Vești bune: Mâncarea e sigură, vaccinul covid va ajunge și în tările sărace, iar arta a ieșit câștigătoare în pandemie

Vești bune: Mâncarea e sigură, vaccinul covid va ajunge și în tările sărace, iar arta a ieșit câștigătoare în pandemie

Dr. Rafila ne-a mai liniștit astăzi încă o dată spunându-ne să nu ne mai temem că putem lua coronavirus de pe alimente și îndemnând la o abordare mai rațională a problemei.

Un alt motiv de liniște astăzi este faptul că există niște oameni, în funcții de decizie, care se vor asigura că vaccinul anti covid ajunge și în țările sărace, atunci când va fi descoperit.

Ne-am bucurat să aflăm, de asemenea, că în plină pandemie, peste 32.000 de bucureșteni și-au făcut timp pentru artă.

Iar pentru bucureștenii care vor mai multă artă, avem încă o veste bună: Până pe 7 noiembrie pot vedea niște proiecții unice și imagini din lumea de altă dată, cea a anilor '60, cu rafinamentul și eleganța specifice acelor ani.

Boala nu se transmite pe cale digestivă

Vorbind despre un studiu al Universității București care analizează posibilitatea ca pâinea să fie un vehicul de transmitere a noului coronavirus, prof. univ. dr. Alexandru Rafila atrage atenția că boala nu se transmite pe cale digestivă, deci ideea infectării prin intermediul pâinii este nejustificată, chiar periculoasă, pentru că induce panica.

ADVERTISING

”Un studiu, mă rog, care nu are nicio legătură cu infecția cu noul coronavirus. Este o doar speculație. Boala nu se transmite pe cale digestivă, este exclus așa ceva”, a spus reprezentantul României la OMS, pentru SpotMedia.ro

Bani pentru finanţarea achiziţiei de vaccin anti-Covid de către ţările sărace

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat marţi că vrea să obţină acordul boardului instituţiei financiare pentru un plan în valoare de 12 miliarde de dolari destinat finanţării achiziţiei de vaccinuri pentru noul coronavirus de către ţările sărace şi în dezvoltare, atunci când acesta va fi disponibil, în lunile următoare

Fondurile au rolul să ajute ţările să cumpere şi să distribuie din timp vaccinuri angajaţilor din sectorul sănătăţii şi altor lucrători din sectoare esenţiale, precum şi să extindă producţia de vaccinuri la nivel global.

ADVERTISING

„Lights on! Fellini’s 8 ½”, la București în Noaptea Albă a Galeriilor

Expoziția Lights on! Fellini’s 8 ½, inaugurată de TIFF în august, la Cluj-Napoca, poate fi văzută și la București, până pe 7 noiembrie, la finalul anului centenar Federico Fellini.

Vernisajul va avea loc vineri, 2 octombrie, de la ora 19:00, la Galeria Galateca (Str. C.A. Rosetti, nr. 2-4) în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, o seară specială care include și proiecția a două filme dedicate celebrului regizor italian.

unnamed1

Lumea extraordinară a lui Fellini prinde viață prin obiectivul fotografului Paul Ronald, care a capturat momente de neuitat de pe platoul de filmare al producției 8 ½, surprinzându-i pe Fellini, pe seducătorul Marcello Mastroianni sau pe fermecătoarea Claudia Cardinale în momente de respiro, pregătindu-se de filmare sau discutând.

unnamed

Fotografiile au rămas nepublicate decenii întregi, până când Paul Ronald i-a oferit lui Antonio Maraldi, responsabil pentru Centro Cinema Città di Cesena, negativele filmelor realizate în 1963.

unnamed2

Selecția a luat forma acestei expoziții, curatoriată chiar de Maraldi. O expoziție dedicată maestrului luminii și viselor, Fellini.

unnamed3

În programul vernisajului intră și proiecția a două filme:

ADVERTISING

???? Fellini fine mai (2019), de Eugenio Cappuccio, un documentar cu materiale inedite despre „lumea secretă” a unuia dintre cei mai influenți cineaști din istoria cinematografiei.

???? Il lungo viaggio Fellini (2006), un scurtmetraj de animație produs de Regiunea Emilia-Romagna și de Fundația Federico Fellini, cu desene realizate de regizor (un pasionat caricaturist) și cu vocea poetului Tonino Guerra pe fundal.

Coadă la Art Safari București

În ciuda restricțiilor din cauza contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură.

Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

Evenimentul a avut loc în perioada 11-27 septembrie 2020 și a fost organizat, ca în fiecare an, sub patronajul Primăriei Municipiului București și al UNESCO România, și a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și cu Institutul Cultural Român.

Preferatele publicului vizitator au fost Night Tours. Aproape 3.000 de vizitatori au optat pentru vizitarea de noapte – o experiență inedită, destinată unor grupuri restrânse de vizitatori, care a cuprins tururi ghidate personalizate, live drawing, dar și abordări multisenzoriale, precum recitaluri de jazz ori muzică de cameră.

Pentru prima dată în istoria edițiilor Art Safari, muzeul temporar și-a prelungit programul de vizitare cu o săptămână, la recomandarea ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu, astfel încât toți vizitatorii care achiziționaseră online bilete să aibă timp să viziteze muzeul, având în vedere decalarea acesului interior, în contextul măsurilor de prevenție sanitară (flux controlat, acces tip circuit etc.).

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇