Cum să faci un masaj sportiv?

Cum să faci un masaj sportiv?

Masajul sportiv este acel tip de masaj dezvoltat special pentru sportivii de performanță pentru a-și menține corpul în condiții excelente, dar și pentru refacerea corpului după antrenamente și meciuri solicitante, ciclism, înot, halterofili sau tenis cu racheta. Totodată, un masaj sportiv poate fi făcut și persoanelor care suferă de diverse dureri cronice sau au anumite leziuni.

Masajul sportiv este executat de un kinetoterapeut, cu studii în domeniu. Doar un kinetoterapeut poate știi cu exactitate cum să execute mișcările potrivite, presiunea pe care o exercită sau zonele sensibile.  

Ce tehnici sunt utilizate în cadrul unui masaj sportiv?

Tehnicile principale utilizate în cadrul unui masaj sportiv sunt frământatul, netezirea, întinderea, presiunea, răsucirea. Toate acestea sunt recomandate și efectuate în funcție de durerile și nevoile fiecărui pacient. 

ADVERTISING

Masajul suedez se caracterizează prin aplicarea unor lovituri necesare pentru încălzirea mușchilor și pentru stimularea circulației sângelui.  Folosirea unui ulei de parafină poate fi de mare ajutor, pentru că acesta nu doar că ajută mușchii să se încălzească mai repede sau articulațiile să se relaxeze, dar oferă și un efect relaxant asupra psihicului. Masajul suedez poate fi efectuat în etapa de pre-încălzire a corpului.

Petrissage este o tehnică ce se caracterizează prin frământarea, stoarcerea, ridicarea și strângerea pielii, tehnică ce are ca scop creșterea mobilității musculare, reducerea tensiunii acumulate, reducerea congestiei mușchilor, îmbunătățește elasticitatea țesuturilor și furnizarea de oxigen și substanțe nutritive.

Hackingul reprezintă o tehnică de masaj utilizată cu precădere sportivilor. Cu marginea mâinilor se lovește piele, ușor și rapid. Are ca scop îmbunătățirea circulației sângelui, înmoaie țesuturile dure și ajută la refacerea fibrelor musculare. 

ADVERTISING

Tehnica Trigger Point este realizată prin aplicarea presiunii degetului sau a cotului în punctele în care mușchiul suferă leziuni sau este suprasolicitat. 

Masajul limfatic este util pentru regenerarea sistemului limfatic, relaxarea mușchilor, reducerea senzației de picioare grele, reducerea celulitei sau reducerea inflamației după o accidentare sau intervenție chirurgicală.

Utilizarea unor benzi kinesiologice pentru probleme articulare și musculare

yc0naa4v4zqakm3

O bandă kinesiologică este acel tip de bandă ce se aplică pe corp pentru reducerea durerilor și inflamațiilor în timpul antrenamentelor, exercițiilor sau în timpul competițiilor sportive. 

Utilizarea unor benzi kinesiologice se face sub îndrumarea strictă a unui kinetoterapeut, pentru că trebuie aplicată în mod corect pe corp pentru efecte sporite. S-a dovedit eficacitatea lor în rezolvarea problemelor ce țin de zona mușchilor și articulațiilor prin stimularea tensiunii musculare, prevenirea crampelor, întărirea mușchilor slăbiți și relaxarea articulațiilor, accelerarea regenerării sistemului limfatic, absorbția hematoamelor, dar și în îmbunătățirea aspectului cicatricilor apărute în urma unor răni. 

ADVERTISING

Avantajele alegerii unui pat pentru masaj

Un masaj nu poate fi eficient fără un pat pe măsură. Realizarea masajelor sportive nu poate avea loc pe un pat obișnuit sau pe o saltea oarecare. Au fost create paturi speciale, care să le permită pacienților să se relaxeze și să se bucure de toate beneficiile masajului.

Atunci când alegi paturi masaj pentru cabinet, în funcție de disponibilitate și tipul de masaj efectuat, te poți orienta către un pat sau o saltea de masaj staționare sau pliabile. Ambele sunt la fel de potrivite, deoarece veți avea asigurat confortul în timpul realizării tehnicilor de masaj. 

Unul dintre avantajele oferite de un pat potrivit este acela că îmbunătățește postura corpului pacientului prin întărirea mișcărilor și adoptarea unei poziții corporale naturale. De asemenea, îmbunătățește și circulația corpului, deoarece prin presiunea creată prin intermediul tehnicilor de masaj, sângele va circula în zonele afectate, îmbunătățindu-le. Va ajuta totodată și la ameliorarea durerilor musculare și îmbunătățirea somnului. 

Spre deosebire de un masaj pe scaun, folosirea unui pat adecvat pentru masaje sportive este mult mai benefică pacienților. Sunt anumite tipuri de masaj ce funcționează mai bine atunci când pacienții stau întinși și relaxați pe pat, facilitând și aplicarea uleiului de parafină sau masajul cu bețe de bambus, spre exemplu. Tehnicile de masaj ce pot fi aplicate unui pacient ce stă pe scaun sunt doar la nivelul coloanei vertebrale și a spatelui, așadar un punct în minus comparativ cu un pat. Masajele de țesut profund, Shiatsu, limfatic, cu pietre fierbinți sau suedez pot fi realizate pe un pat sau o saltea de masaj pentru beneficii optime, oferind o experiență relaxantă și intensă.

Beneficiile masajului sportiv sunt potrivite atât pentru sportivii de performanță, pasionații de antrenamente grele sau pacienții cu diferite probleme de sănătate, întrucât acest tip de masaj se concentrează pe îmbunătățirea mișcării și flexibilității corpului, reducerea durerilor articulaților și stimularea sistemului limfatic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇