JO 2020 | Elisabeta Lipă, după rezultatele de astăzi de la canotaj: Un ochi râde şi alt ochi plânge

JO 2020 | Elisabeta Lipă, după rezultatele de astăzi de la canotaj: Un ochi râde şi alt ochi plânge

Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, a descris plastic sentimentele trăite în cele două finale de canotaj în care au fost implicate echipaje româneşti, cu un ochi care râde pentru medalia de argint a lui Ciprian Tudosă şi Marius Cozmiuc şi cu un ochi care plânge pentru Gianina Beleagă şi Ionela Cozmiuc, care au ratat podiumul.

Tudosă şi Cozmiuc au cucerit argintul la dublu rame fără cârmaci, iar Gianina Beleagă şi Ionela Cozmiuc s-au clasat pe locul şase în finala de la dublu vâsle categoria uşoară.

''Aş caracteriza această zi ca foarte bună, dar aş zice aşa, că un ochi râde şi alt ochi plânge pentru echipa de dublu vâsle categorie uşoară. Nu meritau acest rezultat, dar totuşi vorbim de o finală la Jocurile Olimpice vorbim de un loc VI şi întotdeauna istoria se scrie aici unde fiecare îşi doreşte să fie cel mai bun. În acelaşi timp mă bucur nespus pentru această echipă de băieţi care a confirmat la antrenament de antrenament şi nu mă raportez la anul trecut sau acum doi-trei ani. Sportivii au muncit cinci ani pentru acest ciclu olimpic. Dar anul acesta, aceşti doi băieţi minunaţi, Cozmiuc şi Tudosă, nu au avut un antrenament lipsă. Asta spune câtă dorinţă au adunat în ei, ca să ajungă aici şi să dea tot ce au ei mai bun ca să cucerească o medalie în primul rând pentru ei şi să se simtă că sunt români şi să facă o ţară întreagă fericită, a declarat Elisabeta Lipă pentru Agerpres.

România a cucerit după două zile de finale la canotaj un număr de trei medalii, una de aur (dublu vâsle feminin - Ancuţa Bondar, Simona Radiş) şi două de argint (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari - patru rame masculin) respectiv (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă - dublu rame masculin).

Multipla campioană olimpică s-a bucurat că la Tokyo a reuşit să retrăiască senzaţiile aduse de medalii, după evoluţii modeste la JO 2012 şi chiar JO 2016: ''Într-adevăr, trăiesc nişte momente pe care am senzaţia că le uitasem, şi parcă nu credeam că o să ajung să mai trăiesc asemenea momente. Dar cu răbdare, cu determinare, cu dorinţă am reuşit şi am creat această echipă atât de frumoasă în canotajul românesc, încât fiecare dintre noi ştie unde este rolul lui şi unde trebuie să fie el mai bun. Fiecare ştie că trebuie să fie cel mai bun acolo unde ştie el să facă cel mai bine. Şi eu zic că am reuşit să creăm un nucleu de profesionişti, care stau în spatele sportivilor, pentru că oricât de bun ai fi tu ca sportiv, oricât de talentat, dacă nu ai o echipă profesionistă mai bună decât eşti tu, aţi văzut ce se întâmplă. Concurezi cu ţări mai puternice decât tine, care investesc mult în sport. Noi dacă ar fi să ne comparăm cu ei, nu ar trebui nici în finala a doua să accedem. Şi totuşi, prin bunăvoinţă şi profesionalismul echipei tehnice, echipei medicale, iată că reuşim cu aceşti sportivi talentaţi să facem minuni.

În ultima zi a finalelor de canotaj, vineri la Sea Forest Waterway, echipajul feminin de 8+1 este creditat cu mari şanse la podiumul olimpic, inclusiv la medalia de aur, după ce în recalificări a stabilit un nou record mondial.

''Mâine este o ultimă zi, de competiţii pentru canotajul românesc şi ceea ce sper eu este ca aceste fete (barca de 8+1) să se bată la podiumul olimpic. Pentru că au valoare, au demonstrat că sunt în stare să dărâme munţii, au scăpat de emoţiile alea că cel de lângă tine este mult mai bun şi nu ştii ce vei face şi îmi doresc ca acea descătuşare de final să le urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului pentru că pot'', a spus Lipă.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇