Rafael Nadal triumfă la Australian Open și devine cel mai titrat tenismen al tuturor timpurilor

Rafael Nadal triumfă la Australian Open și devine cel mai titrat tenismen al tuturor timpurilor

Rafael Nadal a câștigat marele trofeu de la Australian Open pentru a doua oară în carieră, ajungând la 21 de turnee de Mare Șlem și devenind de azi cel mai titrat tenismen al tuturor timpurilor, după ce a câștigat o finală de poveste în fața lui Daniil Medvedev, revenind de la 0-2 la seturi.

Marele campion spaniol s-a impus așadar în cinci manșe, scor 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5, după cinci ore și 24 de minute de joc.

Chiar dacă Nadal a început mai bine partida, părea mai în control cel puțin la startul acestei mari finale, totul s-a oprit la 2-2 în prima manșă, moment din care a început să facă atâtea greșeli, atâtea erori neforțate, de neînțeles poate pentru marele campion spaniol.

Medvedev s-a distanțat astfel ușor și a câștigat clar prima manșă cu 6-2, după doar 42 de minute.

Setul secund a fost însă o poveste fabuloasă și fără îndoială ceva ce putea fi elementul pivotal al acestei întâlniri. Nadal a avut break avans de două ori, a servit la 5-3 și a ratat o minge de set la 5-4. A avut apoi în tiebreak 5-3 plus serviciul, pentru a pierde incredibil patru puncte consecutiv..

E important de amintit că la 5-3 pentru Rafa, unul dintre suporterii aflați pe Rod Laver Arena a pătruns pe teren și s-a îndreptat către Medvedev, din fericire fiind oprit la timp totuși de către oamenii de ordine.

Setul cu numărul 3 a fost din nou unul de poveste, pe muchie de cuțit, cu un Nadal efectiv zbătându-se până la ultima picătură de sudoare și energie. Rafa nu renunță niciodată, toată lumea din circuit știe asta, iar Medvedev a simțit asta pe pielea lui, când a pierdut un break la 4-4, iar manșa s-a încheiat la 6-4, intrând lejer apoi în a patra oră de meci.

Nadal a reușit să rămână ancorat în meci, să reziste asalturilor lui Medvedev, să țină de orice minge și astfel să îi deblocheze toate armele rusului. A reușit să străpungă toată defensiva acestuia și astfel a venit și setul cu numărul 4, terminat cu același scor precum precedentul, 6-4.

În setul decisiv, Nadal a fost omul mai matur, mai lucid, culmea a stat mai bine fizic, deși merge pe 36 de ani, și e doar al doilea turneu după 6 luni, plus după infectarea cu noul coronavirus. La 5-4 a servit pentru meci, a clacat, însă la 6-5 nu a mai greșit.

ADVERTISING

Nadal câștigă al 21-lea trofeu de Mare Șlem, este cel mai bun din istorie la acest capitol, e doar al doilea din istorie care are de câte minim 2 ori fiecare trofeu de GS, pe lângă Djokovici evident.

Culmea este că Nadal nici măcar nu știa dacă va mai putea participa acum o lună, când era infectat cu Covid-19, iar acum oferă cea mai frumoasa lecție de tenis și de luptă poate din toate timpurile.

Desfășurarea întâlnirii:

FINAL DE MECI, NADAL TRIUMFĂ CU 7-5 ÎN DECISIV!!

16.07: 6-5 Nadal, încă un break făcut de iberic, este un carusel al emoțiilor demn de orice film de Oscar.

INFO: Se joacă de peste 5 ore și 15 minute.

16.02: INCREDIBIL! De la 5-4 și 30-0, Medvedev renaște și face 5-5, este de necrezut această desfășurare de forțe..

15.55: Medvedev își face serviciul cu ceva emoții, după 40-30, iar Nadal va servi imediat pentru meci!!

15.51: 5-3 Nadal, la un game distanță de a intra definitiv în istoria tenisului!!

15.45: Game la zero făcut de rusul Daniil, Nadal nu a părut că opune vreo rezistență. Mai trebuie să își facă doar două servicii!

RAFA NADAL ÎȘI CONSOLIDEAZĂ BREAKUL DUPĂ UN GAME UCIGĂTOR! Medvedev a avut 4 mingi de break, suntem acum la 5 ore de meci și pare că niciunul nu vrea să cedeze!!

INFO: E un game care durează de peste 10 minute, un game de mare importanță, esențial..

INFO: Suntem la 4 ore și 45 de minute de joc!

15.27: BREAK MINUNAT REALIZAT DE NADAL, ESTE ULUITOR CE CROS A GĂSIT ÎN ACEST ULTIM SCHIMB. Rafa mai are doar trei puncte până la marea victorie!!

15.23: Dar face și Rafa un game alb și parcă amândoi sunt mai siguri pe propriile servicii în acest decisiv.

15.18: Medvedev face un game alb simplu, se duce la 2-1.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

15.16: 1-1, Medvedev greșește în lungul liniei, se apropiase la 40-30 rusul, dar Nadal e puternic mental.

15.11: 1-0 Medvedev, rusul a salvat câteva mingi de break. Pare pasiv rusul, e imobil, Nadal e cel care are inițiativa, are deciziile, are mintea mai clară!

AVEM SET DECISIV ÎN ACEASTĂ FINALĂ! 6-4 din nou pentru Nadal, care nu are niciun pic de emoție în acest ultim game din manșă. Ce ne va aștepta oare în ultimul set?

14.56: 5-4, Nadal a ratat o minge de set pe serviciul rusului Medvedev, dar acum va servi pentru set și pentru a se intra în decisiv.

14.50: Al doilea as al meciului pentru Nadal, dar în ce moment își regăsește serviciul! Este 5-3, după 15-40, Nadal încă are două puncte avans în set.

14.41: Nadal se duce la 4-2 după încă o nebunie de stop la ultima fază, publicul fierbe, e o atmosferă mai nebună că în Cupa Davis!

14.36: Nadal câștigă încă un break, un nou game de peste 10 minute, de parcă ne-am obișnuit, e unul dintre cele mai frumoase povești din tenis din ultimii 20 de ani. Nadal încă rezistă, deși putea fi numărat de mult, ca la box!

14.24: 2-2, e rebreak rapid recucerit de rus, nici Daniil nu renunță. Nadal își schimbă racheta!

14.17: 2-1 Nadal cu break în față, huiduit Medvedev pentru reacțiile total deplasate pe care le are față de publicul australian, care azi e clar de partea lui Rafa. E pauză acum pentru că rusul a cerut ajutorul fizioterapeutului!

14.14: 1-1 după încă un game atât de lung, în care Rafa a salvat atâtea mingi de break..

14.03: Incepe cu dreptul Daniil acest set patru, pare mult mai calm acum.

SET CÂȘTIGAT DE RAFA NADAL, CARE RELANSEAZĂ ACEASTĂ FINALĂ EPICĂ. 6-4, Rafa Nadal nu cedează niciodată, știm asta, oare ce urmează în această finală care deja a intrat a patra oră de joc.

ADVERTISING

13.52: RAFA NADAL ARE BREAKUL ACUM DIN NOU! 5-4, după un ultim schimb din nou de kinogramă, ce tenis de imensă calitate avem aici la Melbourne Park!!

13.48: 4-4, Nadal pare că își revine la capitolul primul serviciu. Ne apropiem de finalul meciului sau oare suntem la jumătatea lui?

13.38: Este incredibilă lupta lui Rafa Nadal cu proprii sai demoni. De la 0-40 și după multiple greșeli inexplicabile, Rafa strânge pumnul și rămâne aproape de Medvedev, uluitoare ultimele puncte!!

13.25: 2-2, se merge cap la cap până acum în acest set trei.

13.17: 1-1, la capătul încă unui game maraton între cei doi gladiatori, Nadal salvează multiple mingi de break și rămâne în manșă.

13.09: Început perfect Medvedev de set 3, 1-0, deși Nadal a avut o minge de break. 11 ași deja pentru rus, care domină clar la acest capitol.

CE FINAL DE TIEBREAK, MEDVEDEV CÂȘTIGĂ ULUITOR CU 7-5, DUPĂ CE A FOST CONDUS CU 5-3 ȘI RAFA AVEA UN SERVICIU. 2-0 la seturi pentru rus, care pare acum desprins clar în câștigător!

INFO: Este 3-3 la primul schimb de terenuri, câte un mini break de fiecare..

12.42: Avem tiebreak în acest set doi fabulos, de poveste. Rămâne de văzut cine are nervii mai tari.

12.37: Cu mari, mari emoții, Nadal smulge un punct în fața lui Medvedev, locul 2 mondial, deși era la serviciu. E 6-5, acum presiunea se mută iar în terenul rusului.

12.24: Medvedev face rebreakul! A ratat o minge de set Rafa, a fost un game uluitor cu multiple egalități, care a durat peste 10 minute..

INFO: Un spectator a intrat pe teren pentru a merge spre Medvedev, până la urmă a fost oprit de oamenii de ordine. Jocul a fost întrerupt câteva momente bune..

12.09: Extraordinar punctul ultim făcut de Nadal, variază fabulos cu scurte și cu mingi liftate pe fundul terenului. 5-3 pentru iberic, care imediat va servi pentru set!!

12.03: Face un rebreak rapid însă Daniil, 4-3 Nadal, ne întoarcem de unde am plecat oare?

11.59: Tocmai s-au încheiat două game-uri scurte, 4-2, Nadal e acum la timona jocului.

PRIMUL BREAK DIN FINALĂ PENTRU RAFA NADAL! 3-1, campionul spaniol începe să joace tenis în această finală, să vedem ce urmează în acest set.

11.46: Scapă cu fața curată dintr-un game foarte greu, Rafa Nadal.

11.40: E extrem de calm tenismenul rus și până acum pare să găsească răspuns la toate problemele pe care i le pune Rafa Nadal.

11.36: De data asta începe bine Nadal setul, să vedem cum va manageria acel eșec din prima manșă, marele campion spaniol.

11.29: 6-2, prim set clar câștigat de Medvedev, de la 2-2 Rafa Nadal a fost de nerecunoscut, cu foarte multe erori nefortate produse..

11.25: Încă un break făcut de Medvedev și pare că ne apropiem de finalul primului set.

11.21: E 4-2, prima diferență de două puncte între cei doi în această finală.

11.16: Vine primul break al finalei și e un break la zero făcut de rusul Medvedev, poate surprinzător la cum s-a jucat până acum!

11.12: Își ține serviciul foarte sigur pe el, rusul Medvedev.

11.07: Nadal a avut mari emoții în ultimul game, Medvedev a avut câteva șanse bune de a face breakul, însă experiența ibericului a prevalat până la urmă, 2-1.

10.53: Prim game foarte strâns, tensionat am spune, Nadal își ține firea și serviciul și face 1-0.

ÎNCEPE PARTIDA, Rafa Nadal e la serviciu!

10.42: A început încălzirea oficială a celor doi sportivi, arena Rod Laver e arhiplină, Nadal a fost cel mai ovaționat dintre cei doi.

10.37: Ne pregătim de start, cei doi tenismeni sunt acum la vestiare și așteaptă să fie anunțați de crainicul arenei pentru a intra în luptă.

Rafa Nadal își joacă șansa azi de a deveni cel mai titrat tenismen din istoria tenisului mondial, putând ajunge la 21 de titluri de Mare Șlem în carieră, unul peste marii săi rivali Roger Federer și Novak Djokovic.

Rusul Medvedev poate câștiga al 2-lea titlu de Mare Șlem din carieră, după US Open-ul de anul trecut, în care a trecut de liderul mondial ATP Nole Djokovic.

Este a șasea finală pentru Nadal la Antipozi, patru din ele fiind deja pierdute.

3-1 este scorul întâlnirilor directe pentru Rafa Nadal, care poate avea un mare avantaj în condițiile în care finala se va juca outdoor, deci fără ca meciul să aibă loc cu acoperișul tras pe arena centrală din Melbourne Park.

O singură dată a triumfat Rafa aici în Australia, în 2009, iar cei doi s-au mai înfruntat o dată într-o finală de GS, la US Open 2019, când a câștigat spaniolul în 5 seturi de poveste.

Partida va fi televizată pe EuroSport.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din tenis!