Fotbalist român, surprins de viața din Polonia: "În România nu știi pe ce ai dat 200-300 de lei"

Fotbalist român, surprins de viața din Polonia: "În România nu știi pe ce ai dat 200-300 de lei"

Stabilit de 7 ani în Polonia, un fotbalist român a făcut o comparație între viața din această țară cu cea din țara natală.

Fundașul dreapta Cornel Râpă joacă de 7 ani în Polonia și spune că prețurile la supermarket din această țară sunt mai mici decât cele din România.

"Prețurile sunt mai OK. Viața e mai ieftină. Din ce am observat, prețul chiriilor și al apartamentelor sunt mult mai mari, dar nivelul de trai e mai OK. O chirie la Cracovia ajunge la 3-4.000 de euro pentru un apartament cu trei camere, e destul de piperat. Iar un living și o cameră la 1.500 de euro. Prețurile la imobiliare mult mai mare decât la noi. Dar e mai ieftin în viața de zi cu zi, așa mi se pare mie. Eu consum pâine fără gluten, 7-8 lei în banii lor, în zloți, pe când în România este dublu. La noi te duci la market și nu știi pe ce ai dat 200-300 de lei. În Polonia umpli coșul de banii ăștia", a spus Râpă pentru Libertatea.

ADVERTISING

De asemenea, Râpă mai spune că polonezii sunt mai calmi decât românii.

"Polonezii au împrumutat mult de la germani, sunt mai calmi. Noi suntem stresați, agitați. În București făceam 40 de minute până la antrenament, în trafic, ajungeam nervos. În Polonia, faci poate același timp, dar ajungi calm, fără să ți se bage nimeni în trafic, fără înjurături, nu se uită nimeni urât. OK, poate că polonezii ar putea împrumuta căldura noastră umană, dar și noi ar trebui să luăm din bunul lor simț, din stilul de viață mai lipsit de stres", a explicat fundașul dreapta.

ADVERTISING

Fostul jucător de la FCSB a explicat și dificultățile pe care le-a avut după transferul în Polonia.

"Cea mai grea este limba. E foarte grea. Ca și facilități, din toate punctele de vedere, sunt foarte OK. Străzi, infrastructură, lumea e mai calmă, nu e trafic. Asta e ceea ce apreciz, dar limba este destul de grea. Mă descurc cu ea, atât. Merg la bancă, pot sa înțeleg discuții, să rezolv problemele. Ei sunt foarte patrioți. Trebuie să înveți poloneză. E esențial pentru ei. Chiar dacă te chinui, ei apreciază asta.

ADVERTISING

Viața în Polonia e mai liniștită. Și asta îmi place cel mai mult. Și când merg la antrenament lumea nu e agitată. Într-adevăr sunt mai reci ca oameni, dar dacă reușești să te împrietenești cu ei iți oferă tot ce au mai bun. Noi suntem mai latini, mai prietenoși, mai plini de viață, mai glumeți. Mi-au venit câțiva polonezi la nuntă. La Cracovia, fiind și mai mulți străini, fiecare e cu treaba lui, cu viața lui", a precizat fundașul.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!