Atalanta învinge Bayer Leverkusen și câștigă primul trofeu european din istorie: Hat-trick fabulos Lookman

Atalanta învinge Bayer Leverkusen și câștigă primul trofeu european din istorie: Hat-trick fabulos Lookman

Atalanta a câștigat Europa League, primul trofeul european din istoria clubului, după ce a învins pe Bayer Leverkusen în finala de la Dublin, scor 3-0. Istvan Kovacs, care a arbitrat finala, a avut o prestație de excepție, fără greșeală.

Așa cum era de așteptat între două echipe care pun accentul pe ofensivă, meciul dintre Atalanta și Bayer Leverkusen a început fără menajamente, orientat spre atac și cu gândul la trofeu. După ce a ratat o șansă importantă prin Scamacca, Atalanta a reușit să marcheze de două ori în prima jumătate de oră.

Ademola Lookman a reușit o dublă spectaculoasă. A punctat mai întâi în minutul 12, venit din spate la o neatenție a apărării lui Leverkusen, apoi printr-o execuție de autor, un șut frumos de la marginea careului, în minutul 26.

Grimaldo, în minutul 35, a ratat o ocazie importantă de gol după ce a încercat un lob peste Musso, dar execuția l-a trădat. Ultima ocazie a primei reprize a ratat-o De Ketelaere, pentru Atalanta, cu un șut de la 17 metri reținut de Kovar, în minutul 43.

ADVERTISING

În repriza secundă Bayer Leverkusen a presat și a alergat în căutarea egalării, cu presiunea trofeului și a faptului că echipa lui Xabi Alonso nu pierduse niciun meci în toate competițiile până la confruntarea de la Dublin cu Atalanta. Ademola Lookman a completat hat-trickul și seara perfectă de la Dublin cu un șut violent din unghi cu care l-a învins pe Kovar, în minutul 76. Este primul hat-trick din cariera lui Ademola Lookman, ce moment și-a ales nigerianul!

În minutul 82, Patrick Schick a reluat spectaculos cu călcâiul din apropiere, după o centrare din dreapta, minge respinsă de Djimsiti. Xabi Alonso a mizat totul pe cartea atacul și a băgat în teren toți jucătorii de profil ofensiv pe care îi avea la dispoziție.

Cu toate acestea, elevii săi n-au reușit să marcheze, iar Atalanta a ridicat trofeul deasupra capului, primul triumf european din istoria clubului din Bergamo. Italienii nu mai câștigaseră un trofeu de 61 de ani.

ADVERTISING

ATALANTA - BAYER LEVERKUSEN 3-0 (Lookman 12, 26, 76)
*Apăsați refresh pentru actualizarea scorului și a fazelor de joc

Min. 90+4 - Final! Atalanta câștigă un meci pe care l-a controlat în totalitate. Italienii câștigă Europa League!

Min. 90+2 - Ocazie Bayer Leverkusen! Hlozek șutează puțin pe lângă poarta lui Musso.

Min. 76 - GOL ATALANTA! Hat-trick Lookman! Șut violent în colțul lung după o "bicicletă" în fața lui Tapsoba. Kovar n-a putut face nimic, iar Atalanta este din ce în ce mai aproape de trofeu.

Min. 68 - Nicio modificare pe tabelă până acum. Bayer Leverkusen caută să reintre în joc, dar până acum Atalanta rezistă fără probleme atacurilor nemților.

Min. 59 - Ocazie Leverkusen! Nemții caută un gol care să-i readucă în meci, însă Frimpong reia defectuos, peste poartă, din apropierea punctului de la 11 metri.

Min. 50 - Ocazie Atalanta! Hincapie respinge din fața porții goale o centrare din dreapta, la care De Ketelaere trebuia doar să pună latul și să împingă mingea în poartă.

ADVERTISING

Min. 46 - A început repriza a doua.

Min. 45+2 - Pauză în finala Europa League.

Min. 45+1 - Ocazie Bayer Leverkusen! Xhaka trimite un șut de la distanță, înșelător, dar pe lângă poarta lui Musso.

Min. 43 - Ocazie Atalanta! De Ketelaere șutează de la 17 metri, la scurt, însă Kovar a fost la post și a reținut.

Min. 36 - Până acum Istvan Kovacs, arbitrul român trimis de UEFA să împartă dreptatea la Dublin, are o prestație sigură, cu decizii corecte.

Min. 35 - Ocazie Bayer Leverkusen! Grimaldo încearcă un lob peste Musso, după o minge săltată peste apărarea italieniloor, însă execuția este una moale.

Min. 31 - Ocazie Atalanta! Tapsoba respinge din careu o minge pe care Scamacca se pregătea să o șuteze puternic spre poarta lui Kovar.

Min. 26 - GOL ATALANTA! Ademola Lookman face dubla cu un șut puternic, cu efect, în colțul lung! A recuperat o minge în apropierea careului advers, a trecut de Xhaka și l-a învins pe Kovar.

Min. 19 - Ocazie Bayer Leverkusen! Stanisic trimite primul șut periculos al nemților pe poarta lui Musso, însă portarul Atalantei e la post.

Min. 12 - GOL ATALANTA! Ademola Lookman deschide scorul! Zapacosta centrează pe jos, mingea trece de bara a doua, iar Lookman a venit din spate și a înscris cu piciorul stâng.

Min. 8 - Ocazie Atalanta! Scamacca reia cu capul din apropiere, însă mingea este blocată de Hincapie.

Min. 1 - A început meciul.

Echipele de start:

Atalanta: Musso - Djimsiti, Hien, Kolasinac - Zappacosta, Ederson, Koopmeiners, Ruggeri - De Ketelaere, Scamacca, Lookman
Bayer Leverkusen: Kovar - Stanisic, Tah, Tapsoba - Frimpong, Xhaka, Palacios, Hincapie - Wirtz, Adli, Grimaldo

Finala sezonului 2023/2024 din Europa League va fi disputată, cu trofeul pe masă, de Atalanta și Bayer Leverkusen, două echipe cu stil ofensiv ce fotbal. Ultimul act al sezonului din Europa League are loc la Dublin, în Irlanda, de la ora 22:00, iar arbitrul român Istvan Kovacs va fi la centru pentru a împărți dreptatea.

Bayer Leverkusen vine după un sezon fantastic în care a cucerit titlul în Bundesliga și a stopat supremația lui Bayern Munchen. Elevii lui Xabi Alonso sunt neînvinși în toate competițiile și speră să rămână așa și după finala cu Atalanta.

După titlul din Bundesliga, Bayer Leverkusen poate câștiga Europa League, dar și Cupa Germaniei, a cărei finală o vor disputa sâmbătă, 25 mai, la Berlin, contra formaţiei de ligă secundă FC Kaiserslautern. Bayer are un trofeu european în palmares, Cupa UEFA (precursoarea Europa League), câştigat în 1988.

De partea cealaltă, Atalanta se află în fața primei finale europene din istoria clubului. Italienii nu au mai obţinut un trofeu de 61 de ani, iar săptămâna trecută au pierdut finala Cupei Italiei (0-1 cu Juventus). În campionat, Atalanta se află pe locul 5, cu 66 de puncte înainte de finalul sezonului.

La finala Europa League de la Dublin va fi protagonist și arbitrul român Istvan Kovacs, cel care va conduce la centru a doua finală europeană din carieră, după finala Conference League din 2022.

PROGRAM ȘI REZULTATE

FAZA GRUPELOR

14 iunie

15 iunie

16 iunie

17 iunie

18 iunie

19 iunie

20 iunie

21 iunie

22 iunie

23 iunie

24 iunie

25 iunie

26 iunie

OPTIMI DE FINALĂ

29 iunie

  • Meci 38 Elveția – Italia (Berlin, 19:00)
  • Meci 37 Germania – Danemarca (Dortmund, 22:00)

30 iunie

  • Meci 40 Anglia – Slovacia (Gelsenkirchen, 19:00)
  • Meci 39 Spania – Georgia (Koln, 22:00)

1 iulie

  • Meci 42 Franța – Belgia (Düsseldorf, 19:00)
  • Meci 41 Portugalia – Slovenia (Frankfurt, 22:00)

2 iulie

  • Meci 43 România – Olanda (Munchen, 19:00)
  • Meci 44 Austria – Turcia (Leipzig, 22:00)

SFERTURI DE FINALĂ

5 iulie

  • Meci 45 Câștigătoare meci 39 – Câștigătoare meci 37 (Stuttgart, 19:00)
  • Meci 46 Câștigătoare meci 41 – Câștigătoare meci 42 (Hamburg, 22:00)

6 iulie

  • Meci 48 Câștigătoare meci 40 – Câștigătoare meci 38 (Düsseldorf, 19:00)
  • Meci 47 Câștigătoare meci 43 – Câștigătoare meci 44 (Berlin, 22:00)

SEMIFINALE

9 iulie

  • Meci 49 Câștigătoare meci 45 – Câștigătoare meci 46 (Munchen, 22:00)

10 iulie

  • Meci 50 Câștigătoare meci 47 – Câștigătoare meci 48 (Dortmund, 22:00)

Zile de pauză pe 11, 12 și 13 iulie

FINALA EURO 2024

14 iulie

  • Câștigătoare meci 49 – Câștigătoare meci 50 (Berlin, 22:00)

Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!