Iată ce-a declarat Răzvan Burleanu după ședința Comitetului Executiv al FRF

Iată ce-a declarat Răzvan Burleanu după ședința Comitetului Executiv al FRF

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, luni, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al FRF, că scenariul prin care desemnarea campioanei se va face în urma rezultatului partidei Universitatea Craiova – CFR Cluj produce cel mai mic nivel de nedreptate pentru că pune mai presus decât orice meritul sportiv.

„Au fost cinci scenarii dezbătute. Menţionez că şi ieri şi azi am avut discuţii cu UEFA. Cel mai bun scenariu ar fi fost ca UEFA să accepte ca meciul amânat Astra – U Craiova să se dispute în 5 sau 6 august. Însă nu am putut să obţinem această derogare de la UEFA, prin urmare toate planurile ne-au fost date peste cap şi atunci a trebuit să discutăm despre aceste 5 scenarii la care făceam referire. Scenariul care a întrunit unanimitatea a fost acela în care campioana României va fi câştigătoarea meciului din această seară. Astfel încât dacă vom avea egal după 90 de minute atunci vom avea prelungiri şi lovituri de departajare. Acesta a fost scenariul care a întrunit unanimitate de voturi în cadrul şedinţei de azi. Şi aceasta este varianta care produce cel mai mic nivel de nedreptate. Ne expune în acelaşi timp celui mai mic risc şi pune mai presus decât orice meritul sportiv”, a spus Burleanu.

ADVERTISING

"Noi cu siguranţă nu ne-am dorit să ajungem în această situaţie, mai ales că am făcut în repetate rânduri apel la LPF de a lua în calcul dezbaterea împreună cu cluburile a tuturor scenariilor pentru acest final de sezon. Reacţia LPF a fost că există o decizie în acest sens... însă am văzut azi că nu a existat o asemenea decizie. Noi am stabilit la Liga a II-a toate scenariile. Am apelat la un număr mai redus de meciuri şi se ştie foarte bine sistemul de play-off-ul de promovare. Cu cluburile de Liga a II-a am hotărât să se joace în toate zilele disponibile şi dacă nu sunt date disponibile atunci să se piardă meciul cu 3-0", a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă Universitatea Craiova este de acord cu decizia Comitetului Executiv ca meciul cu CFR Cluj să reprezinte practic finala campionatului, Burleanu a răspuns: "Nu am apucat să avem o discuţie cu Universitatea Craiova. În Comitetul Executiv avem reprezentate toate eşaloanele fotbalistice, inclusiv LPF... şi acesta a fost scenariul care a fost adoptat".

ADVERTISING

Răzvan Burleanu a explicat cele cinci scenarii discutate, luni, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv: "Prima variantă a făcut referire la omologarea rezultatelor şi trimiterea lor către Comisia de Disciplină, mă refer la meci pierdut cu 3-0, dar partida Astra - U Craiova nu fusese reprogramată. Totodată trebuie să luăm în calcul că meciul a fost amânat de două ori din cauza Craiovei şi de două ori din cauza Astrei, dar a cincea oară meciul nu a mai fost reprogramat. Prim urmare ne-am fi aşteptat ca membrii Comisiei de Disciplină să aibă o problemă pentru că partida nu fusese programată. Al doilea scenariu era îngheţarea clasamentului, adică se făcea o poză a clasamentului şi acela era, nu mai conta dacă o echipă a disputat mai puţine meciuri sau mai multe. Al treilea scenariu a fost de puncte per meci, luând în calcul toate partidele disputate, atât în campionatul regulat, cât şi în play-off. Al patrulea scenariu a fost cel de puncte per meci, luând în calcul doar partidele disputate în play-off. Şi a cincea variantă este cea cu prelungiri şi lovituri de departajare la meciul din această seară care a întrunit şi toate voturile".

ADVERTISING

Preşedintele susţine că FRF a luat decizia azi, cu doar câteva ore înaintea meciului U Craiova - CFR Cluj, pentru că s-a bazat pe faptul că LPF are o soluţie pentru situaţia dată. "Inclusiv acum o săptămână când a apărut situaţia de reprogramare a meciului Astra - U Craiova, poziţia publică a LPF a fost aceea că există decizii în acest sens şi se vor urma. Azi am văzut că nu există aşa ceva. Noi ne-am fi dorit ca organizatorul competiţiei să fi prevăzut toate aceste scenarii şi să nu fi fost puşi în această situaţie de criză. LPF a susţinut acum această variantă şi nu am considerat că e corect să discutăm cu cluburile înainte de a lua o decizie pentru că ar fi putut lua naştere diferite interpretări", a precizat Burleanu.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a a decis, luni, ca partida U Craiova - CFR Cluj, din ultima etapă a play-off-ului, să fie decisă prin prelungiri şi penalty-uri în caz de egalitate şi astfel să desemneze campioana ediţiei 2019-2020 a Ligii I.

"Meciul Universitatea Craiova - CFR Cluj va desemna reprezentanta României în Liga Campionilor. Întrucât 3 august este data-limită impusă de UEFA pentru anunţarea reprezentantelor fiecărei ţări în cupele europene, membrii Comitetului Executiv au decis în unanimitate ca reprezentanta României în Liga Campionilor să fie stabilită în urma unui meci decisiv. Astfel, partida dintre primele două clasate în play-off-ul Ligii I, Universitatea Craiova - CFR Cluj, programată în această seară, începând cu ora 20:30, va avea o câştigătoare. În caz de egalitate după 90 de minute, se vor disputa două reprize de prelungiri şi, dacă egalitatea va persista, se vor executa lovituri de departajare", se arată pe site-ul FRF.

Învingătoarea acestei partide va primi 3 puncte în clasament şi va reprezenta România în ediţia 2020-2021 a Ligii Campionilor.

Echipa Universitatea Craiova întâlneşte în această seară, de la ora 20:30, pe teren propriu, formaţia CFR Cluj, într-o partidă contând pentru etapa a 10-a, ultima a play-off-ului Ligii I.

În momentul de faţă, CFR Cluj ocupă prima poziţie a clasamentului, cu 46 de puncte, iar Universitatea Craiova locul al doilea, cu 44 de puncte, însă are un meci mai puţin disputat. Este vorba despre partida Astra - U Craiova din etapa a 9-a, meci amânat din cauza a cinci cazuri de COVID-19 la formaţia giurgiuveană. Având în vedere că UEFA a solicitat FRF desemnarea campioanei ediţiei 2019-2020 a Ligii I la finalul zilei de 3 august, LPF nu a mai avut date disponibile pentru a programa partida de la Giurgiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇