Formula 1 se pregătește de schimbări importante

Formula 1 se pregătește de schimbări importante

Formula 1 are nevoie de mai multe echipe şi de mai puţine curse, astfel că ar trebui să salute oferta de înscriere a lui Michael Andretti ca fiind bună pentru afaceri şi în spiritul sportului, susţine preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), Mohammed Ben Sulayem, conform Reuters.

Oficialul din Emiratele Arabe Unite s-a declarat optimist, cu prilejul Marelui Premiu al Qatar, că echipa americană Andretti şi brandul General Motors, prin marca sa Cadillac, vor pătrunde pe grila de start a F1 în pofida opoziţiei unor scuderii.

ADVERTISING

FIA, care guvernează sportul cu motor, a anunţat săptămâna trecută că a aprobat cererea lui Andretti şi a trimis-o către Formula One Management (FOM), deţinută de Liberty Media, pentru discuţii comerciale.

Săptămâna trecută, FIA a dat undă verde grupării Andretti Formula Racing pentru a deveni a unsprezecea echipă de Formula 1, după ce a acceptat candidatura acesteia în cea de-a treia şi ultima fază de selecţie

Ben Sulayem a spus în biroul său de pe circuitul de la Lusail: ''Să spui nu unei echipe aprobate de FIA, nu este aşa de uşor. Puteţi să spuneţi că sunt optimist, dar sunt mereu optimist''.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ben Sulayem a mai spus că preţul acţiunilor Liberty Media a crescut când a fost anunţată aprobarea FIA pentru echipa Andretti.

Echipele se opun extinderii grilei de start, deoarece le-ar reduce cota din premii şi le-ar dilua valoarea totală, dar nu au niciun cuvânt de spus în decizie.

Directorul executiv al Formulei 1, Stefano Domenicali, a spus că orice extindere trebuie să fie potrivită pentru afacere, în timp ce şeful de la Mercedes, Toto Wolff, a spus că oricine doreşte să se alăture Formulei 1 ar trebui să cumpere o echipă existentă, o opţiune costisitoare, cu popularitatea sportului în creştere şi evaluări în jurul pragului de un miliard de dolari.

ADVERTISING

''Nu puteţi forţa Andretti/GM să cumpere o altă echipă doar pentru că ei (proprietarii) vor să vândă. Nu voi menţiona nume, dar au fost după mine să continui şi să-i conving pe cei de la GM să facă asta. Nu este treaba mea. Nu am fost ales să fac asta. Nu sunt broker. Ni se permite să avem 12 echipe, conform regulamentului. Unele echipe au spus: 'Oh, va fi aglomerat'. Chiar aşa? Avem deja o echipă de la Hollywood cu noi'', a spus Ben Sulayem. Ben Sulayem se referă la filmul despre F1 cu actorul Brad Pitt, care a filmat cadre la anumite curse.

Şeful lui Red Bull, Christian Horner, a apreciat recent, la rândul lui, că va trebui spaţiu suplimentar pe circuite pentru 12 boxe.

Ben Sulayem a respins discuţiile despre o luptă pentru putere între Formula 1 şi FIA, dar a subliniat poziţia organului de conducere ca ''proprietar'': ''Nu suntem un furnizor de servicii. Deţinem campionatul. L-am închiriat, suntem proprietari. Deci trebuie respectat şi asta. Intenţia mea nu a fost niciodată să fac de ruşine sau să pun pe cineva la colţ, Liberty sau FOM (Formula One Management). Sunt aici pentru spiritul sportului''.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇