EURO 2020 | Selecționerul Olandei a demisionat

EURO 2020 | Selecționerul Olandei a demisionat

Selecţionerul naţionalei de fotbal a Olandei, Frank de Boer, a demisionat marţi, la două zile după ce ”portocala mecanică” a fost învinsă cu 2-0 de Cehia şi eliminată de la turneul final al EURO 2020 în faza optimilor, scrie Reuters.

Decizia selecţionerului a fost luată după o evaluare a performanţei echipei care a urmat înfrângerii de la Budapesta, meci în care Olanda era văzută ca mare favorită.

Federaţia olandeză de fotbal (KNVB) a menţionat că De Boer a convenit termenii plecării sale de pe banca tehnică. El preluase postul de selecţioner anul trecut de la Ronald Koeman, având 8 victorii în 15 partide disputate de atunci.

ADVERTISING

După eşecul Olandei din optimile de finală ale EURO 2020 în faţa Cehiei (0-2), presa olandeză l-a indicat vinovat principal pe selecţionerul Frank de Boer, asupra căruia pluteau semne de întrebare înainte de startul turneului final şi care a fost aspru criticat pentru ''stupiditatea lui''.

''Selecţionata olandeză a plătit preţul prostiei lui De Boer'', a fost titlul online al lui De Telegraaf, principalul ziar din Ţările de Jos, în timp ce titlul ediţiei pe hârtie a fost ''Roşu pentru Portocală''.

Ziarul batav i-a criticat pe Memphis, Wijnaldum şi compania care nu s-au descurcat cu ''o mână de cehi mediocri'', al căror nivel este comparat cu FC Groningen, o echipă de la mijlocul clasamentului din Eredivisie, care însă au reuşit să-i facă pe olandezi să vadă restul competiţiei acasă la televizor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De când Frank de Boer a preluat Olanda în septembrie 2020, bilanţul a fost de 8 victorii, 4 remize şi 3 înfrângeri. Aceste cifre sunt diferite de cele ale lui Ronald Koeman, care înainte de a semna pentru Barcelona, înregistrase un bilanţ de 11 victorii, 5 remize şi 4 înfrângeri.

Presa a criticat mai ales sistemul de joc ales de Frank de Boer, un 5-3-3, utilizat în cele patru partide jucate la EURO 2020. La un antrenament al ''portocalelor'', o avionetă a trecut peste teren cu un banner care cerea un 4-3-3. Criticile au fost însă reduse la tăcere după parcursul imaculat al Olandei în faza grupelor, cu trei victorii din trei meciuri, performanţă reuşită doar de Italia şi Belgia.

ADVERTISING

Ziarul Volkskrant a scris că cehii au aplicat cu succes un ''truc tactic simplu'' pentru a dezactiva apărarea olandeză, prin punerea sub presiunea a fundaşului Daley Blind de la care porneau majoritatea atacurilor.

Algemeen Dabnland a criticat înlocuirea atacantului Donyell Malen cu Quincy Promes, după eliminarea fundaşului De Ligt, care a schimbat ritmul partidei: ''Schimbarea a funcţionat în direcţie inversă. A scos definitiv supapa de la o anvelopă deja dezumflată. Prestaţia lui Memphis Depay, noul jucător al lui FC Barcelona, a fost descrisă ca ''inimaginabil de slabă'' de jurnalul olandez care a critica federaţia olandeză că nu a negociat cu un antrenor de calibru după plecarea lui Ronald Koeman.

Într-o anchetă online realizată de Algemeen Dagblad în rândul a 75.000 de persoane, 49% au opinat că De Boer trebuie demis.

De Boer şi-a asumat după eşecul cu Cehia toată responsabilitatea pentru eliminarea de la EURO 2020.

Selecţionata Cehiei s-a calificat în sferturile de finală ale EURO 2020 după ce a dispus cu 2-0 de Olanda prin golurile lui Tomas Holes (68) şi Patrik Schick (80), ultimul aflându-se la cea de-a patra sa reuşită de la debutul turneului.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇