Eliud Kipchoge a făcut un nou record mondial la Maratonul Berlin. Alex Corneschi a fost și el în cursă și a obținut un record personal

Eliud Kipchoge a făcut un nou record mondial la Maratonul Berlin. Alex Corneschi a fost și el în cursă și a obținut un record personal

Eliud Kipchoge, dublu campion olimpic, a stabilit un nou record mondial la proba de maraton, duminică, 25 septembrie, la Berlin.

În vârstă de 37 de ani, kenyanul a trecut linia de finish după două ore, un minut și nouă secunde (2:01:09), reușind să îmbunățească cu 30 de secunde recordul anterior, stabilit tot de el în urmă cu patru ani, tot în capitala Germaniei.

307982616_648786823269590_9122571859879230473_n
Sursa foto: Eliud Kipchoge, Facebook

La primul său record mondial Kipchoge a avut un timp mai bun cu un minut și 20 de secunde față de cel stabilit în 2014 de către compatriotul său, Dennis Kinmetto (2:02:57, Berlin).

ADVERTISING

”Sunt fericit cu pregătirea mea și cred că am fost atât de rapid datorită echipei. Totul se reduce la echipă„ a spus Eliud Kipchoge.

”Ceea ce mă motivează este familia mea și vreau să inspir cât mai mulți tineri. Sportul unește oamenii și asta mă motivează”.

Kipchoge a ajuns la statistici de-a dreptul stelare: a câștigat 15 din cele 17 maratoane la care a participat în cariera sa și a alergat în cursa de duminică prima jumătate a maratonului în 59 de minute și 51 de secunde, un ritm l-ar fi putut duce la parcurgerea maratonului sub două ore.

ADVERTISING

El este, de fapt, singurul om din istorie care a reușit să alerge distanța unui maraton sub două ore, la Viena, în 2019. Totuși, acel record nu a fost recunoscut în mod oficial pentru că nu a avut loc în cadrul unei competiții oficiale și pentru că a folosit o echipă de pacemakeri, care l-a ajutat să mențină o viteză constantă.

Kenyanul a fost întrebat dacă va încerca anul viitor să alerge sub două ore la Berlin, dar a evitat să ofere un răspuns clar: ”Să lăsăm planurile pentru o altă azi”.

”Voi sărbători acest record și voi realiza ceea ce se întâmplă. Să rostogolim asta și să vedem ce se întâmplă”.

ADVERTISING

Andamlak Belihu a fost singurul alergător care a putut ține pasul cu Kipchoge, care a impus un ritm extrem de rapid încă de la începutul cursei. Etiopianul a fost totuși lăsat în urmă după kilometrul 27.

Românul Alexandru Corneschi a obținut un record personal la Berlin

qkykRXH8ZIynosu2CZnuP4dYdt7SPiyKPprY9zwSj-g-1152x2
Alex Corneschi alături de Eliud Kipchoge. Sursa foto: Alex Corneschi pe Strava

Alex Corneschi, campionul României la maraton, a fost și el prezent la linia de start de la Berlin, unde a obținut un nou record personal, 2:13:39, un timp îmbunătățit cu 22 de secunde față de cursa de la Hamburg, din aprilie, când a alergat 2:14:01.

Pentru a obține un loc de participare la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, care va avea loc în 2024 la Paris, Alex Corneschi ar trebui să alerge o competiție de maraton într-un timp de maximum 2:09:40, potrivit regulilor impuse de către Federația Internațională de Atletism.

Recordul național la proba de maraton îi aparține lui Andrei Bobeica, care a alergat 2:12:30, la Campionatele Europene de la Praga, în septembrie 1978.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇