"Acest cântec nu este împotriva României" | Prima reacție a ministrului Sportului după ce jucătorii naționalei de hochei a României au cântat imnul "Ținutului Secuiesc"

"Acest cântec nu este împotriva României" | Prima reacție a ministrului Sportului după ce jucătorii naționalei de hochei a României au cântat imnul "Ținutului Secuiesc"

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a oferit o primă reacție în cazul hocheiștilor naționalei României care au cântat imnul „Ținutului Secuiesc” după înfrângerea cu Ungaria de la Campionatul Mondial din Slovenia.

Eduard Novak spune, într-o postare bilingvă, că „acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”.

Totodată, ministrul Sportului a ținut sa precizeze că imnul "Ținutului Secuiesc" nu este împotriva României.

"Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul Mondial.

ADVERTISING

Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă.

După cum bine știm, din păcate, naționala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

ADVERTISING

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect", a scris Eduard Novak pe pagina sa de Facebook.

🇷🇴 Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul...

Publicată de Eduard Novak pe Marţi, 10 mai 2022

Naționala de hochei a României a cântat „imnul Ținutului Secuiesc”, împreună cu suporterii și jucătorii Ungariei, la Campionatul Mondial din Slovenia.

ADVERTISING

Momentul a avut loc după meciul pe care cele două reprezentative l-au disputat duminică la turneul final.

Din lotul României, alcătuit în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, trei jucători au refuzat să participe la moment și nu au stat alături de colegii lor.

La meci a asistat și ministrul Mediului, Tanczos Barna, care ar fi luat loc în galeria… Ungariei!

Așa numitul „Ținut Secuiesc”, pentru a cărui autonomie teritorială insistă periodic UDMR, este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.

Reprezentativa României a pierdut toate cele patru meciuri disputate la Campionatul Mondial de hochei din Slovenia:

1-9 cu Slovenia
1-4 cu Coreea de Sud
4-5 cu Lituania
2-4 cu Ungaria

Lotul României pentru acest turneu a cuprins următorii jucători:

  • portari: Patrik Polc, Zoltan Toke, Otto Onodi;
  • fundaşi: Pavlo Borisenko, Timur Rasulov, Tamas Farkas, Evgheni Emelianenko, Huba Bors, Cătălin Berdilă, Robert Csibi-Ferencz, Zsolt Kozma;
  • atacanţi: Szilard Rokaly, Csanad Fodor, Mircea Constantin, Balazs Peter, Roberto Gliga, Zsombor Molnar, Daniel Trancă, Eduard Căşăneanu, Albert Zaghidulin, Tamas Reszegh, Evgheni Skacikov, Norbert Rokaly.

Nu este primul episod de acest fel în care este implicată naționala de hochei a României. În urmă cu 11 ani, la un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, sportivii din România au cântat imnul Ungariei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇