Explicațiile selecționerului Bogdan Burcea după parcursul României de la Campionatul European de handbal feminin

Explicațiile selecționerului Bogdan Burcea după parcursul României de la Campionatul European de handbal feminin

Selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin a României, Bogdan Burcea, a declarat, miercuri, înainte de plecarea din Danemarca, de la Campionatul European, că este singurul responsabil pentru rezultatele negative, care sunt o consecinţă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani.

„În primul rând cred că este prematur să mă pronunţ, deşi avem la îndemână tot ceea ce înseamnă statistică. Vom convoca o comisie tehnică, le suntem datori, ei ne-au propulsat în aceste funcţii, să conducem această echipă şi sunt primii cărora trebuie să le răspundem apropo de parcursul României la acest european. Acum la rece aş spune clar că eu port responsabilitatea acestui rezultat. Este o consecinţă a ceea ce s-a întâmplat, nu numai în acest an, ci în ultimii ani la echipa naţională şi în handbalul românesc”, a declarat Burcea.

El spune că nu va abandona echipa naţională de handbal, precizând însă că ceea ce este important reprezintă reconstrucţia selecţionatei feminine.

ADVERTISING

"Că vom fi noi sau altcineva la echipa naţională, trebuie să oferim nişte concluzii corecte despre ceea ce înseamnă handbalul feminin românesc astăzi şi ce ar trebui să facem ca soluţii pentru viitorul apropiat şi mai ales pentru un viitor îndelungat. Eu clar nu aş abandona această echipă, nu sunt tipul care să mă dau la o parte. După acest turneu final putem oferi nişte concluzii oricărui antrenor ce va fi la cârma naţionalei astfel încât, oricine ar fi, inclusiv subsemnatul, să ştim ce să facem pe viitor. Ideea este că acest turneu preolimpic şi calificările pentru mondiale trebuie considerate nişte obiective intermediare. Echipa naţională trebuie restructurată, trebuie susţinută. Obligatoriu trebuie să ne gândim la viitor, altfel nici măcar despre astfel rezultate nu vom mai vorbi. Oricine va veni trebuie clar să fie interesat să elaboreze o strategie, urgent, pentru a reuşi să menţinem, să construim o viitoare echipă naţională. Nu simt că nu aş mai fi dorit. Vi s-a părut vreodată ca aş fi dorit? Dar nu e un lucru care să mă intereseze, ceea ce ne îngrijorează este că acest turneu final este o consecinţă nu numai a ceea ce s-a întâmplat în acest an, cu lipsa jocurilor, a pregătirii, a accidentărilor. Nu mă dau la o parte, rezultatele ne aparţin, clar. Am încercat să obţinem tot ceea ce s-a putut mai bine, nu a fost să fie, sunt unic responsabil. Trebuie să fim realişti toţi, toată lumea, dacă nu, ne scufundăm. Nu rămânerea mea sau nu la echipa naţională este importantă. Nu asta contează în acest moment, nu vă legaţi de lucruri neimportante, important este ce se va face în perioada următoare, apropo de starea în care ne aflăm, care este o consecinţă a multor ani în handbalul românesc la echipa feminină. Ce putem face să redresăm corabia şi să mai putem vorbi de turnee finale, de mondiale şi de europene în următorii ani", a mai spus Burcea.

ADVERTISING

Tehnicianul susţine că în echipa naţională sunt jucătoare care pe viitor pot aduce rezultate notabile: "Ce putem să luăm bun de aici este faptul că nişte jucătoare au avut oportunitatea să se exprime, să se dezvolte pe parcursul acestui turneu, să capete o mai mare încredere. Eu spuneam după meciul cu Germania, că, ne place sau nu ne place, trebuie să privim către viitor. Trebuie făcut ceva apropo de fetele tinere, şi mă refer la lotul de tineret sau orice alte jucătoare care au calităţile necesare să susţină performanţele echipei României. Eu personal şi fetele nu ne declarăm mulţumiţi de rezultatele echipei naţionale, însă nu putem să nu observăm şi faptul că există fete care pe viitor pot susţine rezultatele echipei naţionale".

Burcea a deplâns faptul că nu a avut la dispoziţie cel mai bun lot şi că multe dintre jucătoare veneau după accidentări suferite în ultima perioadă.

ADVERTISING

"Handbalul românesc a hrănit foarte mulţi ani sportul românesc cu performanţe, cu rezultate pozitive, este normal ca oamenii să aibă pretenţii de la noi. Însă trebuie să recunoaştem că cel puţin la acest european nu am reuşit. Nu a fost să fie. Eu vreau să le mulţumesc fetelor şi staff-ului, am încercat din răsputeri să oferim altceva, vorbind de rezultate. Aici s-a prezentat un sfert din echipa de acum câţiva ani şi din sfertul ăsta de echipă sunt fete care au stat pe bară un an şi jumătate. S-au luptat şi au făcut-o cum au putut mai bine, iar pentru lucrul ăsta eu personal le apreciez. Responsabil clar pentru rezultate sunt eu, însă să nu uităm ce se va face de acum încolo ca să rămânem în picioare", a mai spus Burcea.

România a încheiat turneul pe locul 12, cu o singură victorie, în prima fază a grupelor, şi cinci eşecuri (trei în grupa principală), aceasta fiind cea mai slabă clasare a sa la un Campionat European în 13 participări.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇