Deținătorul recordului mondial la maraton a murit la doar 24 de ani

Deținătorul recordului mondial la maraton a murit la doar 24 de ani

Atletul kenyan Kelvin Kiptum, în vârstă de 24 de ani, deţinătorul recordului mondial la maraton şi favorit la câştigarea aurului olimpic anul acesta, la Paris, şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier produs duminică seara, informează AFP.

În accidentul produs în regiunea natală a sportivului şi-a pierdut viaţa şi antrenorul său Gervais Hakizimana, în timp ce o femeie aflată de asemenea la bordul vehiculului a fost transportată la spital, după cum a informat comandantul poliţiei din comitatul Elgeyo Marakwet, Peter Mulinge.

ADVERTISING

"Kiptum era cel care conducea spre (oraşul) Eldoret", a adăugat el, precizând că alergătorul a pierdut controlul maşinii, care a ieşit de pe şosea şi s-a răsturnat.

Kelvin Kiptum a făcut senzaţie în lumea sportului anul trecut, când a reuşit să doboare recordul mondial în doar a treia sa cursă de maraton, în octombrie, la Chicago (2 h 00 min 35 sec), îmbunătăţind cu 35 de secunde performanţa compatriotului său Eliud Kipchoge.

El câştigase şi precedentele două curse de maraton la care a participat, în 2022, la Valencia, şi în 2023, la Londra.

ADVERTISING

Kenyanul anunţase că va încerca să devină primul alergător care reuşeşte să coboare sub bariera simbolică de două ore, pe 14 aprilie la Rotterdam (Olanda).

Preşedintele Kenyei, William Ruto, a salutat luni dimineaţă memoria "unui sportiv extraordinar, care a lăsat o amprentă extraordinară" în sport, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X. "Kiptum era viitorul nostru", a adăugat preşedintele kenyan.

Federaţia internaţională de atletism, World Athletics, a transmis la rândul ei condoleanţe după decesul lui Kiptum. "Suntem şocaţi şi profund întristaţi să aflăm despre pierderea devastatoare a lui Kelvin Kiptum şi a antrenorului său Gervais Hakizimana", a precizat preşedintele acestei organizaţii, Sebastian Coe, care i-a adus un omagiu "unui sportiv incredibil, care lasă o moştenire incredibilă"

ADVERTISING

"Cu câteva zile înaintea Jocurilor Olimpice, deplângem plecarea prematură a unui talent promiţător", a declarat la rândul său preşedintele Comitetului olimpic kenyan, Paul Tergat, în timp ce dublul campion olimpic (2012, 2016) kenyan în proba de 800 m David Rudisha a deplâns "o pierdere uriaşă", în mesajele de pe X.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇