MAI recheamă în activitate rezerviștii și pensionarii, ca să gestioneze fluxul de refugiați din Ucraina

MAI recheamă în activitate rezerviștii și pensionarii, ca să gestioneze fluxul de refugiați din Ucraina

Fluxul foarte mare de refugiați intrați în țară dinspre Ucraina a determinat Ministerul de Interne să apeleze la polițiștii și militarii rezerviști sau pensionari, din cauza deficitului de personal, anunță Sindicatul Europol.

Informația apare într-un document publicat pe site-ul Europol, decizia fiind luată pe 18 martie 2022, la nivelul Direcției Generale Management Resurse Umane din cadrul MAI, în contextul în care este de așteptat ca o bună parte din cetățenii ucrainieni care au fugit din calea războiului să se stabilească ”temporar pe teritoriul țării noastre”.

ADVERTISING

”Reprezentanții MAI se văd nevoiți să apeleze la experiența și expertiza polițiștilor și militarilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu ori care au trecut în rezervă”, se arată în comunicatul Europol.

Mecanismul prin care se pune în aplicare OUG 20/2022 prevede, printre altele, că, în următorii cel mult 3 ani, MAI ”poate rechema în activitate/reîncadra, fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de un an, cu acordul acestora, cadre militare/polițiști care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu”.

ADVERTISING

De asemenea, perioada de un an prevăzută mai sus ”poate fi prelungită anual, în condițiile legii, cu acordul cadrului militar/polițistului rechemat în activitate/reîncadrat pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 90 de zile de la data încetării situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina”.

Conform sursei citate, rechemarea în activitate/reîncadrarea, fără concurs, a cadrelor militare/polițiștilor se va putea realiza în mai multe etape, explicit prevăzute în ordonanță.

Rămâne de văzut dacă drepturile de pensie pentru cei ce își doresc să revină în sprijinul comunității vor suporta sau nu modificări,  în contextul în care state din Uniunea Europeană manifestă un interes deosebit pentru menținerea în activitate a polițiștilor și militarilor ce au dobândit experiență și expertiză, venind chiar cu măsuri privind acordarea unor bonusuri salariale pentru a-i stimula să rămână în sistem cât mai mult cu putință”, se mai arată la finalul comunicatului de presă al Sindicatului Europol.

Într-un comunicat transmis luni de MAI se preciza că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră intraseră 7.776 de cetățeni ucraineni.

ADVERTISING

”De la începerea conflictului din Ucraina, 4.320 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în țara noastră. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 88,8%”, se mai preciza în comunicatul MAI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇