Magnus Carlsen şi-a păstrat titlul de campion mondial la șah

Magnus Carlsen şi-a păstrat titlul de campion mondial la șah

Norvegianul Magnus Carlsen şi-a păstrat titlul de campion mondial la şah, câştigând o a patra partidă împotriva challenger-ului său rus Ian Nepomniaci, vineri la Dubai, informează AFP.

Neînvins după primele unsprezece runde din cele paisprezece prevăzute, Carlsen nu mai poate fi ajuns de adversarul său. El cucereşte astfel pentru a cincea oară titlul de campion mondial pe care îl deţine fără întrerupere din 2013.

Numărul 1 mondial în clasamentul pe puncte, favorit al meciului, a pus capăt calvarului lui Nepomniaci, care a pierdut meciul de vineri după 49 de mutări şi trei ore şi 20 de minute.

ADVERTISING

După cinci remize în primele meciuri, norvegianul a deblocat situaţia câştigând cel mai lung meci disputat la un Campionat Mondial de şah, după 136 de mutări şi aproape opt ore de luptă.

El a profitat apoi fără milă de cadourile făcute de challenger-ul său, care a gafat de trei ori în rundele următoare.

Norvegianul de 31 de ani marchează şi mai mult istoria sportului său şi este la o singură lungime de recordul de victorii în Campionatul Mondial, stabilit de germanul Emanuel Lasker la începutul secolului XX.

ADVERTISING

Ruşii Gari Kasparov şi Anatoli Karpov au şi ei şase victorii în Campionatul Mondial, însă unele au fost obţinute când existau două circuite, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Magnus Carlsen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇