Puține sunt veștile care ne bucură zilele acestea, însă e important să le privim și să fim recunoscători pentru fiecare lucru bun care se întâmplă.
Chiar dacă vaccinurile antigripale sunt încă greu de găsit, iar vaccinul anti covid este doar în stadiul de teste, vestea că a intrat deja pe piața românească un test simultan pentru ambele virusuri nu poate decât să ne bucure.
Specialiștii avertizau deja că va fi foarte dificil să se facă o diferență clinic între cele două maladii, așadar în acest stadiu un astfel de test va mai aduce puțin calm într-o mare de nesiguranță.
O altă veste bună vine de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic care a concluzionat că pandemia a dus la cea mai mare scădere a emisiilor de CO2 înregistrată în istoria recentă.
Așadar, deși economia globală suferă, Planeta răsuflă ușurată.
Synevo lansează în România primul test care permite detectarea simultană a Covid-19 și gripei
Similaritatea manifestărilor clinice din cele două infecții virale face ca diagnosticarea exclusiv pe baza simptomelor clinice să fie dificilă.
În acest sens, Synevo România lansează în premieră testul combinat de depistare a ARN-ului viral SARS-COV-2 (testul de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19) și Influenza A/B (virusul gripal A/B).
Testul RT PCR multiplex permite detectarea simultană și diferențierea virusurilor care determină boli respiratorii.
Recoltarea probelor poate fi realizată în prezent în 32 de centre din rețeaua națională Synevo, amplasate în 25 de orașe, prețul acestui test fiind de 375 de lei.
Testarea RT PCR multiplex depistează dacă pacientul este pozitiv la una dintre categoriile de virusuri implicate cel mai frecvent în apariția infecțiilor respiratorii din sezonul rece, oferind medicilor informații cheie pentru un diagnostic corect și rapid, în vederea administrării celui mai potrivit tratament.
Testul poate fi realizat, la acest moment, doar cu programare online pe site-ul synevo.ro. Probele sunt recoltate de la nivel nazofaringian, iar rezultatele vor fi raportate autorităților, conform legislației în vigoare pentru cele doua patologii, gripă și Covid-19.
Pandemia a dus la o scădere fără precedent a emisiilor de CO2
Restricţiile asociate pandemiei de COVID-19 au determinat o scădere fără precedent a emisiilor de CO2 în primul semestru al anului 2020, mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008 şi decât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au anunţat miercuri reprezentanţii Institutului de Cercetare a Impactului Climatic (PIK) din oraşul german Potsdam.
Măsurile impuse de guvernele naţionale pentru a limita primul val al pandemiei de COVID-19, care au vizat închiderea graniţelor, izolarea populaţiei la domiciliu şi restricţii vizând deplasările, au determinat o scădere drastică (1,6 miliarde de tone) a emisiilor de CO2 asociate transportului, aviaţiei şi energiei în perioada ianuarie-iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019, potrivit acestui studiu, ce a fost publicat în revista Nature Communications, informează AFP şi DPA.
Citește și: