit în premieră campion mondial în Formula 1, la doar 24 de ani, după o desfășurare dramatică de forțe, practic totul fiind decis în ultimul tur de pe circuitul Yas Marina de la Abu Dhabi.

Verstappen este campion mondial în premieră, iar Hamilton ratează șansa de a deveni cel mai titrat pilot din istoria Formula 1. El ar fi putut obține al optulea titlu din carieră, cu unul peste Michael Schumacher.

Începutul de cursă a fost unul nebun la Abu Dhabi, pe circuitul care avea să stabilească pentru a patra oară în istorie campionul mondial la Formula 1. Deși plecase din pole-position, olandezul Max Verstappen a avut un start de cursă complet ratat și imediat după luminile verzi de la semafor a pierdut primul loc în dauna marelui rival Lewis Hamilton.

ADVERTISING

După câteva viraje, Verstappen a încercat să-l depășească pe pilotul englez și cei doi s-au lovit. Hamilton a ieșit în afara pistei, și-a creat un avantaj vizibil și și-a reocupat fotoliul de lider foarte repede.

Comisarii de cursă au investigat această coliziune, dar nu au considerat că trebuie să îl penalizeze pe Hamilton și totul a continuat într-o presiune nebună.

În turul 12, Hamilton deja avea un avans lejer față de mai tânărul său rival pentru laurii de campion mondial, și anume de 5,7 secunde.

Emoții mari pentru Hamilton au fost în jurul turului 20, când Sergio Perez, colegul lui Verstappen de la Red Bull, a făcut o cursă tactică extrem de inteligentă, și în calitate de lider al cursei, după ce Hamilton a intrat la boxe, l-a șicanat exact cât trebuie pe englez, pentru ca Verstappen să refacă distanța mare pe care o avea, ajungând la 1,8, 1,5 chiar secunde în spatele pilotului britanic.

ADVERTISING

Verstappen a intrat și a doua oară la boxe, profitând și de un virtal safety car, la capătul unui incident în care a fost implicată mașina lui Russell. Era multă presiune pe Hamilton, care știa că nu poate rezista cu aceste pneuri încă 23 de tururi, fără să mai facă încă o vizită la boxe.

Lucru pe care l-a transmis și el prin comunicarea radio către mecanicii săi. În turul 45, cu 13 tururi înainte de final, distanța dintre el și olandez era de 13 secunde.

Momentul pivotal al istoriei acestui Campionat Mondial a fost accidentul pe care Nicholas Latifi l-a făcut cu cinci tururi înainte de final, accident care a dus la aducerea mașinii Safety Car pe pistă.

ADVERTISING

Era singura șansă viabilă pentru Verstappen de a se apropia, el fiind atunci la 11 secunde distanță de Hamilton.

Și o șansă de care Verstappen a profitat din plin. Însă cu multe controverse totuși. Pentru că trebuie spus că între Hamilton și Verstappen înainte de ivirea Safey Car-ului pe pistă erau mai multe mașini, mașini ale unor piloți întârziați.

Iar inițial șeful comisarilor de cursă, Michael Massie, a transmis că nu este voie ca aceste mașini să fie depășite până Safety Car-ul nu părăsește pista.

O decizie care totuși a fost schimbată cu un tur înainte de final, Verstappen a venit în spatele lui Hamilton, a venit steagul verde după ce Safety Car-ul a părăsit scena, iar olandezul a depășit exact când trebuia, pe porțiunea de pistă cu DRS și a castigat un titlu într-o manieră absolut uluitoare.

Singura mulțumire pentru Mercedes este faptul că echipa germană a triumfat măcar la constructori pentru al 8-lea an consecutiv: 2014, 2015, 2016 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021.

Carlos Sainz (Ferrari) a venit pe 3 în această cursă nebună din Emiratele Arabe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇