Vrei să faci o faptă bună? Trebuie să plăteşti. La Cluj se ia taxă pentru fiecare refugiat ucrainean

Vrei să faci o faptă bună? Trebuie să plăteşti. La Cluj se ia taxă pentru fiecare refugiat ucrainean
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria comunei Florești din județul Cluj le cere localnicilor să plătească taxa de salubrizare de 14 lei pe lună pentru fiecare refugiat ucrainean pe care îl găzduiesc.

Informația a fost prezentată inițial de publicația locală Știri de Cluj, ai cărei jurnaliști au relatat despre o familie din comună care găzduiește 11 refugiați ucraineni.

Mai exact, familia Rădulescu a povestit că are o casă în satul Luna de Sus a comunei Florești. Și că acolo găzduiește 11 refugiați.

Când s-au dus la primărie ca să depună documentația pentru a primi sprijinul de 20 de lei/zi/refugiat pentru luna martie - potrivit prevederilor HG 336/2022 – membrii familiei Rădulescu au constatat cu uimire că trebuie să achite taxă de salubrizare pentru fiecare refugiat, în cuantum de 14 lei.

ADVERTISING

În context, Spotmedia.ro a întrebat la Primăria Florești, condusă de Bodgan Pivariu (PNL), dacă lucrurile stau într-adevăr așa.

Iată ce ne-a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Anca Stănescu.

„Nu pun sub semnul întrebării buna credință a oricărei persoane care a decis să ajute refugiații.

La început, nu exista nicio formă de sprijin de la stat și fiecare și-a asumat, în măsura în care a putut, să ajute.

Acum există HG 336/2022, care le dă cei 20 de lei pe zi pentru hrană, de persoană refugiată. Și – după ce vom primi și noi procedura de lucru – se vor mai acorda și 50 lei/zi/persoană refugiată pentru cazare.

ADVERTISING

Dacă e să calculăm numai pe martie, de la intrarea în vigoare a HG 336, familia respectivă ar trebui să beneficieze de 4.400 de lei pentru 20 de zile de hrană (calculând de la data intrării în vigoare a HG 336 – n.red.), la cele 11 persoane.

Când va veni și suma pentru cazare, pentru cele 11 persoane, familia respectivă va mai putea primi 16.500 de lei pe lună.

În aceste condiții, când iei peste 20.000 de lei pe lună pentru a ajuta aceste persoane, să nu fii de acord să achiți 154 de lei pentru salubrizare?

ADVERTISING

Indiferent că sunt refugiați, chiriași sau rude ale locuitorilor comunei, regulamentul local de salubritate prevede că persoanele respective trebuie declarate. Cât locuiesc aici, beneficiază de serviciul de salubritate, iar acesta trebuie achitat.

Și haideți să fim serioși că 11 persoane chiar produc deșeuri. E un serviciu de care beneficiază în mod corect toată lumea de pe raza UAT Florești! Provocările prestării lui sunt majore, dar ne străduim să îl asigurăm așa cum trebuie.

Și e o chestiune de decență să plătești pentru el, mai ales în condițiile în care primești acest sprijin de la Guvern.

Dacă refugiatul pleacă după 3 zile din lună, se poate depune declarație rectificativă, chiar și la telefon sau via email. Nu le va lua nimeni taxă de salubrizate locuitorilor din Florești pentru perioadele în care nu au mai cazat persoane”, a precizat pentru Spotmedia.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Florești, Anca Stănescu.

Potrivit Ancăi Stănescu, la începutul lunii martie, în Florești au ajuns câteva sute de refugiați ucraineni. Dar mulți dintre ei au plecat. Date certe va avea primăria după ce va centraliza toate cererile de sprijin depuse de locuitorii care găzduiesc refugiați.

Florești este o comună de lângă Cluj Napoca, cu o populație de circa 70.000 de persoane. Este una dintre localitățile preferate de clujeni pentru construcția de case, aşa încât are şi un buget pe măsură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇