IRONMAN World Championship în St. George, SUA: cine sunt favoriții

IRONMAN World Championship în St. George, SUA: cine sunt favoriții

Sâmbătă, în data de 7 mai 2022, când vom sărbători 36 de ani de la câștigarea de către Steaua a Cupei Campionilor Europeni la fotbal, la peste 9.800 km distanță de București, în St. George, Utah, Statele Unite, va avea loc IRONMAN World Championship, finala celor mai dure concursuri de triatlon din lume.

Un concurs de triatlon Full Ironman presupune parcurgerea a 3,8 km înot, 180 km ciclism și 42 km alergare, fără pauze între probe.

Competiția se anunță plină de suspans, în ciuda retragerilor din cursă a unor nume importante. Jan Frodeno și Patrick Lange au anunțat că nu mai participă, din cauza accidentărilor. Tim O’Donnell încă este în perioadă de recuperare, după ce a suferit anul trecut un infarct. La mijlocul lunii aprilie alte două nume grele au anunțat că se retrag din cursă, din cauza COVID: medaliatul cu argint la Jocurile Olimpice Javier Gomez și britanicul Joe Skipper.

ADVERTISING

Cine sunt favoriții

Kristian Blummenfelt

image
Foto: Kristian Blummenfelt (Instagram)

Țară: Norvegia

Vârstă: 27
Înot: ★★★★★
Ciclism: ★★★★★
Alergare: ★★★★

Blummenfelt este actualul deținător al recordului mondial pentru distanța Ironman, cu timpul 7h21min, obținut chiar la debutul său pe această distanță, la Cozumel. Are o tehnică foarte bună la înot și este cu adevărat de temut dacă prinde o zi bună. El este, de asemenea, deținătorul titlului World Triathlon dar și campion la Jocurile Olimpice la triatlon.

Gustav Iden 

Țară: Norvegia

image-1
Foto: Gustav Iden (Instagram)

Vârstă: 25
Înot: ★★★★
Ciclism: ★★★★★
Alergare: ★★★★

Iden are în palmares deja două titluri mondiale la Ironman 70.3 (1.9 km înot, 90 km ciclism, 21 km alergare), unul dintre ele stabilit chiar în St George. S-a impus ca unul dintre cei mai buni triatleți din lume pe distanțele 70.3. Gustav Iden a trecut linia de finish de la Ironman Florida, chiar la debutul său, în 7h42min și a declarat că a prins o zi mai înceată. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lionel Sanders 

Țară: Canada

image-2
Foto: Lionel Sanders (Instagram)

Vârstă: 33

Înot: ★★★
Ciclism: ★★★★★
Alergare: ★★★★

Chiar dacă este în umbra celor doi norvegieni, să nu uităm că Lionel Sanders a închis cronometrul după 7h43min în Battle Royale, împotriva lui Jan Frodeno și după 7h48min la Ironman Florida, împotriva lui Gustav Iden. Are experiență și poate oricând să profite de orice șansă i s-ar ivi.

Sebastian Kienle 

Țară: Germania

image-3
Foto: Sebastian Kienle (Instagram)

Vârstă: 37

Înot: ★★★
Ciclism: ★★★★
Alergare: ★★★★

Compatrioții săi Patrick Lange și Jan Frodeno nu mai sunt pe lista de start, iar Kienle este singurul fost campion mondial Ironman care va porni în cursa din St. George. Titlul său a fost obținut în 2014. Dacă ai câștigat deja, știi că o poți face din nou, iar traseul deluros din St. George l-ar putea avantaja pe Kienle, care și-a propus ca 2022 să fie ultimul său an în care să mai încerce cucerirea unui titlu mondial.

ADVERTISING

Ben Hoffman 

Țară: Statele Unite

image-4
Foto: Ben Hoffman (Instagram)

Vârstă: 38

Înot: ★★★★
Ciclism: ★★★★
Alergare: ★★★★

Ben Hoffman este câștigătorul Ironman St. George în 2012, ultimul an în care s-a mai ținut aici concursul pe distanța Full. A trecut atunci linia de finish după 9h7min. Să nu uităm, de asemenea, că Hoffman are o clasare pe locul 2 la Ironman Kona.

Alistair Brownlee

Țară: Marea Britanie

image-11
Foto: Alistair Brownlee (Instagram)

Vârstă: 33

Înot: ★★★★★
Ciclism: ★★★★
Alergare: ★★★★

Alistair Brownlee este de două ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice și nu intră în curse pe care nu consideră că le poate câștiga. Cu toate că o accidentare la picior l-a împiedicat anul trecut să participe și să câștige al treilea său titlu olimpic acum este recuperat complet.

Sam Long

Țară: Statele Unite

image-5
Foto: Sam Long (Instragram)

Vârstă: 26

Sam Long și-a construit recent un nume în lumea triatlonului de anduranță, în mod special în martie, când a învins la Clash Miami. În plus, a câștigat Ironman Coeur d’Alene, anul trecut și a avut o clasare impresionantă pe locul 2 la Mondialele 70.3 în St. George, tot anul trecut.

Cine sunt favoritele

Nici fetele nu au fost scutite de absențe grele, iar cea mai notabilă este Lucy Charles-Barclay, care a suferit o fractură de stres. De asemenea, Mirinda Carfrae, de trei ori campioană mondială Ironman lipsește, fiind încă în concediu de maternitate.

Anne Hauge

Țară: Germania

image-6
Foto: Anne Hauge (Instagram)

Vârstă: 39

Înot: ★★★
Ciclism: ★★★★
Alergare: ★★★★★

Haug știe cum se câștigă un titlu mondial, ea este de altfel deținătoarea celui mai recent. N-a mai cucerit nimic de atunci pe distanța full, dar a avut o victorie impresionantă la Challenge Roth, anul trecut.

Daniela Ryf

Țară: Elveția

image-7
Foto: Daniela Ryf (Instagram)

Vârstă: 34

Înot: ★★★★
Ciclism: ★★★★★
Alergare: ★★★★

,Nu ajungi campioană mondială de nouă ori dintr-un accident. Chiar dacă în ultimul timp s-a confruntat cu rezultate mai modeste, Ryf a fost o sportivă constantă de-a lungul anilor, reușind să câștige cinci titluri mondiale la Ironman 70.3 și patru la Ironman Full. În urmă cu un an, la Ironman 70.3 St. George, a anihilat concurența, pur și simplu. A mai avut victorii la Ironman Tulsa și Ironman Elveția.

Heather Jackson

Țară: Statele Unite

image-8
Foto: Heather Jackson (Instagram)

Vârstă: 37

Înot: ★★★
Ciclism: ★★★★★
Alergare: ★★★★

Heather s-a aflat în top 5 la Kona de mai multe ori. Chiar dacă are un înot mai slab, faptul că se vor folosi costume de neopren, din cauza apei reci, va reduce deficitul față de adversare mai puternice, iar ciclismul și alergarea sunt arme redutabile ale americancei.

Kat Matthews

Țară: Marea Britanie

image-9
Foto: Kat Matthews (Instagram)

Vârstă: 31

Înot: ★★★
Ciclism: ★★★★
Alergare: ★★★★★

Kat este o stea în devenire. Are o alergare impresionantă (maraton în 2:49 în cadrul unui concurs Ironman). A obținut locul 2 la Ironman Tulsa, chiar în spatele Danielei Ryf. Deține mai multe titluri Ironman, precum și o victorie împotriva Anei Haug, anul trecut, la Ironman 70.3 Lanzarote.

Lisa Norden

Țară: Suedia

image-10
Foto: Lisa Norden (Instagram)

Vârstă: 37

Înot: ★★★★
Ciclism: ★★★★★
Alergare: ★★★

În 2012, Lisa Norden a obținut argintul la Jocurile Olimpice, iar din 2017 s-a orientat către distanțele 70.3. Primul ei concurs Ironman Full a fost anul trecut, dar între timp a reușit să câștige nu mai puțin de patru titluri naționale la ciclism de contratimp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇